Bursa intră în anul 2016 cu semnalul de alarmă tras în ceea ce privește lichiditatea

Bursa intră în anul 2016 cu semnalul de alarmă tras în ceea ce privește lichiditatea
scris 6 ian 2016

Mihai Chișu de la Swiss Capital avertizează că dacă bursa nu va face față nevoii de schimbare, riscă o deteriorare pe mai departe a interesului investitorilor.

Astăzi am consemnat a treia zi la rând de scăderi la Bursa de Valori București și a doua ședință consecutivă cu un rulaj de 20 milioane lei a pieței de acțiuni. Problema lichidității va fi decisivă pentru anul în curs, după ce în 2015 deja a fost tras un semnal de alarmă în această privință, spune Mihai Chișu, Sales & Trading la Swiss Capital. "Anul 2016 este în accepțiunea mea un an de răscruce pentru piața de capital românească. El ne va arată dacă suntem pregătiți sa acceptăm nevoia de schimbare sau vom asista în continuare la o deteriorare  a interesului", a declarat acesta pentru Profit.ro.

Deocamdată corelarea cu piețele mature se realizează doar la scăderi. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a coborât astăzi cu 0,92%, până la nivelul de 6.803,92 puncte, un declin similar fiind suferit și de indicele BET Plus.

Urmărește-ne și pe Google News
Cât de \ CITEȘTE ȘI Cât de "obosit" e trendul ascendent pe indicele BET?

Banca Transilvania (TLV) a fost emitentul cu cea mai importantă activitate de tranzacționare, echivalentă cu 4,17 milioane lei, într-o sesiune bursieră în care au consemnat un declin de 1,29%, până la prețul de 2,295 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-a depreciat cu 0,87%, până la nivelul de 11,4 lei/acțiune pe al treilea rulaj al pieței, de 1,16 milioane lei.

Pe locul doi în topul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 1,68 milioane lei, s-au situat acțiunile Romgaz Mediaș (SNG), care au scăzut cu 0,38%, până la un nou minim de la listarea acestei companii în noiembrie 2013, de 26,55 lei/acțiune.

În rest, niciun alt emitent de la cota BVB nu a mai depășit o valoare a tranzacțiilor de un milion de lei. Nici măcar Fondul Proprietatea (FP), societatea cu cea mai mare lichiditate în ultimii ani, nu a adunat decât cu puțin peste 860.000 de lei într-o zi în care cotația a coborât cu 0,50% până pe palierul de 0,80 lei/acțiune. În ansamblu, indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,39% până la valoarea de 29.994,29 puncte.

Cum va arăta anul 2016

Totuși, pentru prima parte a anului Chișu așteaptă o lichiditate mai mare pe BVB prin prisma dividendelor atractive oferite de companii, urmând ca în a doua parte a lui 2016 două listări importante să suscite din nou interesul pentru bursa locală.

Pe segmentul deal s-au realizat astăzi transferuri speciale pe patru emitenți în valoare totală de 9 milioane lei, nu departe de rulajul de 11 milioane lei al pieței regular. Cele mai importante schimburi s-au realizat cu 12 milioane acțiuni OMV Petrom (SNP) la prețul de 0,286 lei/acțiune, și cu 12.000 de acțiuni Transgaz la prețul de 12,00 lei/acțiune, valoarea celor două schimburi fiind de 3,43 milioane lei și, respectiv 3,29 milioane lei.

Valoarea tranzacțiilor poate fi sporită prin îndepărtarea oricăror baruiere, dublată de o fiscalizare eficient orientată pentru potențarea investițiilor, spune Chișu.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
mihai chisu
bvb
swiss capital
bursa
romgaz
banca transilvania
fondul proprietatea
omv petrom