Deși indicii principali au pierdut câte o cincime de procent, cea mai lichidă acțiune, cea a Băncii Transilvania, a avut o zi pozitivă și se apropie de o valoare de piață de 2,6 miliarde euro.
Gabriel este investitor activ cu portofoliu relevant la BVB, iar duminica mergea la înot. Se aștepta la o reluare a creșterilor de luni, fapt confirmat între timp, însă manifesta și un fel de precauție. Se uita mai mult la bursele americane. „Este euforie. Zici că trag pe nas”, spune el râzând. Vrea să tranzacționeze cu trendul. Afirmă că se uită mai puțin la datele fundamentale în această perioadă. „Mai mult lucrez cu tehnicul”, rezumă abordarea sa.
Într-adevăr, graficul pentru indicele reprezentativ BET de la BVB – care astăzi s-a corectat cu 0,21%, până la nivelul de 9.126,50 de puncte – arată o tendință de creștere robustă, accelerată pe termen scurt, după depășirea în aceste zile a precedentului maxim post-criză.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele compozit BET Plus a avut, de asemenea, un declin de 0,20%, pe fondul unui rulaj în scădere al pieței de acțiuni, de 37,19 milioane lei (7,85 milioane euro). Nu este neapărat un tablou foarte negativ. Titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au acaparat interesul investitorilor adunând schimburi de 19,72 milioane lei, au închis cu 0,39% peste referință, la prețul de 2,5500 lei/acțiune care dă instituției de credit o capitalizare bursieră record, de 12,28 miliarde lei (2,60 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 13,66 lei/acțiune, pe transferuri de 2,41 milioane lei.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom, un pas în direcția unei mai bune relații cu investitoriiPiața a beneficiat și de un vânt favorabil, cu închideri „pe verde” ale celei mai mari părți a indicilor continentali și regionali: +0,55% indicele Euro Stoxx 50, +0,60% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,65% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,35% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,12% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,38% pentru indicele BUX de la Budapesta.
Povești cu petrol, în lume și la Marea Neagră
Influență importantă vine și din piața petrolului. Cotația țițeiului de tip Brent s-a prăbușit pe finalul zilei cu aproape 3 dolari/baril. La București, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au corectat purternic, respectiv un recul de 1,91%, până la prețul de 0,4100 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,28 milioane lei. Mișcarea care a tras în jos indicele energetic pentru un declin de 0,40%, vine într.-un context de volatilitate în care investitorii au interpretat diferit informații cu privire la părăsirea de către Exxon Mobil a proiectului de exploatare pentru perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.
Inițial, impulsul de creștere a fost susținut de percepția că OMV Petrom, care deținea participația majoritară pe zăcământ, va avea la dispoziție resurse încă și mai mari, dar și că după retragerea americanilor negocierea cu statul român ar putea înainta mai rapid. Pe de altă parte, analiști din sectorul petrolier sunt conștienți că Exxon Mobil deținea tehnologia pentru forările de adâncime, ceea ce ar urma să amâne și mai mult exploatările.
Volume sporite pe acțiunile Digi
Pe segmentul financiar, pe tranzacții de 2,83 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,46%, până la prețul de 1,0800 lei/acțiune, respectiv cu 10,74% sub prețul de 1,2100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată în prezent pentru emitenți pentru 150,00 milioane acțiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social. Celalalte acțiuni ale fondurilor închise, cele ale SIF, au avut, de asemenea, o zi negativă, fapt pentru care indicele sectorial BET-FI a subperformat pieței, cu un recul de 0,79%, până la nivelul de 39.967,23 puncte.
Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,49 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) care au avut o revenire de 1,01%, până la prețul de 29,90 lei/acțiune, care este cu peste un sfert sub oferta publică de listare din mai 2017.