CONFIRMARE Ajuns într-un impas cu privire la soluția tehnologică, proiectul Contrapărții Centrale are nevoie de o actualizare și merge în AGA de la BVB

CONFIRMARE Ajuns într-un impas cu privire la soluția tehnologică, proiectul Contrapărții Centrale are nevoie de o actualizare și merge în AGA de la BVB

Sursa foto: Phongphan Supphakankamjon | Dreamstime.com

scris 31 iul 2024

Bursa de Valori București cere acționarilor aprobarea unei limite de 3 milioane euro pentru participarea la majorarea capitalului social al Contrapărții Centrale. Solicitarea vine în contextul unei majorări substanțiale a costurilor cu soluția tehnologică, semnalată în exclusivitate de Profit.ro.

Consiliul de Administrație a convocat pentru 4-5 septembrie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând mandatarea board-ului pentru a aproba planul de afaceri actualizat care va intra în AGA de la Contrapartea Centrală (CCP). De asemenea, acționarii sunt chemați să își exprime votul cu privire la mandatarea Consiliului BVB de a participa, în calitate de acționar al societății CCP.RO, în limita valorii de maximum 3 milioane euro, la orice operațiune sau operațiuni de majorare a capitalului social al Contrapărții Centrale.

Urmărește-ne și pe Google News

Îndreptarea conducerii BVB din nou către acționari vine urmare a unui impas semnalat de Profit.ro, care a amânat de facto completarea dosarului de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) până la încheierea unei înțelegeri comerciale între noua entitate și furnizorii soluției tehnologice, după expirarea licenței provizorii a Euronext.

Patria Bank accesează un împrumut de la o instituție financiară internațională pentru finanțarea IMM-urilor. Aproape egal cu întreaga sa capitalizare bursieră CITEȘTE ȘI Patria Bank accesează un împrumut de la o instituție financiară internațională pentru finanțarea IMM-urilor. Aproape egal cu întreaga sa capitalizare bursieră

De ce este important Contrapartea Centrală este o entitate esențială pentru dezvoltarea unei piețe locale a instrumentelor derivate. Instituțiile financiare se vor angaja în astfel de tranzacții cu contracte futures pe indici, acțiuni și energie, însă au nevoie de un mecanism de asigurare a riscului de contraparte ce ar urma să fie oferit de CCP.

Demersurile au fost reluate și Contrapartea Centrală ar urma să opereze tot sub licența Euronext, pentru care italienii și-au dat acordul de principiu, conform declarațiilor pentru Profit.ro ale lui Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, cel care conduce proiectul. Noutatea este că Euronext a îndrumat echipa de negociere din partea Contrapărții Centrale către o terță companie tehnologică căreia italienii i-au încredințat cheile codului și care ar urma să fie provider al soluții de suport și pentru dezvoltările ulterioare.

Dincolo de impasul de moment, Tănase de la BVB spune că nu există varianta unui pas înapoi. “Este proiectul cel mai important pe care îl avem și care trebuie implementat”, a declarat pentru Profit.ro CEO-ul Bursei. “Noi nu avem cum să ajungem la o lichiditate mai mare fără această instituție.“

 „Hidroelectrica Norvegiei” își ajustează planurile de construcție a centralelor eoliene și solare CITEȘTE ȘI „Hidroelectrica Norvegiei” își ajustează planurile de construcție a centralelor eoliene și solare

Convocarea AGA confirmă informațiile publicate anterior că vor fi nevoie de aprobări pe tot lanțul de guvernanță corporativă. Tănase declarase că noul contract comercial va fi supus aprobării în “AGA la Contraparte în mod cert“ și că, de acolo, ar urma să ajungă și la Bursa de Valori București, acționar important în Contraparte. “Va merge în Consiliul BVB. Asta e clar“, și poate chiar în AGA Bursei, “cu o anumită probabilitate“, spunea atunci directorul de la BVB.

Un alt acționar important al Contrapărții Centrale este Bursa de energie OPCOM. Așteptări importante pentru veniturile noii entități sunt de la viitoarele servicii de clearing pentru tranzacțiile cu contracte futures pe energie.

