Alimentată de un declin de aproximativ 2% al acțiunilor bancare, indiciii principali de la Bursa de Valori București au pierdut un procent. Este semnul că investitori mari se poziționează mai prudent față de România și extrag lichiditate, spune Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers România.
Săptămâna de tranzacționare a început la BVB în tendința de vânzare care a caracterizat prima parte a acestei luni, tonul scăderilor fiind dat de acțiunile bancare. Piața este caracterizată de o subperformanță relativ atât la indicii bursieri a piețelor mature, cât și la creșterea economică a României, punctează Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. El a furnizat pentru Profit.ro și o explicație pentru acest impuls negativ: este un semn al unei mișcări mai largi a capitalului în zona noastră.
Astfel, sunt investitori mari care se poziționează mult mai prudent față de România, având în vedere că am putea fi aproape de vârful de entuziasm al actualului ciclu economic. Vânzările ar fi demarate încă de pe acum pentru că, având în vedere lichiditatea slabă a pieței locale, deciziile strategice de ieșire trebuie luate cu mai mult timp înainte pentru a putea găsi contrapartea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deprecierea de azi de la București este, într-adevăr, în linie cu un recul consistent la nivel regional. Indicele WIG20 de la Varșovia a pierdut 0,91%, indicele BUX de la Budapesta a scăzut cu 1,72%, iar indicele PX de la Praga a alunecat cu 0,40% sub referință. În special, piețele din Polonia și Ungaria, traversează o etapă de declin a cotațiilor.
La BVB, indicele BET Plus a coborât cu 0,99%, iar indicele reprezentativ BET a închis la nivelul de 7.614,51 de puncte, cu 1,03% sub ultimul nivel de vineri. Cazacu de la XTB spune că indicele s-a oprit din cădere pe maximul din anul 2015, care constituie un suport important. „Dacă sparge și aici există riscul unor scăderi mai importante. Pe termen scurt, nu este roz; asta e clar”, a mai afirmat analistul financiar.
Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor din piața reglementată, cu schimburi însumând 4,57 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au coborât cu 1,87%, până la prețul de 2,1000 lei/acțiune. Pe piața deal, pe același emitent a fost efectuat un schimb cu 750.000 de acțiuni, valoarea acestuia ridicându-se la 1,59 milioane lei. Instituția de credit a anunțat astăzi că săptămâna trecută, în cadrul programului de răscumpărări a achiziționat un număr de 3,52 milioane acțiuni proprii și pentru care a plătit 7,49 milioane lei.
În tandem, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 2,17%, până la prețul de 12,60 lei/acțiune, pe transferuri cu puțin peste 586.000 de lei. Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction, declara pentru Profit.ro că deprecierile acțiunilor bancare pot fi puse în legătură cu faptul că „se vinde România”. El aducea în discuție că cele 2 acțiuni bancare reprezintă 54,37% din indicele alcătuit de MSCI pentru România. Investitorii care au cumpărat ca să ia expunere pe România, au acgiziționat în primul rând acțiuni bancare pentru a replica structura indicelui, iar acum tot acestea titluri sunt aruncate în piață cu predilecție, când aceștia își fac ieșirea.
Tranzacție cu aproape 12% din acțiunile Cemacon Zalău
Cea mai mare activitate de tranzacționare la BVB am consemnat-o astăzi, însă, cu acțiuni ale producătorului de materiale de construcții Cemacon Zalău (CEON). În piața deal s-a efectuat un transfer special cu 13,42 milioane acțiuni Cemacon, reprezentând 11,77% din capitalul social al companiei, la prețul de 0,55 lei/acțiune, cu 12,42% sub referință. La acest nivel, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 62,69 milioane lei (13,53 milioane euro).
Cele mai recente cumpărări majore pe acest emitent au fost realizate de compania Dedeman SRL care a ajuns la o deținere de 29,00% din acțiunile Cemacon înainte de această tranzacție. Compania și-a dublat profitul net la 9 luni la 13,8 milioane lei.
SIF-urile sfidează tabloul „roșu” al bursei
Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,06 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat la prețul de 0,8470 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI, în care componența căruia Fondul ocupă cel mai important emitent, s-a apreciat cu 0,12%, până la nivelul de 39.136,70 de puncte. Acesta a fost tras în sus de aprecierea de 1,62% a titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au închis la prețul de 2,2000 lei/acțiune. „A înviat în aceste zile interesul pentru acțiunile SIF Moldova și SIF Oltenia”, spune Cazacu de la XTB pentru a puncta că piața „nu e monolitic descendentă”.
Analistul financiar menționează divergența pieței de la București față de celelalte burse și în special față de indicii americani care se află în apropierea maximelor și chiar față de indicele DAX din Germania care a avut o evolușie laterală, dar ușor pozitivă. Astăzi, cu excepția indicelui FTSE100 de la Londra care a urcat cu 0,80%, restul indicilor europeni au consemnat deprecieri: -0,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,23% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,23% pentru indicele DAX de la Frankfurt.
Noi minime pe bursă pentru Digi. „Se duce. Îl văd tot mai jos”
La BVB, unde rulajul pieței de acțiuni s-a cifrat la 28,82 milioane lei (6,22 milioane euro), tendința descendentă a fost destul de accentuată. Indicele energetic BET-NG a pierdut 0,46%, iar cel mai lichid emitent din componența sa, Romgaz Mediaș (SNG) s-a corectat cu 0,32% până la prețul de 31,50 lei/acțiune, pe tranzacții marginal sub 1 milion de lei.
Titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 2,03%, până la prețul de 33,80 lei/acțiune, un nou minim de la listare. Deja, cotația este cu 15,50% sub prețul ofertei publice care a adus compania telecom la cota bursei în luna mai a acestui an. „Digi se duce. Îl văd tot mai jos”, comentează Cazacu. „Nu dă semne de liniștire. Pare slăbit.”
Optimism mare pe piața americană. Investitorii refuză să vadă riscurile
Analistul de la X-Trade Brokers are o explicație pentru slăbiciunea pieței românești. Faptul că fondurile de pensii românești nu vor mai avea contribuții la fel de mari și anul viitor ar urma să-și spună cuvântul pentru bursă. Nu vor mai dispune de aceleași resurse pentru a cumpăra active. Îngustarea acestei susțineri la cumpărare de la anul, poate determina pe mai mulți investitori să se gândească la faptul că prețul acțiunilor ar trebui să se reechilibreze mai jos.
Astfel putem înțelege și de ce bursa locală subperformează într-un climat foarte favorabil pe extern. Există o încredere cvasireligioasă că în SUA va trece pachetul fiscal, afirmă Cazacu, iar orice știre este sărbătorită, chiar și nematerializarea unor informații negative precum o evitare a închiderii guvernului. Există o tendință de a vedea doar partea jumătatea plină a paharului, însă sunt surse de risc în piață. Chiar dacă la situația curentă sau poate cu rezultatele financiare ale companiilor listate americane pe următoarele trimestre prețurile apar ca fiind susținute din punct de vedere fundamental, ulterior, în condițiile întăririi politicii monetare, s-ar putea să se vadă că nu există justificare pentru prețurile actuale ale activelor.