Bursa românească atinge un nou maxim al ultimilor peste 10 ani. Acțiunile Banca Transilvania și Romgaz conduc mișcarea de creștere

Bursa românească atinge un nou maxim al ultimilor peste 10 ani. Acțiunile Banca Transilvania și Romgaz conduc mișcarea de creștere
scris 19 sep 2019

Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat jumătate de procent într-o etapă de escaladare a unor valori record de după criza fnanciară din 2007-2008. Volumele în regres, însă, arată lipsa de convingere a investitorilor.

Uitate sunt în aceste zile momentele de panică de la cumpăna dintre ani, când cotațiile se prăbușeau în contextul unei ordonanțe de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ. Piața românească de acțiuni escaladează noi maxime post-criză, chiar dacă în contextul unei activități de tranzacționare sub media de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,51%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,49%, până la nivelul de 9.358,82 de puncte, într-un impuls semnificativ după testarea multiplă ca suport dinamic în prima parte a acestei luni a mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum).

Bursa românească atinge un nou maxim al ultimilor peste 10 ani. Acțiunile Banca Transilvania și Romgaz conduc mișcarea de creștere

Mișcarea ascendentă este imprimată chiar de cel mai lichid titlu de la BVB, cel al Băncii Transilvania (TLV), care a crescut cu 0,63%, până la prețul de 2,3900 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,66 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, pe acest emitent s-a realizat și singurul transfer special de pe segmentul deal, în valoare de 5,58 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 1,17%, până la prețul de 13,86 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,70 milioane lei.

Tendința pozitivă de la București a fost încurajată și de ziua preponderent favorabilă activelor de risc la nivel internațional. În Europa, închiderile indicilor au fost cu precădere „pe verde”. +0,70% indicele Euro Stoxx 50, +0,58% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,68% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,55% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. -0,61% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,32% pentru indicele PX de la Praga.

Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, cooptat ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania. Acesta a candidat de 2 ori în AGA, însă acționarii l-au respins de fiecare dată CITEȘTE ȘI Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, cooptat ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania. Acesta a candidat de 2 ori în AGA, însă acționarii l-au respins de fiecare dată

La BVB, cuplarea la această mișcare este firavă dacă avem în vedere volumele modeste. Rulajul de doar 27,60 milioane lei (5,82 milioane euro) al pieței de acțiuni trădează o nehotărâre a investitorilor activi pe piața românească de capital.Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 2,99 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 1,72%, până la prețul de 35,40 lei/acțiune. Pe același segment energetic al cărui indice sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,76%, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,12%, până la prețul de 0,4135 lei/acțiune, pe cele mai mari volume din piața reglementată, echivalentă cu 1,43 milioane lei.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un declin de 0,44%, până la prețul de 1,1400 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,81 milioane lei. Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, au avut o zi de creștere, astfel, încât indicele energetic BET-FI a închis cu 0,64% peste referință, la nivelul de 41.962,18 de puncte.

Dintre acestea, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide, cu schimburi totalizând 1,73 milioane lei într-o zi în care cotația a urcat cu 0,46%, până la prețul de 2,1900 lei/acțiune. Un alt emitent de la această categorie, SIF Muntenia (SIF4) a notificat astăzi piața că oferta publică de răscumpărare a titlurilor proprii derulată în perioada 4-17 septembrie a fost închisă cu un grad de subscriere de 60,46%. Au fost ordine de vânzare pentru 22,39 milioane titluri, reprezentând 2,77% din capitalul social, iar la prețul de 0,7200 lei/acțiune al operațiunii de piață, valoarea acesteia se ridică la 16,12 milioane lei.

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a fost depășit de titlurile Bursei de Valori București (BVB), care au crescut cu 1,20%, până la prețul de 25,40 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia