Bursele europene au închis în scădere, în condițiile în care investitorii au evaluat o serie de decizii ale băncilor centrale și date economice

Bursele europene au închis în scădere, în condițiile în care investitorii au evaluat o serie de decizii ale băncilor centrale și date economice
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2024

Bursele europene au închis în scădere, în condițiile în care investitorii au evaluat o serie de decizii ale băncilor centrale și date economice, transmite CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat sesiunea în declin cu 0,69%, acțiunile băncilor scăzând cu 1,5%, în timp ce titlurile companiilor de utilități au reușit un câștig de 0,1% scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Guvernul aprobă ordonanța care permite blocarea site-urilor firmelor neautorizate, anunțată la conferința Profit.ro. IMM-urile vor avea, în premieră, posibilitatea de a se finanța prin intermediul pieței de capital CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul aprobă ordonanța care permite blocarea site-urilor firmelor neautorizate, anunțată la conferința Profit.ro. IMM-urile vor avea, în premieră, posibilitatea de a se finanța prin intermediul pieței de capital
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Indicele german DAX a coborât cu 0,5%, CAC 40 ,al bursei din Paris, cu 0,56% și FTSE 100, al bursei londoneze, cu 0,42%. Indicele italian FTSE MIB a scăzut cu 1,09% și IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 1,15%.

Acțiunile Carlsberg au scăzut cu 9% după ce producătorul britanic de băuturi răcoritoare Britvic a confirmat că a respins două propuneri de preluare, nesolicitate, de la gigantul danez al băuturilor, spunând că cea mai recentă ofertă, de 1.250 de pence pe acțiune, ”subevaluează în mod semnificativ” compania.

Acțiunile Britvic au crescut cu 9% în urma anunțului.

Piețele de acțiuni au scăpat în mare măsură de negativitatea de săptămâna trecută, după ce partidele populiste de extremă dreapta au obținut câștiguri puternice la alegerile pentru Parlamentul Uniunii Europene.

Chiar și indicele CAC 40 al Franței a înregistrat un câștig săptămânal după ce a fost lovit de anunțul șoc al alegerilor din țară, deși euro rămâne în defensivă, în timp ce investitorii se pregătesc pentru o potențială victorie a extremei drepte în a doua mare economie din zona euro.

Volatilitatea opțiunilor sugerează că traderii văd un risc mai mare de mișcări mari ale euro, provenite din Franța, decât în ​​cazul lirei sterline, ca urmare a viitoarelor alegeri din Marea Britanie, potrivit Reuters.

Atenția în această săptămână s-a îndreptat către deciziile băncilor centrale, deoarece Banca Națională Elvețiană a anunțat că va reduce ratele dobânzilor cu 0,25 puncte procentuale, până la 1,25%. BNS a devenit prima bancă centrală importantă care a redus dobânzile, în martie.

Între timp, Banca Angliei a menținut ratele dobânzilor neschimbate, la un maxim din ultimii 16 ani, de 5,25%.

Banca centrală a Norvegiei a menținut, de asemenea, dobânzile.

CONFIRMARE Lanțul de simigerii Luca depășește borna afacerilor de 100 milioane euro. A ieșit în premieră în afara României CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lanțul de simigerii Luca depășește borna afacerilor de 100 milioane euro. A ieșit în premieră în afara României

Datele publicate vineri au arătat că volumul vânzărilor cu amănuntul din Marea Britanie a crescut cu 2,9% în mai, cu mult peste așteptările pentru o creștere de 1,5% și revenind de la o performanță slabă în aprilie, când cumpărătorii au fost descurajați de vremea umedă.

”După un început lent al anului, comercianții cu amănuntul se pot bucura de revenirea vânzărilor cu amănuntul la timp pentru vară – o perioadă în care evenimentele sportive majore, de la EURO la Jocurile Olimpice, vor îmbunătăți probabil mediul de tranzacționare”, a declarat Deann Evans, director general pentru regiunea EMEA la Shopify.

Alte anunțuri de vineri au inclus încrederea în economie a mediuluji de afaceri francez, care a rămas constantă pentru a treia lună consecutivă, și indicii managerilor de achiziții germani și britanici, care au arătat în general o încetinire a recentei creșteri a activității afacerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni