Titlurile Hidroelectrica și OMV Petrom au acaparat interesul pieței. Un manager de fonduri spune că energia are potențialul de a împinge bursa pe noi maxime.
Ziua de tranzacționare a fost una contradictorie pe marile burse ale lumii, cu indicii importanți de la New York, Paris și Frankfurt oscilând neconcludent în jurul maximelor istorice.
La București, un eveniment al industriei fondurilor de investiții a arătat un optimism relativ față de dezvoltarea pieței. Apetitului românilor pentru plasamente, inclusiv în active mai riscante precum acțiunile i se adaugă o expunere mai importantă pe radarul instituționalilor nerezidenți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Odată cu listarea Hidroelectrica avem categorii întregi de investitori instituționali care se uită la noi”, spune Adrian Dudu, Chief Investments Officer la administratorul de fonduri Certinvest.
Prezența unor astfel de jucători s-a făcut resimțită în ultimele săptămâni, un broker din piață semnalând că prezența frecventă în topul intermediarilor a BCR și Swiss Capital arată că sunt clienții lor mari care tranzacționează intens.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”Sesiunea de azi a venit în același sens, cu schimburi majore pe 2 emitenți de capitalizare mare. Astfel, pe segmentul deal au fost realizate transferuri speciale în valoare de 92,76 milioane lei cu acțiuni Hidroelectrica (H2O), acest emitent adunând și în piața reglementată – unde cotația a urcat cu 0,66%, până la prețul de 122,90 lei/acțiune – volume echivalente cu 24,63 milioane lei.
Activitatea cea mai mare de pe segmentul regular, de 32,87 milioane lei, s-a realizat cu titlurile OMV Petrom (SNP) care au crescut cu 1,41%, până la prețul de 0,5750 lei/acțiune. De altfel, lichiditatea de pe cei 2 emitenți a reprezentat nu mai puțion de 81,08% din rulajul de 185,37 milioane lei (37,24 milioane euro) al pieței de acțiuni.
CITEȘTE ȘI DECIZII Toți membrii board-ului Hidroelectrica au scăpat de provizorat. Cine reprezintă acționarii minoritari. Aprobare pentru o investiție demarată în 1979Dudu de la Certinvest vede exact în sectorul energetic, al cărui indice de profil BET-NG a câștigat 1,16%, cel care poate împinge mai sus bursa. Un impuls de creștere pe cotațiile internaționale ale petrolului poate influența masiv și bursa românească, având în vedere că 50% din structura indicelui reprezentativ BET este asigurată de acțiuni din energie.
Acest indice a urcat cu 1,56%, primul impuls de creștere mai important după o corecție de 2 săptămâni, și la nivelul de 15.376,62 de puncte a întâlnit media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), reper tehnic dinamic la care piața a reacționat de mai multe ori în trecut.
Este un „colț” al pieței care a reacționat pe linie pozitiv: +1,80%, până la prețul de 51,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat tranzacții de 3,65 milioane lei, +0,51%, până la prețul de 48,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au însumat schimburi de 3,25 milioane lei, și +4,01%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), care au adunat transferuri de 2,41 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Ieftinirea energiei angro - Nuclearelectrica: Profit înjumătățit, supraimpozit zeroInteres a existat și pentru acțiunile bancare, însă amplitudinea mișcărilor a fost diferită pentru principalele 2 simboluri de la această categorie, respectiv +3,98%, până la prețul de 24,58 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au întrunit cel de-al 3-lea rulaj al zilei, de 5,73 milioane lei, și +0,12%, până la prețul de 17,34 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au cumulat o activitate de 2,90 milioane lei.
Cu lichiditate reactivată la acest început de an – în ultima sesiune în echivalent 4,98 milioane lei – titlurile Digi Communications (DIGI) au alunecat cu 0,22% sub referință, până la prețul de 45,40 lei/acțiune. Titlurile Aquila Part Prod Com (AQ) – unde omul de afaceri Adrian Dociu a anunțat că și-a redus expunerea la 25% din acțiuni, de la 33% din titluri anterior – au câștigat 1,46%, până la prețul de 1,0400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,42 milioane lei. De asemenea, pe radarul bursier s-au mai remarcat titlurile One United Properties (ONE) care au fost protagonistele unei tranzacții speciale în piața deal cu o valoare de 2,70 milioane lei.