DECIZIE Hidroelectrica se listează la Bursă, după mulți ani de așteptare

DECIZIE Hidroelectrica se listează la Bursă, după mulți ani de așteptare
scris 31 mar 2022

Acționarii Hidrolectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, au aprobat listarea la bursă a companiei, prin vânzarea de acțiuni de către Fondul Proprietatea, acționarul minoritar.

Listarea se va face la Bursa de Valori București, ca urmare a unei oferte publice secundare având drept obiect până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de societate, reprezentând întregul pachet deținut în companie de acționarul minoritar Fondul Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

UPDATE  ora 18.47 Călin Meteș, Deputy CEO Franklin Templeton București și Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea, a declarat:

„Aprobarea inițierii demersului de listare a Hidroelectrica este o evoluție pozitivă pentru Fond, pentru companie și pentru România și dorim să salutăm decizia favorabilă luată de Ministerul Energiei. Listarea Hidroelectrica va fi un moment istoric pentru România și pentru Fondul Proprietatea. Am depus eforturi constante pentru a realiza această listare încă de la începutul mandatului nostru ca administrator de fond al Fondului Proprietatea.

Acum suntem în măsură să accelerăm pregătirile și să începem, în următoarele săptămâni, selecția consorțiului de bănci de investiții și de consultanți care vor sprijini eforturile de listare. Credem cu tărie că performanța Hidroelectrica din ultimul deceniu, de la insolvență la profituri record, și perspectivele favorabile pentru viitor se vor reflecta într-o evaluare atractivă a companiei.

"Pentru a asigura succesul acestei listări, care promite să fie o tranzacție de referință în actualul context european, punctul nostru de vedere, în calitate de acționar vânzător, este că ar trebui urmărită o listare duală a Hidroelectrica: atât la Bursa de Valori București, ca piață principală, cât și pe o piață secundară internațională adecvată, cum ar fi Bursa de Valori de la Londra (London Stock Exchange), având în vedere legăturile existente ale diverselor companii românești listate pe această piață.

O listare duală va contribui la asigurarea faptului că listarea va fi accesibilă pentru un grup cât mai larg de investitori și va crea un mediu în care adevărata valoare de piață a Hidroelectrica va fi pe deplin realizată. Listarea duală are potențialul de a consolida statutul Hidroelectrica drept cea mai valoroasă companie românească, publică sau privată. Consorțiul care va fi contractat în cadrul procesului de listare ne va consilia inclusiv în ceea ce privește oportunitatea și alegerea pieței adecvate pentru listarea secundară, însă ne așteptăm ca opiniile noastre să fie confirmate", adaugă acesta.

În funcție de condițiile de piață existente la momentul respectiv, obiectivul nostru este de a realiza listarea Hidroelectrica până în trimestrul al patrulea al anului 2022.”

Punctul de vedere al Fondului:

• Cu o dimensiune a tranzacției așteptată să ajungă la o valoare potențială de peste 2,3 miliarde dolari, sau 10,4 miliarde lei (pentru o participație de 15%), se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare ofertă publică inițială și listare ("IPO") din istoria unei companii românești, depășind de câteva ori valoarea IPO-ului Electrica (604 milioane dolari, dublu listat la BVB și LSE) și de peste 10 ori valoarea celui mai mare IPO realizat exclusiv la BVB (DIGI Communications – 204 milioane dolari). Chiar și conform standardelor europene și internaționale, oferta și listarea Hidroelectrica este considerată o tranzacție de dimensiuni foarte mari.

• Conform feedback-ului preliminar primit de la bănci, bazat pe experiența IPO-urilor anterioare, pentru companii de dimensiunea și cu profilul Hidroelectrica, pentru a realiza o listare de succes care să valorizeze corect compania și să susțină evoluția prețului acțiunilor post-listare, valoarea cumulată a ordinelor plasate de investitori ar trebui să fie de cel puțin 2-3 ori mai mare decât dimensiunea listării efective – ceea ce înseamnă generarea unei cereri brute de peste 6,9 miliarde dolari (31,2 miliarde lei) .

• Listarea duală a Hidroelectrica este esențială pentru a obține listarea a 15% din acțiuni. În absența unei listări duale, principalul risc este acela că dimensiunea tranzacției ar trebui redusă, ceea ce ar genera un impact negativ asupra valorii companiei și asupra evoluției ulterioare a prețului acțiunilor după listare.

• În calitate de acționar vânzător, Fondul intenționează să se asigure că cel puțin 50% dintre acțiuni vor fi alocate investitorilor de la BVB.

