Bursa românească închide săptămâna cu o sesiune pozitivă. Nu a prins prăbușirea din a 2-a parte a orarului de tranzacționare de la New York

Bursa românească închide săptămâna cu o sesiune pozitivă. Nu a prins prăbușirea din a 2-a parte a orarului de tranzacționare de la New York

Sursa foto: Phongphan Supphakankamjon / dreamstime.com

scris 31 ian 2020

După o mișcare corectivă moderată în cea mai mare parte a acestei săptămâni, indicii bursieri de la București au realizat o recuperare parțială în ședința de astăzi, într-un context în care piața s-a închis înainte de ora la care au început vânzările agresive de pe bursele mari, antrenate de știri cu privire la extinderea epidemiei cu coronavirus.

O secvență de 4 sesiuni negative a fost întreruptă de o zi cu reveniri la nivelul cotațiilor, în care tonul mișcării de recuperare a fost dat de acțiunile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,52%, până la un nou maxim  de 1,3400 lei/acțiune ai celor 9 ani de prezență în ringul bursier al acestor titluri. Mișcarea este susținută de oferta publică de răscumpărare derulată de emitent la prețul de de 1,3900 lei/acțiune pentru un număr de 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu procentaj important în structura principalilor indici, titlurile au tractat întreaga piață: +0,43% pentru indicele financial BET-FI care a închis la nivelul de 51.253,26 de puncte, +0,78% pentru indicele compozit BET Plus și +0,79% pentru indicele reprezentativ BET care a revenit peste pragul psihologic de 10.000 de puncte, respectiv la nivelul de 10.027,88 puncte. O istorie a comportamentelor tehnice din piețele internaționale spune că, în absența unor știri majore, sunt șanse mari ca pe parcursul săptămânii viitoare, indicele să rămână „blocat” între mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și 55 de zile (EMA55), între care se află și la finalul sesiunii de astăzi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Bursa românească închide săptămâna cu o sesiune pozitivă. Nu a prins prăbușirea din a 2-a parte a orarului de tranzacționare de la New York

Este un sfârșit care nu a mai prins căderea bursieră de pe Wall Street, unde indicele Dow Jones Average Industrial a căzut cu peste 500 de puncte față de valorile la care se regăseau contractele futures pe indice în cursul dimineții și au coborât inclusiv sub reperul de 28.300 de puncte, un minm care nu a mai fost atins de la atacul cu rachete al Iranului asupra unor baze americane în Irak care represalii la uciderea de către SUA a generalului Qassem Soleimani, liderul gherilelor șiite din Orientul Mijlociu și Apropiat.

În Europa, tabloul este de un “roșu” aprins: -1,35% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,30% pentru indicele FTSE de la Londra, -1,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,33% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,68% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,99% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,18% pentru indicele PX de la Praga.

România - cea mai accelerată scădere a producției de gaze din ultimii ani. Nu numai OMV Petrom, ci și Romgaz raportează volume mai mici extrase CITEȘTE ȘI România - cea mai accelerată scădere a producției de gaze din ultimii ani. Nu numai OMV Petrom, ci și Romgaz raportează volume mai mici extrase

La București, fără această conectare la picajul bursier din a 2-a parte a sesiunii de la New York, acțiunile care sunt ținta de achiziție a investitorilor instituționali nerezidenți și, implicit, sensibile la mișcările piețelor eterne au avut o zi pozitivă. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,19%, până la prețul de 2,5850 lei/acțiune pe cea mai mare activitate de tranzacționare a zilei, de 14,48 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,12%, până la prețul de 16,12 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 11,96 milioane lei.

La capitolul energetic, al cărui indice sectorial a câștigat 0,82%, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,60%, până la prețul de 0,4200 lei/acțiune, pe transferuri de 4,85 milioane lei, după ce în sesiunile precedente au fost afectate de vânzări pe măsură ce la Londra cotația țițeiului de tip Brent a pierdut aproape 15 dolari/baril față de maximul acestui an, consemnat în apropierea reperului de 71,00 dolari/baril.

Pe același segmnent, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,57%, până la prețul de 35,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,25 milioane lei într-o zi în care compania a anunțat că vizează să-și majoreze cu 30% producția la exploatația de gaze naturale de la Caragele, iar titlurile Nuclearlectrica (SNN) au crescut cu 0,69%, până la prețul de 14,62 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei.

Obiectul unor vânzări agresive la acest început de an, titlurile Transgaz (TGN) au avut în ultima sesiune a săptămânii un ricoșeu de 2,32%, până la prețul de 330,50 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 748.000 de lei. Societatea a anunțat că a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de gaz lichefiat american în Europa de Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
alro