Piața locală de acțiuni a fost timidă în a se conecta la mișcarea puternică a burselor dezvoltate.
Cu puțin înainte de deubutul sesiunii de tranzacționare de la New York Stock Exchange, indicii internaționali au explodat, amplitudinea aprecierilor fiind de 3-4% în condițiile în care investitorii au interpretat datele privind inflația din SUA că nu pun presiune pentru ridicarea agresivă a ratelor de dobândă pentru următoarele mutări ale băncii centrale.
O declarație de peste zi a președintelui Rezervei Federale Americane din Minneapolis, Neel Kashkari, potrivit căreia instituția pe care o conduce ar putea tempera întărirea politicii monetare, așteptând date macroeconomice, a alimentat această percepție de pe burse cum că acțiunile ar putea avea mai puțin vânt din față dinspre dobânzi.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Frații Winklevoss, care l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că le-a furat ideea Facebook, primii miliardari bitcoin, au intrat în RomâniaIndicele german DAX a avut un salt de 4% și și-a menținut nivelurile câștigate peste pragul psihologic de 14.000 de puncte și indicele Dow Jones Average Industrial de la New York s-a tranzacționat în cea mai mare parte a ședinței între nivelurile de 33.300 de puncte și 33.500 de puncte, în sesiunea cu cea mai mare apreciere din 2020 încoace. Închiderea intempestivă a pozițiilor short pare a fi contribuit la raliu.
În România, acest val de elberare a unor tensiuni bursiere s-a resimți foarte puțin. Lichiditatea a urcat modest, cel puțin prin prisma distribuției în adâncime, rulajul pieței de acțiuni fiind de 31,00 milioane lei (6,33 milioane euro).
Ordinele de cumpărare au fost, totuși, suficiente pentru a împinge în sus piața, aprecierile fiind generalizate la nivelul indicilor, chiar și cu o dinamică mult mai anemică decât a burselor dezvoltate: +1,07% pentru indicele compozit BET-XT, +0,78% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 48.714,17 puncte, +0,43% pentru indicele energetic BET-NG și +1,25% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.397,81 de puncte a trecut peste media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) pentru prima dată de la începutul acestei toamne.
Ziua de tranzacționare de la BVB a avut, însă, slăbiciuni majore, dincolo de volumele mici fiind și închiderile divergente. Astfel, în top 10 tranzacționare, numai 4 simboluri au avut evoluții pozitive, o acțiune a staționat și 5 titluri au consemnat deprecieri.
În aceeași notă de ezitare, singurul transfer din piața deal, în valoare de 1,27 milioane lei, s-a efectuat cu acțiuni OMV Petrom (SNP) la un nivel cu 9,35% sub referință. În piața reglementată, titlurile companiei petroliere au stagnat la prețul de 0,4490 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,50 milioane lei.
CITEȘTE ȘI THR Marea Neagră scoate la vânzare o listă întreagă de hoteluri de pe litoralDinamica ascendentă în ansamblu a pieței a fost dată de titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au avut un salt de 3,45%, până la prețul de 41,95 lei/acțiune, pe o activitate de 1,45 milioane lei, alimentată de informațiile atragerii de finanțare americană pentru construcția reactoarelor 3 și 4, dar și de acțiunile bancare: +2,63%, până la prețul de 19,50 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat tranzacții de 6,70 milioane lei, și +3,29%, până la prețul de 12,54 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au cumulat volume în echivalent 1,08 milioane lei.
Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,53%, până la prețul de 1,8600 lei/acțiune, pe transferuri de 2,77 milioane lei. Cele mai mari tranzacții ale zilei, de 6,87 milioane lei, au fost realizate pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au retras cu 0,49%, până la prețul de 40,50 lei/acțiune. Pe același segment de energie, titlurile Electrica (EL) au pierdut 0,15%, până la prețul de 6,6000 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,11 milioane lei.