Bursa de la București a închis miercuri în creștere pentru a treia ședință consecutiv, susținută de avansul acțiunilor din sectorul energetic, în condițiile în care prețul petrolului înregistrează noi maxime ale ultimelor opt luni. Indicii BVB s-au decuplat astăzi de la evoluția piețelor vest-europene, care au fost trase în jos de bănci și producătorii auto. Titlurile Erste Group Bank (EBS) au scăzut cu 3,3% la București și cu 3,7% la Viena, după ce unul dintre acționari și-a vândut participația deținută la grupul austriac.
Erste a fost al patrulea cel mai tranzacționat emitent miercuri, cu transferuri de 1,84 milioane de lei, peste media ultimelor șapte ședințe, de aproape 290.000 lei. Uniqa Privatstiftung, parte a grupului de asigurări Uniqa, și-a vândut marți pachetul de 4,1% din acțiunile Erste, pentru care a încasat aproximativ 391,5 milioane de euro.
Deprecierea acțiunilor Erste s-a reflectat în evoluția indicelui BET BK, care s-a corectat cu 0,12%, dar și a ROTX, indice dezvoltat de BVB impreuna cu Bursa de Valori din Viena, acesta din urmă consemnând o scădere de 0,26%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Impactul asupra principalilor indici a fost însă limitat, atât BET, cât și BETPlus avansând cu aproximativ 0,5%. Creșterea a fost susținută și de data aceasta de companiile energetice, care au urmat traiectoria cotațiilor petrolului.
OMV Petrom (SNP) a consemnat cea mai semnificativă apreciere dintre emitenții din top 10, de 2,17%, după ce marți a urcat cu 4,12%. Rulajul cu acțiunile companiei a urcat ușor, de la 1,38 milioane lei la 1,67 milioane lei, însă clasamentul celor mai lichide titluri este condus în continuare de Romgaz (SNG), cu transferuri de 7,3 milioane lei. Acțiunea Romgaz s-a apreciat cu 0,6%, până la 24,8 lei.
Per total, BVB a consemnat tranzacții de 23,6 milioane lei, din care 1,54 milioane lei au rezultat din două transferuri deal cu acțiuni Romgaz și Petrom.
Prețul petrolului a atins miercuri noi maxime ale ultimelor opt luni, pe fondul datelor pozitive privind evoluția stocurilor din SUA și cererea din China. Țițeiul Brent a avansat cu 1,9%, la 52,39 dolari/baril, nivel care nu a mai fost atins din octombrie anul trecut, potrivit datelor MarketWatch. La New York, petrolul WTI se tranzacționa la 51,15 dolari/baril, în creștere cu 1,6% față de referință. Petrolul WTI a închis ieri peste pragul de 50 dolari pentru prima dată începând cu iulie 2015.
În sectorul financiar, Fondul Proprietatea (FP) a urcat cu aproape 1%, la 0,733 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,74 milioane lei, apreciere insuficientă însă pentru a împinge creșterea indicelui BET-FI dincolo de 0,25%.
Principalele piețe europene au închis astăzi în scădere, singurul sectoar care înregistrat creșteri fiind cel energetic. Indicele pan-european s-a depreciat cu 0,5%, după un avans de 1,1% marți, tras în jos de bănci și de companiile auto. Acțiunile UniCredit au coborât cu 4,6%, Banco Popular Español a pierdut 4% din valoare, în timp ce titlurile BMW și Volkswagen s-au corectat cu 1,8%.