ANUNȚ Când intră la tranzacționare titlurile de stat pentru populație vândute de Ministerul Finanțelor luna trecută CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când intră la tranzacționare titlurile de stat pentru populație vândute de Ministerul Finanțelor luna trecută

Profit.ro aflase pe surse din piața de capital că prin contractul cu compania de tehnologie recomdandată de Euronext vor fi induse costuri dincolo cele prevăzute în aplicația inițială, iar acestea sunt confirmate de dimensiunea solicitării pentru majorarea de capital, Acționarii și membrii board-urilor vor avea pe masă și substanțiale creșteri ale costurilor de operare anuale ale Contrapărții Centrale, rezultate în special din furnizarea soluției tehnologice.

Adrian Tănase confirmă aceste informații: “Aici este punctul cel mai sensibil al acestui proces, pentru că va implica și costuri suplimentare.“ Nivelul acestora fac obiectul negocierilor care sunt, în prezent, în derulare.

Andreea Pipernea - votată la Chișinău. Fosta șefă de la la NN Pensii intră în board-ul celei mai mari bănci din Republica Moldova, cu planuri de la listare la BVB CITEȘTE ȘI Andreea Pipernea - votată la Chișinău. Fosta șefă de la la NN Pensii intră în board-ul celei mai mari bănci din Republica Moldova, cu planuri de la listare la BVB

Conform datelor obținute anterior pe surse de Profit.ro aceste costuri ar urma să fie substanțiale, de 1-2 milioane euro, însă directorul de la BVB nu a oferit indicații în această privință: “Nu pot să dau acum un ordin de mărime. Suntem în mijlocul unei negocieri.“

Dacă înțelegerea va fi încheiată în timp util și aceasta va avea susținerea acționarilor Contrapărții Centrale, estimările sunt ca CCP-ul să obțină autorizarea în cursul anului viitor.

Dacă Tănase afirmă că bursa românească este de neconceput în dezvoltarea ei fără o piață a derivatelor și că nu este loc să se abandoneze proiectul de Contraparte Centrală, în schimb este prudent față de costuri. “Nu putem să ne permitem să luăm la orice preț“, a declarat acesta pentru Profit.ro. “Trebuie să avem un acord comercial rezonabil ca să mergem înainte și eu sunt optimist.“

O imponderabilă vine de la Bruxelles

Timpul se îngustează pentru ca până în prima parte a lunii septembrie Contrapartea Centrală să încheie contractul de soluție tehnologică și să urmeze și pașii de guvernanță pentru a obține aprobările necesare intern. Borna din septembrie este importantă pentru că este cea până la care dosarul complet să fie depus la ASF pe vechea cerere, cea inițiată anul trecut.

Ovidiu Petru, director general în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, atrage atenția că termenul este cu atât mai important cu cât directiva europeană EMIR, de reglementare a infrastructurii piețelor, este programată a fi modificată cât de curând. Dacă dosarul de Contraparte Centrală va fi admis ca fiind complet, acesta va înainta pe vechea legislație, însă dacă nu este completat, el va trebui refăcut din nou în baza directive modificate.

Digi Communications distribuie dividende în valoare de 125 milioane lei CITEȘTE ȘI Digi Communications distribuie dividende în valoare de 125 milioane lei

“Există această posibilitate ca reglementările să se schimbe între timp“, este conștient Tănase de la BVB, adăugând că va fi, probabil, o evaluare la nivelul Colegiului ESMA, autoritatea de reglementare europeană de resort, asupra impactului pe care îl are modificarea cadrului normativ. “Nu este un capăt de țară. Noi ne asumăm și acest posibil eveniment. Trebuie mers înainte. Din punctul meu de vedere, nu există altă variantă pentru a dezvolta piața de capital.“

În fazele următoare ale proiectului va fi pus un accent important pe componenta de împrumut de acțiuni

Negocierile cu furnizorul soluției tehnologice despre fazele ulterioare de dezvoltare au lăsat loc unor observații pentru conducerea proiectului de Contraparte Centrală ce ar urma să fie la baza unor schimbări de strategie. Adrian Tănase afirmă că dacă primii pași, pentru care a fost depusă cererea de autorizare, rămân introducerea contractelor futures pentru indici, acțiuni și energie, în etapa următoare ar urma să se pună accentul pe componenta de împrumut de acțiuni.

“Această renegociere de ajută și să ne reașezăm strategia pe care o avem pe viitor“, spune directorul general al BVB. “Cred că în noua strategie, operațiunile de lending și borrowing vor fi în capul listei de implementat.“

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
asf
ovidiu petru
contrapartea centrala
euronext
opcom