Criza demografică din China se adâncește

Criza demografică din China se adâncește
scris 5 nov 2024

China este pe cale să înregistreze cea mai mică rată a căsătoriilor din ultimele patru decenii, de când se țin statisticile. În ciuda campaniei guvernului pentru promovarea vieții de familie, criza demografică se adâncește de la an la an.

Aproximativ 4,74 de milioane de cupluri s-au căsătorit în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 15% față de cele 5,69 de milioane din aceeași perioadă a lui 2023, potrivit datelor publicate de Ministerul Afacerilor Civile. În fapt, de la vârful de 13 milioane de căsătorii, atins în 2013, statistica este în scădere.

Urmărește-ne și pe Google News
Carrefour analizează diverse strategii pentru a avea o capitalizare bursieră mai ridicată CITEȘTE ȘI Carrefour analizează diverse strategii pentru a avea o capitalizare bursieră mai ridicată

Până acum, cele mai puține căsătorii s-au înregistrat în 2022, mai exact 6,83 de milioane, dar pe baza datelor din primele nouă luni din acest an, este de așteptat ca recordul să fie bătut. Guvernul chinez a început să țină statistica legată de căsătorii în anii ‘80, arată BiziDay.

Scăderea este una așteptată, în condițiile în care populația a scăzut pentru doi ani la rând, iar natalitatea a coborât la cel mai mic nivel de când Partidul Comunist condus de Mao a preluat puterea în țară, în 1949. Pentru a încuraja tinerii să se căsătorească și să aibă copii, guvernul a acordat stimulente financiare și a făcut propagandă pe tema vieții de familie, pe lângă alte măsuri. De exemplu, autoritățile au organizat așa-numite “întâlniri pe nevăzute”, au oficiat cununii în masă și au încercat să limiteze tradiția plății unui “preț” pentru mireasă, pe care mirele îl acordă familiei fetei.

Totuși, tinerii se simt tot mai nesiguri, din cauza nivelului ridicat al șomajului, al creșterii costului de trai și a lipsei de sprijin solid din partea agențiilor sociale. CNN relatează că sunt din ce în ce mai mulți tineri care amână căsătoria sau conceperea unui copil, unii chiar evitându-le complet.

Sociologii pun acest declin al căsătoriilor și al nașterilor pe seama politicilor dure, de lungă durată, care au limitat creșterea demografică și care au fost abandonate abia în 2015. Din acel an, guvernul le-a permis tinerilor să aibă doi copii, iar din 2021 câte trei. Un alt factor este creșterea nivelului de educație și de independență al femeilor, care sunt din ce în ce mai interesate să obțină realizări pe plan profesional și, implicit, financiar, mai explică specialiștii.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza demografică
china