Bursa românească câștigă un procent. Volumele tind să se reducă după rearanjările de portofolii ale Dedeman și protagonista principală a pieței reglementate este o acțiune din Austria

Bursa românească câștigă un procent. Volumele tind să se reducă după rearanjările de portofolii ale Dedeman și protagonista principală a pieței reglementate este o acțiune din Austria

Sursa foto: Ezthaiphoto / dreamstime.com

scris 23 sep 2020

După câteva ședințe în care Bursa de Valori București a adunat volume excepționale în contextul promovării acesteia la statutul de piață emergentă piața a tins să se liniștească. Fenomenul etapei, al tranzacțiilor deal de dimensiuni consistente, s-a prelungit și în ședința de astăzi.

Un număr de 4 sesiuni de corecții puternice este amendat deja de a 2-a zi de aprecieri. Motoarele creșterii au fost chiar acțiunile care au marcat bursa în deceniul trecut, cele ale Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,94%, până la prețul de până la prețul de 1,3150 lei/acțiune, pe transferuri de 11,16 milioane lei, și cele ale Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 1,47%, până la prețul de 2,4100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,99 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Investitorii la bursă ar putea scăpa de Declarația Unică. Premierul vrea \ CITEȘTE ȘI Investitorii la bursă ar putea scăpa de Declarația Unică. Premierul vrea "simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail", măsură cerută de reprezentanții pieței de capital
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,97%, indicele financiar BET-FI a câștigat 0,44%, până la nivelul de 42.706,63 puncte și indicele reprezentativ BET a crescut cu 1,01%, până la nivelul de 9.110,46 puncte, trecând ușor peste media exponențială de 21 de zile (EMA21), relevantă în proporții Fibonacci.

Bursa românească câștigă un procent. Volumele tind să se reducă după rearanjările de portofolii ale Dedeman și protagonista principală a pieței reglementate este o acțiune din Austria

Impulsul de la BVB a fost favorizat de ziua „verde” la nivel european: +0,50% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,20% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,39% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,45% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,68% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,73% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacțiile-mamut de tip deal, mutări în curtea Dedeman

LA BVB, povestea au continuat să fie tranzacțiile de tip deal. Aproape o treime din rulajul de 72,34 milioane lei (14,87 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost reprezentat de un transfer special cu acțiuni Transgaz Mediaș (TGN) în valoare de 24,68 milioane lei. Pe același segment de piață au mai fost schimbate acțiuni Antibiotice Iași (ATB), SIF Trasilvania (SIF3) și Vrancart Iași (VNC).

Acestea ar putea fi rearanjări de portofolii ale Dedeman, după ce Electrica (EL) a notificat piața că transferul gigantic de joi a fost o vânzare de la Dedeman SRL către Pavăl Holding, vehicul de investiții al fondatorilor retailerului de materiale de construcții, frații Dragoș și Adrian Pavăl.

Lichiditate bine dispersată

În piața reglementată lichiditatea a fost suficient de slabă față de zilele precedente, astfel încât, cu schimburi însumând 12,42 milioane lei, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au scăzut cu 2,01%. Tot pe segmentul instituțiilor de credit, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 2,56%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,68 milioane lei.

Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă

Cel mai important emitent din structura indicelui energetic BET-NG, care a avut un avans de 0,14%, a fost OMV Petrom (SNP) care a câștigat 0,44% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3395 lei/acțiune o sesiune în care au adunat tranzacții de 4,16 milioane lei.

La același capitol, titlurile Romgaz (SNG) au staționat la prețul de 28,50 lei/acțiune, pe transferuri de 2,33 milioane lei, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,45%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,81 milioane lei. Tot în stagnare au închis și titlurile Nuclearelectrica (SNN) și Transgaz care au cumulat schimburi de 1,38 miloane lei și, respectiv 1,35 milioane lei.

De altfel, reperul unui rulaj de 1 milion de lei a fost depășit astăzi pe 12 instrumente financiare, incluzând titlurile de stat pentru populație scadente în anul 2022 (R2208A) și cele ale Digi Communications (DIGI) care au scăzut cu 1,50%, până la prețul de 32,90 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz