Cum va arăta Fondul Proprietatea în era post-Ellliott? Miliardarul Paul Singer a coborât la o deținere de 7%, iar actorii din piață sunt intrigați de parcursul ulterior al emitentului

Cum va arăta Fondul Proprietatea în era post-Ellliott? Miliardarul Paul Singer a coborât la o deținere de 7%, iar actorii din piață sunt intrigați de parcursul ulterior al emitentului

Sursa foto: Adam121 / dreamstime.com

scris 13 mar 2018

După ultimele înstrăinări masive de pachete în oferta de răscumpărare, grupul Elliott Management al magnatului american Paul Singer nu mai este investitor inițiat la Fondul Proprietatea. Așteptările în piață sunt preponderent pozitive prin fapul că există interes pentru cumpărători. Freefloat-ul real se majorează, dispare o presiune la vânzare pe FP, dar și pe emitenții unde acesta are expunere. Din punct de vedere tehnic, graficul arată bine, iar un broker se așteaptă chiar ca titlurile să urce la 1,1 lei/acțiune.

Etapa post-criză a fost greu traversată de bursa românească, iar piața locală nu a avut nici pe departe recuperarea spectaculoasă înregistrată la New York sau în centrele financiare europene. Investitorii au digerat greu prăbușiri de 50-90% ale cotațiilor, investitorii de retail au dispărut subit, iar BVB nu a mai fost găsită ca o destinație atractivă de investitorii nerezidenți.

Urmărește-ne și pe Google News

Lichiditatea a fost la cote de avarie, iar peisajul a arătat într-atât de rău încât numai un fond „vulturesc”, specializat în obținerea de câștiguri din fructificarea creditului deteriorat, s-a aventurat să investească sume importante. Parafrazând titlul unui film din anul 1968 („Where the Eagles Dare”), cu Richard Burton și Clint Eastwood, numai grupul Elliott al miliardarului american Paul Singer a „îndrăznit” să facă plasamente importante pe bursa românească, unde a devenit cel mai important investitor nerezident, cu o expunere de peste 21% din titlurile Fondului Proprietatea (FP) pe vârful de deținere.

Vânzător constant în 2017 și la începutul acestui an, „vulturul” de la Fondul Proprietatea a ajuns la o deținere de 7,34% în urma ofertei publice de răscumpărare în care emitentul a achiziționat 1,20 miliarde acțiuni proprii, până la finele lunii trecute.

La începutul acestei luni, Machester a mai vândut la BVB 5,00 milioane de acțiuni FP, iar intermediarul tranzacției WOOD & Company Financial Services a anulat ulterior comunicarea, motivând că grupul Elliott nu mai este acționar inițiat la FP, coborând sub pragul de deținere de 5% din titlurile FP.

SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016 CITEȘTE ȘI SIF Transilvania propune consolidarea acțiunilor proprii, prin majorarea valorii nominale de 50 de ori. O operațiune de acest tip inițiată de SIF Moldova a fost oprită de ASF în 2016

Ieșirea lui Singer era anticipată de piață, însă în prezent sunt greu de cuantificat cum dispariția lui Elliott ca acționar semnificativ va afecta comportamentul de piață al emitentului. „Sunt și lucruri bune și lucruri rele”, a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF TradeVille, referitor la această mișcare.

Între cele bune, el a menționat o creștere a free-float-ului real, dar și faptul că FP ar putea adopta o altă tactică, ce să ajungă la rezultate mai bune din perspectiva reducerii discountului de piață cu care se tranzacționează în raport cu activul net.

Elliott a făcut presiune pentru returnări cât mai rapide de cash, direcția de acțiune în acest sens a administratorilor de la Franklin Templeton fiind însă dată și de orizontul redus de așteptare a acționarilor care au primit pachetele în contul unor titluri de despăgubire pentru exproprieri din timpul regimului socialist.

Aspectul negativ este acela că, atunci când nu mai este un acționar semnificativ, tendința este pentru o volatilitate mai mare, spune Dumitrescu. Susținerea unor linii de strategie pe perioade extinse de 3-4 ani devine mai dificilă pentru că unii acționari tind să-și piardă răbdarea. „Sunt și pericole și oportunități”, spune brokerul de la Tradeville.

Într-un interviu acordat anul trecut pentru Profit.ro, Greg Konieczny, polonezul care a condus FP timp de peste 7 ani, afirmase că distribuirile de cash și bonificarea acționarilor nu au reprezentat doar rezultatul unor presiuni din partea Elliott, ci o politică pe care au promovat-o încă de la început administratorii de la Franklin Templeton.

EXCLUSIV Operatorul magazinelor Cellini vine în 1-2 luni cu obligațiuni pe bursa din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operatorul magazinelor Cellini vine în 1-2 luni cu obligațiuni pe bursa din București

Cumpărările de la Londra intrigă piața, iar pachetele înstrăinate de Elliott este clar că exced programelor de răscumpărări sau potențialului de acumulare al fondurilor de pensii locale. „Eu spun că e de bine”, afirmă Victor Savu, investitor cu peste 20 de ani de experiență pe bursa românească. „Piața începe să devină tentantă.”

Deschiderea de oportunități o sesizează și Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. „Ar putea intra alții în locul lor”, a declarat acesta pentru Profit.ro. El nu exclude ca în perioada următoare să avem raportări ale unor noi acționari relevanți. În același timp, ridicarea unei presiuni la vânzare din partea lui Singer ar lăsa loc unor creșteri în piață. „FP arată OK pe grafic”, mai spune Mesaroș adăugând că este posibil să fie atins reperul de 1,10 lei/acțiune pe actuala tendință de creștere.

Într-adevăr, din punct de vedere tehnic, titlurile FP sunt pe un impuls ascendent, confortabil peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) care definește trendul, dar și peste mediile mobile de viteză în proporție Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55). Indicatorul Real Strength Index, în configurația sa clasică de 14 perioade, evoluează în teritoriu pozitiv, fără a fi intrat în supracumpărare, ceea ce denotă soliditate pentru trend.

Cum va arăta Fondul Proprietatea în era post-Ellliott? Miliardarul Paul Singer a coborât la o deținere de 7%, iar actorii din piață sunt intrigați de parcursul ulterior al emitentului

Pentru un parcurs pozitiv există susținere din punct de vedere fudamental spune Mesaroș, care face trimitere la propunerea pentru repartizarea unui dividend brut de 0,0678 lei/acțiune, care este atractiv. Într.adevăr, calculat la nivel net și raportat la prețul de închidere de ieri de 0,9280 lei/acțiune, randamentul dividendului este de 6,94%.

Brokerul de la Târgu Mureș mai vede și o altă înrâurire favorabilă asupra pieței din partea FP și anume aceea, că dispare ca vânzător agresiv. Dispariția celor de la Elliott ca factor de presiune pentru returnări rapide de cash, dar și apropierea de pragul inferior de 20% din portofoliu dețineri în companii listate, sugerează că piața secundară va fi lăsată să răsufle și există loc de creștere pentru acțiuni pentru care Fondul punea până în momentul de față „capac”, precum OMV Petrom (SNP).

Cum va arăta Fondul Proprietatea în era post-Ellliott? Miliardarul Paul Singer a coborât la o deținere de 7%, iar actorii din piață sunt intrigați de parcursul ulterior al emitentului

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
dragos mesaros
goldring
ovidiu dumitrescu
bvb
bursa
tradeville