Bursa românească - Efectul șocului Deutsche Bank

Bursa românească - Efectul șocului Deutsche Bank

Sursa foto: Franz1212 | Dreamstime.com

scris 24 mar 2023

Indicele BET a avut o depreciere mai mică de un procent într-o zi de turbulențe pe piețele financiare internaționale și de aversiune la risc față de capitalul bancar în care în mod particular au fost lovite acțiunile Deutsche Bank.

Impulsul de revenire de la începutul săptămânii a fost respins cu putere, precipitarea vânzărilor venind tot de la temerile investitorilor față de stabilitatea băncilor așa cum s-a întâmplat și la șocul recent de la falimentul Silicon Valley Bank din SUA și a problemelor care a dus la preluarea intempestivă a Credit Suisse de către UBS, sub coordonarea autorităților din Elveția.

Urmărește-ne și pe Google News

În piața europeană de credit, veriga slabă a fost identificată a fi Deutsche Bank. Acțiunile grupului au fost lovite puternic și încă de la jumătatea orarului de tranzacționare de la Frankfurt sufereau o cădere de 15%.

One United Properties distribuie dividende de 37 milioane lei în contul semestrului II al anului trecut CITEȘTE ȘI One United Properties distribuie dividende de 37 milioane lei în contul semestrului II al anului trecut

Ca și la unda seismului din SUA, bursa românească a rezistat destul de bine, amplitudinea deprecierilor fiind redusă. Chiar pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), declinul a fost moderat, de 1,73%, până la prețul de 19,34 lei/acțiune, într-o sesiune de cu transferuri de 2,62 milioane lei. În același timp, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) nu au atins o masă critică a vânzătorilor care să ridice volumele peste pragul de 1 milion de lei și cotația a alunecat cu doar 0,83% sub referință, la prețul de 12,00 lei/acțiune.

Suflul imploziei creditului din Europa s-a resimțit la BVB pe titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), care s-au prăbușit cu 6,72%, pe fondul unor schimburi de 3,34 milioane lei, dar și pe cele ale Deutsche Bank (DBK), ce au suferit o cădere de 9,83% pe segmentul acțiunilor internaționale, în condițiile unei activități de 2,35 milioane lei.

Arctic Stream semnează un contract echivalent cu aproximativ o zecime din veniturile de anul trecut CITEȘTE ȘI Arctic Stream semnează un contract echivalent cu aproximativ o zecime din veniturile de anul trecut

Bursa românească, în ansamblu, nu a avut un cutremur major. Indicele compozit BET-XT a pierdut 0,64% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,77%, până la nivelul de 11.989,90 de puncte, unde, totuși, dă semnal tehnic negativ, având o trecere sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească - Efectul șocului Deutsche Bank

Indicele financiar BET-FI chiar a avut un avans de 0,61%, până la nivelul de 49.782,55 de puncte, tras în sus de creșterea cu 0,71% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 2,1200 lei/acțiune o sesiune în care au adunt cele mai mari tranzacții ale zilei, de 6,65 milioane lei.

A fost, de altfel, o zi mai slabă din punctul de vedere al lichidității, cu un rulaj de numai 37,79 milioane lei (7,67 milioane euro) al pieței de acțiuni, însă destul de bine distribuit către mai mulți emitenți care au depășit un nivel de interes revelant.

EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută

Pe sectorul energetic al cărui indice BET-NG a subperformat pieței, cu un recul de 1,16%, titlurile Transelectrica (TEL) au avut un picaj de 8,33%, până la prețul de 23,10 lei/acțiune, pe transferuri de 2,15 milioane lei, fiind penalizate de investitori după ce compania care operează sistemul național de transport de energie a anunțat în convocatorul pentru AGA de bilanț că va distribui numai 10% din profitul net al anului 2022 sub formă de diviedende.

Deprecieri moderate am consemnat pe acțiunile producătorilor de energie: -1,29%, până la prețul de 0,4600 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) care au întrunit cel de-al 2-lea rulaj al zilei, de 5,54 milioane lei, -0,90%, până la prețul de 43,95 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au adunat tranzacții de 3,73 milioane lei, și -0,39%, până la prețul de 38,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), pe volume echivalente cu 3,22 milioane lei, reflectare a unui interes sporit de anunțul privind distribuția de dividende în valoare de 1,28 miliarde lei.

Vrancart Adjud distribuie un dividend cu randament de 5%. Societatea pregătește o majorare de capital de aproape 50 milioane lei CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud distribuie un dividend cu randament de 5%. Societatea pregătește o majorare de capital de aproape 50 milioane lei

Pe transferuri de 1,89 milioane lei, titlurile Transgaz (TGN) au staționat la prețul de 309,00 lei/acțiune.

Reperul unor schimburi a mai fost depășit de 2 produse de pe piața certificatelor, unul emis de BRK Finanical Group având activ suport indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York, și un instrument având la bază aurul emis de Erste.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica