Cine beneficiază de cash-ul obținut de Fondul Proprietatea din vânzarea Hidroelectrica

Cine beneficiază de cash-ul obținut de Fondul Proprietatea din vânzarea Hidroelectrica

Sursa foto: Showcake | Dreamstime.com

scris 11 iul 2023

Capitalul românesc precumpănește în acționariatul Fondului Proprietatea. Unde merg banii din vânzarea acțiunilor FP și cât ar urma să revină Ministerului de Finanțe.

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat cu oferta publică primară în vederea listării la Bursa de Valori Bcuurești a companiei Hidroelectrica (H2O), operațiune de piață care s-a ridicat la 9,28 miliarde lei (1,88 miliarde euro). Vânzătorul a publicat fotografia de la nivelul zilei de 30 iunie asupra structurii de acționariat.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar dacă pe acțiunile cu simbolul FP vor fi tranzacții de natură să schimbe proporțiile, ultimele date oferă și indicații asupra destinației ulterioare a banilor pe care Fondul i-a obținut din vânzarea participației de la Hidroelectrica și care ar urma să fie distribuiți rapid, cel mai probabil printr-un dividend special, în tradiția Fondului de returnare rapidă de cash către acționari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

Investitorii instituționali români au o deținere la FP în echivalent 37,45% din capitalul social și 43,15% din drepturile de vot. Din jucătorii de la această categorie, cea mai mare participație de 10,89% din acțiuni o au fondurile de pensii administrate NN și care, în cazul unei distribuții integrale și în cazul în care Fondul nu va redobândi o parte din acțiuni prin programul de stabilizare, ar urma să fie îndreptățite la un echivalent depășind cu puțin suma de 1 miliard de lei.

Un alt acționar major din zona fondurilor de pensii care a ajuns la o deținere de 5,01% din capitalul social este Metropolitan Life.

DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru Hidroelectrica CITEȘTE ȘI DOCUMENT Intervenționismul guvernamental, principala sursă de risc pentru Hidroelectrica

Persoanele fizice române cumulează acțiuni reprezentând 21,13% din capitalul social al Fondului Proprietatea. În oferta de la Hidroelectrica, alocarea către retail a fost aproape în corespondent pentru 20% din acțiunile puse în vânzare la producătorul de energie hidro.

Tot din zona locală, Ministerul Finanțelor Publice are o participație de 5,96% din capitalul social și 6,87% din drepturile de vot de la FP. În contul acesteia i-ar reveni o sumă în echivalent cu puțin peste jumătate de miliard de lei așa cum Profit.ro a anticipat încă din ziua lansării ofertei publice primare închisă la prețul de 104,00 lei/acțiune.

Care sunt participațiile străinilor

Raportarea Fondului Proprietatea menționează deținerile investitorilor instituționali străini la 11,72% din capitalul social, însă la acestea trebuie adăugată și cea mai mare parte a titlurilor aflate (ca activ suport) în custodia The Bank of New York Mellon, în calitate de depozitar al certificatelor de depozit globale listate la Londra și care reprezintă 7,51% din totalul titlurilor.

Dintre instituționalii nerezidenți, cel mai important jucător erau fondurile Silver Point înregistrate în statul american Connecticut și care, la nivelul lunii aprilie, și-au redus deținerea la FP la 4,89% din totalul titlurilor.

Persoanele fizice nerezidente cumulau acțiuni reprezentând 3,02% din capitalul social al Fondului pe data de 30 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
fondul proprietatea
nn
silver point
mfp