Titlurile firmei de servicii petroliere Rompetrol Well Services sar la bursă cu 15% și rămân fără ofertă, în condițiile în care acționarul majoritar KMG International vizează acordarea de dividende agregate în valoare de peste 10 milioane de euro. În urmă cu 20 de zile, Profit.ro avertizat asupra unei asimetrii de piață în care, pe fondul vânzării pe panica antrenată de conflictul din Ucraina, societatea ajunsese la o capitalizare apropiată de deținerile de cash de pe bilanț și asupra faptului că la jumătatea anului va avea disponibile sume care să ofere posibilitatea acordării unor dividende cu randamente de 2 cifre.
Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească, cum pot fi atrași mai mulți investitori de retail pe piața de capital, cum se vede în 2022 apetitul emitenților față de bursă și multe alte teme vor fi explicate la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului, programată pentru 13 aprilie.
Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV - DETALII AICI
Consiliul de Administrație al companiei Rompetrol Well Services (PTR) a primit o solicitare pentru completarea ordinii de zi a Adunării Generale Anuale a Acționarilor. Propunerea vine de la acționarul majoritar KMG International din Kazahstan și include repartizări suplimentare de cash, conferind randamente de peste o treime pentru acționarii existenți.
În fața acestei perspective, acțiunile au explodat la bursă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, solicitarea vizează distribuirea sumei de 15,98 milioane lei din profitul net nerepartizat din aii anteriori, respectiv un dividend brut de 0,057435153 lei/acțiune, dar și schimbarea destinației sumei de 29,93 milioane lei de la capitolul "alte rezerve" și distribuirea unor dividende cu valoare de 0,107606877 lei/acțiune.
Acestea ar urma să se adauge dividendului brut propus în convocatorul inițial de 0,005857970 lei/acțiune, cu dată a plății 25 octombrie, echivalent pentru repartizarea sumei de 1,63 milioane lei în contul profitului net obținut în 2021. Valoarea agregată a acestor alocări de cash se ridică la 47,54 milioane lei și dividendul brut agregat ar fi de 0,1709 lei/acțiune, care la prețul de pe bursă de 0,4220 lei/acțiune din ziua anterioară ar oferi un randament net de 38,47%.
Acesta este contextul în care acțiunile Rompetrol Well Services au la bursă un salt de 14,93%, în limita plafonului de oscilație pentru o zi de tranzacționare admis pentru acest emitent de sistemul Bursei de Valori București. La respectivul nivel de cotare, de 0,4850 lei/acțiune, simbolul a rămas fără ofertă și randamentul net încă este de 33,48%. Este de așteptat ca acțiunile companiei să crească și la începutul săptămânii viitoare.
CITEȘTE ȘI Hidrolectrica poate prelua nu doar unul, ci chiar 3 furnizori de energieEste o oprtunitate de câștiguri bursiere care a început cu o poveste de Crăciun, când un cadou a venit din Kazahstan, respectiv semnarea pe data de 24 decembrie 2021 de către KMG International NV a unei convenții de cesiune de creanță în raport cu o sumă datorată de compania Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), banii de la acționarul majoritar urmând să vină la compania listată la Bursa de Valori București.
Profit.ro semnalase acum 20 de zile că această mutare stă la baza profitului net de 32,98 milioane lei avansat de emitent în raportarea anuală preliminară și că aceasta aduce pe bilanț cash care poate sta la baza acordării unor dividende cu randament de 2 cifre.
CITEȘTE ȘI Romgaz a împrumutat 325 milioane euro de la Raiffeisen pentru preluarea subsidiarei ExxonMobil ce deține 50% din Neptun DeepCreanța comercială de la KMG International se ridică la 34,70 milioane lei și va fi plătită în tranșe egale, în iunie și în decembrie. Banii kazahilor reprezintă o recuperare din nimic, pentru că anterior creanța către Oilfield Exploration era prinsă în bilanț la valoarea de 4,77 milioane lei, de ca și când Rompetrol Well Services și-ar fi luat gândul că va recupera banii datorați în contul unor lucrări de servicii petroliere de acum 7 ani.
Suma depășește și o scrisoare de confort de 9 milioane lei pe care KMG International o semnase în favoarea Rompetrol Well Services în contul respectivei creanțe. Mutarea majoritarilor kazahi a venit cel mai probabil în întâmpinarea unor cereri formulate în AGA de finlandezii de la KJK Balkan Holding, acționari majoritari cu o participație semnificativă, de 16,31% din totalul titlurilor.
CITEȘTE ȘI Compania-mamă a grupului Electrica SA a obținut profit în 2021 din dividendele filialelor sale, deși grupul ca atare a raportat pierderi de peste jumătate de miliard de leiDeși este înregistrată în bilanț ca o creanță comercială, angajamentul de la KMG International este, de fapt, echivalentul unui cash, arăta Profit.ro la finalul lunii trecute. La acesta se adaugă cel prins în sistemul cash pooling, de 55,02 milioane lei, care este în declin cu 33,24% față de suma de 82,42 milioane lei de la sfârșitul anului 2020, reflectare a ieșirii în intervalului menționat a banilor aferenți dividendului special acordat, de asemenea, în urma demersurilor investitorilor activiști de la KJK.
Practic, adunând banii din cash poling cu creanța comunicată în decembrie și cu disponibilități de numerar de aproximativ 227.000 de lei, reiese că Rompetrol Well Services are disponibil cash în echivalent 89,95 milioane lei. Cash-ul disponibil este în echivalent 0,3230 lei/acțiune, indicau calculele Profit.ro de acum 20 de zile, când titlurile societății se tranzacționau în zone de cotare apropiate de respectiva valoare.
CITEȘTE ȘI Grupul Autonom, cel mai mare cumpărător de mașini din România, și-a triplat profitul net în 2021Compania este în măsură să acorde un dividend consistent, mult peste propunerea Consiliului de Administrație, capitalurile distribuibile fiind de 83,55 milioane lei dacă adunăm din bilanț rezultatul reportat de 28,83 milioane lei și cei 54,72 milioane lei prins la capitolul „alte rezerve”, spuneau calculele noastre inițiale.
Dacă avem în vedere suma de 55,02 milioane lei din cash pooling ce este accesibilă oricând pentru Rompetrol Well Services și suma de 17,35 milioane lei de la KMG International programată a fi acordată în iunie, conform notificării de la finalul anului trecut, reiese că, pentru iulie, compania va avea disponibilă suma de 72,37 milioane lei pentru acordarea de dividende. Conform strategiei de dividend pub,licate acum 2 ani de companie, distribuția urma să fie etapizată și solicitarea pentru repartizarea de 47,54 milioane lei vine în aceste așteptări.