Asociația Investitorilor intervine în favoarea Nuclearelectrica, după contestarea deciziei conducerii de a achiziționa uraniu din Canada de către Traian Băsescu. "AIPC dezaprobă folosirea unor argumente politicianiste pentru a critica activitatea unei societăți comerciale".
Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) spune că politica de achiziție a oricărei companii, chiar dacă este privată sau de stat, trebuie să aibă în vedere obținerea de profit. Este un răspuns al organizației afiliată la instituțiile europene reprezentative, Euroshareholders și Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance), la declarația recentă a fostului președinte Traian Băsescu potrivit căreia este o "ticăloșie" ca Nuclearelectrica să nu mai cumpere uraniu românesc, oricare ar fi prețul acestuia, ci din Canada.
Este o declarație față de care AIPC își exprimă "surprinderea și dezaprobarea" întrucât în cazul Nuclearelectrica argumentele economice par a fi covârșitoare în favoarea Nuclearelectrica. Este regretabil că producătorul local de uraniu nu are piață de desfacere, dar acest lucru este imputabil Companiei Naționale a Uraniului și nu societății Nuclearelectrica, mai spune comunicatul Asociației Investitorilor, semnat de președintele Laviniu Beze și transmis Profit.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un mesaj în același sens venise și de la ministrul Energiei, Victor Grigorescu. "A aplica legea nu poate fi o ticăloșie", răspundea acesta la sfârșitul săptămânii, adăugând că Nuclearelectrica a luat decizia în baza legii achizițiilor publice.
AIPC amintește că acțiunile Nuclearelectrica (SNN) se tranzacționează la jumătate față de prețul de listare și că decizia pe care a luat-o privind cumpărarea uraniului este explicablă din punct de vedere economic. Guvernanții ar trebui mai degrabă să caute soluții de rentabilizare a Companiei Naționale a Uraniului decât să încarce Nuclearelectrica cu costuri nejustificate.
"AIPC dezaprobă folosirea unor argumente politicianiste pentru a critica activitatea unei societăți comerciale, mai ales a uneia listate pe piața de capital", se mai spune în documentul citat.
Nuclearelectrica a anunțat joi că a decis să cumpere combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că prețul a fost mai bun decât cel al Companiei Naționale a Uraniului (CNU). Nuclearelectrica susține că cei de la CNU au anunțat, în decembrie anul trecut, că vor să majoreze cu 76% prețul prevăzut în contract.