Cât suflu mai are revenirea acțiunilor OMV Petrom

scris 13 iul 2016

Ricoșeul din minimele recente ale titlurilor celei mai importante companii petroliere românești poate continua cel puțin până în zona de 0,27 lei/acțiune, unde este prima rezistență importantă, spune Ovidiu Șerdean, broker la IFB Finwest, utilizând argumente de natură tehnică. Chiar dacă puțin, aprecierea eventuală de 5% a acțiunilor OMV Petrom față de actualul nivel în termen de o lună ar reprezenta un randament anualizat de 60%.

Titlurile OMV Petrom au subperformat în mișcarea de revenire care a început în februarie față de cotația internațională a țițeiului. Dacă prețul petrolului Brent aproape s-a dublat din zona de 28 dolari/baril către reperul de 52,50 dolari/baril în mai puțin de jumătate de an, acțiunile celei mai importante companii petroliere românești nu au avut o mișcare la fel de convingătoare.

Elanul inițial s-a oprit în zona de 0,26 lei/acțiune la începutul lunii martie, după care investitorii au ales retestarea zonei minimelor locaole și în contextul existenței unui vânzător puternic în fondul de piețe de frontieră al companiei americane Franklin Templeton care – aparent concertat cu fondul suveran al Norvegiei – marchează pierderi pentru poziții deschise acum 3 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Cât de \ CITEȘTE ȘI Cât de "obosit" e trendul ascendent pe indicele BET?

După vânzări exacerbate la finele lunii trecute, cotația a ricoșat puternic pe fondul revenirii piețelor bursiere internaționale după șocul care a urmat votului pozitiv dat de cetățenii britanici în favoarea părăsirii Uniunii Europene de către țara lor. Un vârf al acestui impuls a fost atins în ședința de ieri de la Bursa de Valori București, la nivelul de 0,256 lei/acțiune.

Mai are suflu această revenire? Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest crede că aceasta nu s-a consumat total și vede un obiectiv minim reperul de 0,27 lei/acțiune, ce a reprezentat rezistență la finele anului 2009, la revenirea post-criză și a fost un suport important în a doua parte a anului 2012, înainte de trendul care a dus cotația către zona de 0,5000 lei/acțiune.

Graficul lunar nu oferă foarte multe informații, decât că avem o reacție în trendul descendent între 2 nivele importante, cel de 0,2000 lei/acțiune – încă netestat – și cel de 0,2700 lei/acțiune, cu un semnal pozitiv pe indicatorul Relativ Strengh Index (RSI 14) care iese din zona de supravânzare.

Cât suflu mai are revenirea acțiunilor OMV Petrom

Raportul risc-recompensă apare neatractiv, cu rezistența mai apropiată decât primul suport. Aici datele fundamentale ar putea juca în favoarea emitentului. Revenirea prețului țițeiului din intervalul februarie-iunie și implicit a prețurilor de vânzare ale OMV Petrom s-ar putea răsfrânge favorabil în rezultatele financiare ale companiei la 6 luni. Acesta este contextul în care investitorii și-ar putea continua cumpărările până în preajma raportării semestriale din 10 august.

Graficul săptămânal ar putea să ne fie de ajutor. Reacția de formațiune de tip zig-zag în care segmentul „A” afișat pe grafic ar trebui să fie egal cu segmentul „C” fixează același obiectiv de preț de 0,2700 lei/acțiune, conferindu-i un plus de credibilitate. Inidcatorul RSI 14 al graficului săptămânal vin să confirme mișcarea de reacție.

Cât suflu mai are revenirea acțiunilor OMV Petrom

Sunt informații favorabile unei intrări în zona de 0,25 lei/acțiune – 0,255 lei/acțiune, cu obiectiv 0,2700 lei/acțiune. Pe graficul zilnic investitorii pot să se uite pentru confirmări dacă sunt în tranzacția corectă, urmărind dacă teoria lui Dow, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, este validată pe indicatorul RSI, așa cum se vede mai jos. Atât timp cât oscilatorul nu coboară sub L3, echivalent cu nivelul 50, minitrendul pozitiv pe titlurile OMV Petrom rămâne valid.

Cât suflu mai are revenirea acțiunilor OMV Petrom

Potențialul de câștig, după aprecierile din ultimele ședințe de tranzacționare de la BVB pare mic. Profitul estimat între reperul de intrare și rezistența de 0,27 lei/acțiune este de numai 5%, însă perioada estimată de numai o lună până la rezultatele financiare i-ar da un randament anualizat de 60%, atunci când la bancă ai 1% pe an. „Așa privind lucrurile randamentul nu este mic. L-ar lua oricine pe vremurile astea”, a conchis Șerdean.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
ovidiu serdean
ifb finwest
petrol
bvb
bursa