• Principalii beneficiari ai unei evaluări mai mari a Hidroelectrica, realizată prin listarea duală vor fi Guvernul României, în calitate de acționar majoritar al companiei, acționarii Fondului Proprietatea, inclusiv cei 8.000 de acționari individuali români ai Fondului, precum și fondurile de pensii din România, care au peste 8 milioane de contribuabili. De asemenea, o listare duală ar atrage mai multe companii private să se listeze la BVB și va duce cel mai probabil la creșterea evaluărilor pentru celelalte companii importante listate deja la BVB.

• O listare duală de succes va ajuta Guvernul României să îndeplinească cerința prevăzută în Planul Național de Reziliență și Redresare ("PNRR"), și anume listarea unei participații de cel puțin 15% din Hidroelectrica până la 30 iunie 2023.

• Listarea duală va sprijini, în mod cert, tranziția aflată în curs de desfășurare către statutul de piață emergentă a BVB; așa cum s-a dovedit în cazul listărilor duale ale Romgaz, Electrica și Fondul Proprietatea, lichiditatea se transferă în timp către piața principală, care, ca urmare a structurii propuse de Fondul Proprietatea pentru acest IPO, va fi BVB.

• Listarea duală va aduce Hidroelectrica în atenția unui număr mare de bănci de investiții internaționale care îi vor urmări evoluția financiară prin intermediul activității de cercetare în investiții și analiză financiară, în timpul și după listare. Aceste rapoarte de analiză vor contribui la o mai bună înțelegere a evoluției companiei și, pe cale de consecinta, a pieței de capital din România, ceea ce va duce la o creștere a încrederii și a evaluării. Se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare companie de la BVB și unul dintre cei mai mari producători de energie electrică listați pe oricare dintre bursele europene, fiind astfel foarte vizibilă.

• Un eveniment unic al pieței de capital în domeniul energiei regenerabile din Europa, IPO-ul Hidroelectrica ar putea genera interes din partea unor categorii foarte largi de investitori, dincolo de investitorii care sunt în mod natural interesați de România sau de regiune, și ar aduce o acoperire mediatică internațională extinsă atât pentru Hidroelectrica, cât și pentru România, prin intermediul presei globale.

• În cele din urmă, listarea duală a Hidroelectrica ar trebui privită atât ca o decizie tehnică pentru a asigura succesul listării și pentru a minimiza riscurile aferente, fiind o oportunitate de a atrage noi investitori în companiile românești, cât și ca un angajament puternic privind deschiderea mediului de afaceri românesc către investiții internaționale.

”Salutăm decizia acționariatului de listare a companiei Hidroelectrica la bursă și suntem pe deplin pregătiți să ducem la îndeplinire această hotărâre. Este un pas natural pentru o companie de talia Hidroelectrica, o etapă nouă pe care o anticipăm și așteptăm de multă vreme. Suntem convinși că listarea va duce la consolidarea poziției societății și la transparentizare suplimentară și, de asemenea, va contribui serios la creșterea gradului de lichiditate al BVB, cu implicații pozitive asupra economiei naționale. Aș vrea să subliniez faptul că listarea deschide noi oportunități, inclusiv pentru românii care își doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre cele mai solide companii cu capital majoritar de stat”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

La începutul anului, Profit.ro a anunțat că Hidroelectrica, în cazul căreia statul a agreat formula în care Fondul Proprietatea să listeze cel puțin 15% din acțiuni în acest an, pregătește semnarea deciziei de începe a procedurii, într-o ședință a acționarilor.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

În toamnă, față de finalul anului 2020, participația de 20% a Fondului Proprietatea la Hidroelectrica a fost reevaluată în creștere cu 2,1046 miliarde lei, la 7,2335 miliarde lei.

Profit.ro a anunțat însă ulterior că scumpirea galopantă a energiei electrice din ultimele 12 luni a dus valoarea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, la 42,6 miliarde la finalul anului 2021. Creșterea reprezintă o urcare cu 66% peste nivelul din urmă cu un an, de 25,6 miliarde lei.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari, conform ultimelor date avansate.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României cu energie verde de la aproximativ 200 de hidrocentrale.

Compania, care este și cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, estimează pentru anul în curs un profit brut (înainte de plata impozitului pe profit) de 3,65 miliarde lei și unul net de puțin peste 2,9 miliarde lei, la venituri din exploatare de 7,04 miliarde lei și venituri din producția vândută de 6,65 miliarde lei.

Datele preliminare ale acționarului minoritar Fondul Proprietatea arată că Hidroelectrica a obținut anul trecut, la nivel neconsolidat, un profit operațional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 4,64 miliarde lei, cu 71,3% mai mare decât în 2020, la o cifră de afaceri de 6,33 miliarde lei, în creștere cu 64,8% față de anul anterior, pe fondul scumpirii galopante a energiei pe piețele angro, dar și al majorării producției.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica listare bursa
hidroelectrica fondul proprietatea