Piața locală de acțiuni a fost timidă în a se conecta la mișcarea puternică a burselor dezvoltate.
Cu puțin înainte de deubutul sesiunii de tranzacționare de la New York Stock Exchange, indicii internaționali au explodat, amplitudinea aprecierilor fiind de 3-4% în condițiile în care investitorii au interpretat datele privind inflația din SUA că nu pun presiune pentru ridicarea agresivă a ratelor de dobândă pentru următoarele mutări ale băncii centrale.
O declarație de peste zi a președintelui Rezervei Federale Americane din Minneapolis, Neel Kashkari, potrivit căreia instituția pe care o conduce ar putea tempera întărirea politicii monetare, așteptând date macroeconomice, a alimentat această percepție de pe burse cum că acțiunile ar putea avea mai puțin vânt din față dinspre dobânzi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele german DAX a avut un salt de 4% și și-a menținut nivelurile câștigate peste pragul psihologic de 14.000 de puncte și indicele Dow Jones Average Industrial de la New York s-a tranzacționat în cea mai mare parte a ședinței între nivelurile de 33.300 de puncte și 33.500 de puncte, în sesiunea cu cea mai mare apreciere din 2020 încoace. Închiderea intempestivă a pozițiilor short pare a fi contribuit la raliu.
În România, acest val de elberare a unor tensiuni bursiere s-a resimți foarte puțin. Lichiditatea a urcat modest, cel puțin prin prisma distribuției în adâncime, rulajul pieței de acțiuni fiind de 31,00 milioane lei (6,33 milioane euro).
CITEȘTE ȘI Life is Hard își majorează cu un sfert veniturile și raportează o explozie a profitului în paralel cu tăierea datoriilorOrdinele de cumpărare au fost, totuși, suficiente pentru a împinge în sus piața, aprecierile fiind generalizate la nivelul indicilor, chiar și cu o dinamică mult mai anemică decât a burselor dezvoltate: +1,07% pentru indicele compozit BET-XT, +0,78% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 48.714,17 puncte, +0,43% pentru indicele energetic BET-NG și +1,25% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.397,81 de puncte a trecut peste media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) pentru prima dată de la începutul acestei toamne.
Ziua de tranzacționare de la BVB a avut, însă, slăbiciuni majore, dincolo de volumele mici fiind și închiderile divergente. Astfel, în top 10 tranzacționare, numai 4 simboluri au avut evoluții pozitive, o acțiune a staționat și 5 titluri au consemnat deprecieri.
În aceeași notă de ezitare, singurul transfer din piața deal, în valoare de 1,27 milioane lei, s-a efectuat cu acțiuni OMV Petrom (SNP) la un nivel cu 9,35% sub referință. În piața reglementată, titlurile companiei petroliere au stagnat la prețul de 0,4490 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,50 milioane lei.
CITEȘTE ȘI THR Marea Neagră scoate la vânzare o listă întreagă de hoteluri de pe litoralDinamica ascendentă în ansamblu a pieței a fost dată de titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au avut un salt de 3,45%, până la prețul de 41,95 lei/acțiune, pe o activitate de 1,45 milioane lei, alimentată de informațiile atragerii de finanțare americană pentru construcția reactoarelor 3 și 4, dar și de acțiunile bancare: +2,63%, până la prețul de 19,50 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat tranzacții de 6,70 milioane lei, și +3,29%, până la prețul de 12,54 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au cumulat volume în echivalent 1,08 milioane lei.
Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,53%, până la prețul de 1,8600 lei/acțiune, pe transferuri de 2,77 milioane lei. Cele mai mari tranzacții ale zilei, de 6,87 milioane lei, au fost realizate pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au retras cu 0,49%, până la prețul de 40,50 lei/acțiune. Pe același segment de energie, titlurile Electrica (EL) au pierdut 0,15%, până la prețul de 6,6000 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,11 milioane lei.