Principalul indice de la BVB a avut astăzi prima zi "verde" după 7 ședințe consecutive de scăderi. Claudiu Cazacu de la X-Trade Brokers apreciază că tendința pozitivă din piața locală a fost influențată de reacția inițială favorabilă pe titlurile majore după ridicarea dobânzii pe dolar în ședința de ieri.
Deși nu au urcat decât marginal peste nivelurile de referință ale ședinței precedente, astăzi indicii de la Bursa de Valori București s-au oprit din scădere. Cel puțin pentru indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, care s-a apreciat cu 0,09%, până la reperul de 6.800,81 puncte, este o oprire dintr-o scădere de 7 sesiuni de scăderi.
Claudiu Cazacu, analist-șef la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers, a explicat pentru Profit.ro contextul: "Ce s-a văzut azi la noi a fost o continuare a ceea ce a fost o reacție pozitivă pe titlurile majore în piețele occidentale după majorarea dobânzii pe dolar."
Bursa americană a avut o evoluție favorabilă miercuri, în ziua publicării deciziei de politică monetară, iar piețele europene au preluat acest elan. Dacă la Londra și Paris, în medie, cotațiile erau cu un procent peste referință, la Frankfurt indicele principal DAX a avut intraday chiar și o creștere de aproximativ 3%, până la nivelul de 10.800 de puncte. Depășirea acestui reper este pusă de Cazacu pe seama atenției instituționalilor pentru închiderea poziției de trading la finalul anului. "La BVB este o prelungire a sentimentului extern și aceasta s-a văzut și prin volumele mai mari pe cele mai lichide titluri, probabil rearanjări de pachete", a adăugat acesta.
Fondul Proprietatea (FP) a însumat tranzacții de 11,17 milioane lei, aproximativ un sfert din rulajul de 47,21 milioane lei (10,49 milioane euro) al pieței de acțiuni de la BVB. Cotația s-a apreciat cu 0,38%, până la nivelul de 0,798 lei/acțiune.
Pe locurile 2 și 3 în clasamentul tranzacțiilor s-au aflat acțiunile Băncii Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu transferuri de 8,06 milioane lei și, respectiv, 6,73 milioane lei. Cele două titluri au staționat pe nivelurile de preț ale sesiunii precedente de 2,33 lei pe unitate în cazul Băncii Transilvania și de 11,20 lei pe unitate în cazul BRD.
La începutul anului viitor investitorii vor revizui la rece impactul majorărilor de dobândă
"Nu este un optimism destul de clar conturat", avertizează Cazacu. Chiar după interviul telefonic pe care l-am avut cu acesta, bursa de la New York a intrat în teritoriu negativ, cu declin de 0,70%-0,80% pentru indicii S&P500 și Dow Jones Average Industrial.
Precauția analistului de la XTB este legată de faptul că Rezerva Federală Americană a ghidat piețele în așa fel încât să înțeleagă că ridicările de dobândă vor fi graduale, treptate, însă mediul monetar va rămâne stimulativ. Piețele financiare nu anticipează însă, în momentul de față, cât de multe și cât de dese vor fi făcute majorări de dobândă anul viitor. Cazacu afirmă că abia de la anul, când investitorii vor "revizui la rece" ce înseamnă dobânzi mai ridicate pe dolar, acest lucru se va răsfrânge într-o volatilitate mai mare în piețe.
Romgaz, din minime în minime
Astăzi volatilitatea la BVB a lipsit. Indicele financiar BET-FI, cu o apreciere de 0,20% până la valoarea de 29.938,71 puncte, a avut cea mai mare deviație de la referința de miercuri. Pe piața deal s-au realizat tranzacții speciale însumând aproape 6,5 milioane lei cu titluri Banca Transilvania, BRD, Conpet Ploiești (COTE) și Romgaz Mediaș (SNG).
Acțiunea producătorului de gaze naturale și-a continuat astăzi parcursul negativ în piața reglementată cu un declin de 0,19%, pe volume echivalente cu 6,25 milioane lei, până la un nou minim de la listarea companiei în noiembrie 2013, de 26,35 lei/acțiune.
Ce perspective avem pentru anul 2016
Bursa de la București va rămâne un importator de trend din afară, spune Cazacu. În acest context, el anticipează pentru anul 2016 presiune la vânzare, chiar dacă economia românească va performa destul de bine.
Pe bursele mari, în contextul unei politici monetare întărite, va conta mai mult analiza fundamentală de bază pentru fiecare emitent în parte, urmând să aibă un parcurs pozitiv doar pe acțiunile ale căror companii raportează rezultate financiare în creștere. "În Statele Unite perspectivele astea sunt destul de limitate", spune analistul de la XTB adăugând că piețele globale sunt destul de bine corelate între ele pentru ca Germania și alte piețe europene să nu poată performa bine dacă SUA merge prost.
Cazacu spune că s-ar fi așteptat ca anul 2015 să fi fost unul cu volatilitate mai mare, indusă exact de ridicările de dobândă anunțate pentru dolar. Nu s-a întâmplat, pentru că majorarea de dobândă a venit abia la final de an și de aceea este de așteptat ca aceste fluctuații mai mari să vină în anul 2016. "Se decalează cu un an, dar nu se elimină", spune el. Efectul se va resimți și la BVB: "Avem titluri care sunt destul de ieftine, dar nu cred că piața va putea lupta împotriva curentului."