Asociația Brokerilor solicită Guvernului menținerea sistemului actual de impozitare a tranzacțiilor bursiere

Asociația Brokerilor solicită Guvernului menținerea sistemului actual de impozitare a tranzacțiilor bursiere
scris 15 iul 2023

Asociația Brokerilor solicită Guvernului menținerea sistemului actual de impozitare a veniturilor obținute din tranzacțiile pe piața de capital, fiind esențiale pentru atragerea investițiilor populației în instrumente financiare și pentru dezvoltarea pieței de capital locale, scrie Agerpres.

"În contextul recentelor informații apărute în spațiul public privind intenția Guvernului de a amenda Codul Fiscal prin modificarea anumitor impozite și taxe, Asociația Brokerilor din piața de capital solicită menținerea prevederilor actuale referitoare la impozitarea veniturilor obținute din tranzacțiile pe piața de capital, esențiale pentru atragerea investițiilor populației în instrumente financiare și pentru dezvoltarea pieței de capital locale. Actualul cadru de impozitare al acestor venituri a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, prin Legea nr. 142/2022, și prevede impozitarea la sursă a veniturilor, impozitul reținut fiind de 1% pentru dețineri pe o perioadă mai mare de 1 an și de 3% pentru dețineri pe o perioadă mai mică de 1 an, fără să se realizeze compensarea pierderilor", se arată într-un comunicat al brokerilor.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFICE Afacerile cu căminele de bătrâni depășeau anul trecut 200 de milioane de lei și ar putea trece de 600 milioane de lei în următorii cinci ani. În 2008, afacerile cu căminele de bătrâni nu depășeau 4,61 milioane lei CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Afacerile cu căminele de bătrâni depășeau anul trecut 200 de milioane de lei și ar putea trece de 600 milioane de lei în următorii cinci ani. În 2008, afacerile cu căminele de bătrâni nu depășeau 4,61 milioane lei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceștia subliniază că măsurile fiscale menționate, adoptate pentru facilitarea accesului clienților persoane fizice la piața bursieră, fac atractivă investiția în instrumente financiare, prin stimulent fiscal, dar mai ales prin debirocratizarea procedurilor fiscale aferente, având un impact important asupra creșterii semnificative a numărului investitorilor individuali, cu reflectare pozitivă în numărul de companii ce vor avea acces la piața de capital locală și în valorile de tranzacționare înregistrate.

"Acest aspecte este ilustrat deja prin participarea masivă a investitorilor individuali la oferta publică a companiei Hidroelectrica, aceștia plasând ordine cu o valoare totală de peste 6 miliarde de euro", precizează Asociația Brokerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozitare piața de capital
impozitare venituri tranzacții bursiere