După cădereaa de 4,60% din sesiunea precedentă și un debut negativ și în sesiunea de ieri, indicele Dow Jones Average Industrial al bursei americane a urcat cu 2,33%, într-o mișcare de recuperare forțată de cumpărători.
Debut cu emoții la New York Stock Exchange, cotațiile încă ezitând într-o zonă apropiată referinței de luni, când am consemnat ziua cu cea mai mare cădere nominală, de peste 1.000 de puncte, din istoria de aproape 100 de ani a indicelui Dow Jones Average Industrial. Starea de nervozitate a fost surprinsă de escaladarea indicelui VIX, care măsoară volatilitatea din piața americană de acțiuni în funcție de cotațiile din piața opțiunilor, către reperul de 50 de puncte, la niveluri apropiate cu precedentele maxime post-criză marcând etape de aversiune la risc.
Totuși, piețele s-au calmat și cea mai mare parte a sesiunii a fost caracterizată de oscilații în jurul nivelului de referință al sesiunii precedente. Art Cashin, director de operațiuni al băncii elvețiene UBS, care are o experiență de zeci de ani în ringul Bursei de la New York, declara pentru CNBC că, din maniera de tranzacționare, acestea sunt mișcările de identificare a minimelor de unde piața să ricoșeze. Dacă o închidere negativă ar fi fost o dovadă de slăbiciune a pieței, în schimb piața a avut forța unei reveniri chiar în sesiunea de ieri.
CITEȘTE ȘI Miliardarul John Paulson, care a câștigat de pe urma crizei și are soție româncă, a pierdut 70% din banii investitorilor. Care au fost pariurile care i-au lovit portofoliileCotațiile au urcat într-un ritm susținut în ultima parte a orarului de tranzacționare, pentru o închidere a indicelui Dow Jones la nivelul de 24.912,77 puncte, în creștere cu 2,33% față de sesiunea precedentă. Mișcarea s-a oprit pe retragerea Fibonacci de 38,2% a impulsului descendent din maxime și până în minimele consemnate intraday luni, aproape anulând întreaga scădere din punctul de unde a început picajul de 15 minute care a stârnit panică în piețe.
Este surmontarea unei angoase existente în rândul investitorilor din întreaga lume, unda de șoc de luni transmițându-se și în piețele asiatice și europene. Faptul că acest recul a survenit fără o știre sau publicarea unor date de ordin fundamental a accentuat sentimentul de insecuritate pe parcursul celei mai mari părți a zilei.
Mesajul dinspre Administrația SUA a fost unul de încredere și optimism. „Monitorizăm situația. Fundamentele economice sunt foarte bune. Economia merge bine. Reforma fiscală ajută clar câștigurile corporațiilor”, a declarat Secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin. El a afirmat că piețele au funcționat corect din punctul de vedere al lichidității și a amintit că acestea se mișcă în ambele direcții. „Oamenii ar trebui să se axeze pe investițiile pe termen lung. Bursa este, pe termen lung una dintre cele bune investiții”, a adăugat oficialul.
Cine are răspunderea căderii pieței? Roboții de tranzacționare sau bancherii centrali
Primii suspecți pentru declinul de luni, având în vedere amplitudinea și panta de înclinare a mișcării descendente, au fost roboții de tranzacționare. Sunt, însă, profesioniști ai pieței care menționează că reacția pieței este una de ordin fundamental și are la bază temeri ale investitorilor legate de impactul asupra bursei a deciziilor de întărire a politicii monetare pentru anul în curs.
„Piața nu are stomacul pentru a vedea rate de dobândă ridicate”, spune Scott Minerd, CIO la Guggenheim Partners, companie de servicii financiare cu 2.300 de angajați și active în administrare de 290 miliarde dolari. El spune că investitorii vor considera că va fi greu ca până la final cotațiile să reziste pe niveluri ridicate în condițiile unor costuri de finanțare sporite. Nu vor rezista și vor marca o parte din profiturile pe acțiuni și vor merge să plaseze banii în instrumentele cu venit fix, unde randamentele vor fi mai ridicate. Programele președintelui Donald Trump presupun emiterea unui stoc mai mare de titluri de stat și sub acest aspect va fi concurență pentru bursă.
Minerd susține că trendul va fi inversat de politica monetară și are modul său interesant de a o spune: o piață „bull” nu moare de bătrânețe, ci împușcată în cap de bancherii centrali.
Reversările de trilioane de dolari ale băncilor centrale atunci când își vor diminua bilanțurile nu este ceva care să vină fără durere pentru investitorii de pe bursă, spune și Jim Bianco, președinte la Bianco Research. Conform ultimei statistici oferite de Rezerva Federală din Saint Louis, numai în ultima lună banca centrală a SUA și-a redus cu 30 de miliarde de dolari deținerea de bonduri guvernamentale, echivalentul a 0,70% din portofoliu și 1,22% din deținerile de titluri de stat.