ASF prelungește etapa de suspendare de la tranzacționare a acțiunilor SIF Transilvania

ASF prelungește etapa de suspendare de la tranzacționare a acțiunilor SIF Transilvania
scris 7 mai 2020

În contextul unor neclarități legate de deținerea conducerii SIF Translvania, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis suspendarea de la tranzacționarea la Bursa de Valori București a titlurilor societății în limita a 10 zile. Consiliul de Supraveghere solicitase acest lucru până la avizarea componenței noului Directorat în frunte cu Marius Moldovan, într-un context în care directorul de un sfert de veac Mihai Fercală, cu mandatul expirat, deține de facto controlul în sediu pe actele firmei și asupra personalului.

Suspendate de la tranzacționare la sfârșitul lunii trecute, acțiunile SIF Transilvania (SIF3) vor rămâne în afara ringului și începând de astăzi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) emițând o decizie în care le ține departe în limita a 10 zile pentru protejarea investitorilor, având în vedere că informațiile sunt incerte cu privire la emitent. Este măsura să ferească jucătorii din piață de echivocul născut de conflictul între directorul de un sfert de secol Mihai Fercală și noua majoritate, conturată în această primăvară, a Consiliului de Supraveghere și care îl are ca vârf de lance pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan.

Urmărește-ne și pe Google News

Mutarea vine în contextul în care Consiliul de Supraveghere notificase investitorii cu o zi înainte, prin intermediul portalului BVB, că acțiunile cu simbolul SIF3 ar trebui să rămână suspendate de la tranzacționare până la clarificarea aspectelor legate de conducere. Cei care au urmărit debarcarea lui Fercală au obținut un câștig de cauză la Curtea de Apel Brașov unde o decizie definitivă îi permite omului de afaceri Constantin Frățilă să participe și să voteze în Consiliul de Supraveghere unde a înclinat balanța în această primăvară împotriva lui Fercală.

OMV Petrom și-a redus cu o treime estimarea privind prețul petrolului și a efectuat reevaluări de active de 28 milioane lei. Compania nu exclude deprecieri suplimentare de 1,5 miliarde lei CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a redus cu o treime estimarea privind prețul petrolului și a efectuat reevaluări de active de 28 milioane lei. Compania nu exclude deprecieri suplimentare de 1,5 miliarde lei

Conform raportărilor către piață, boardul cu Frățilă în configurarea unor decizii cu 4 voturi din 7 exprimate, a fost destul de activ. În primul rând a luat decizia ca nicio comunicare către Bursă să nu fie validă fără semnătura noului președinte Crinel Andănuț sau a lui Moldovan, fapt confirmat în comunicarea de azi a ASF. De asemenea, membrii Consiliului au cerut documentația aferentă Adunării Generale a Acționarilor de bilanț din 28 martie, iar directorilor cu mandatul expirat pe 19 aprilie, Fercală, Ștefan Szitas și Iulian Stan, li s-a cerut să predea bunurile și actele sub supravegherea unui executor judecătoresc.

Departamentului economic al SIF-ului i s-a cerut transmiterea spre semnare către board a situațiilor financiare pe anul 2019, dar și efectuarea plăților aferente contractelor semnate până la 19 aprilie, data expirării mandatului fostului Directorat, urmând ca după acest reper să nu mai poată inița tranzacții la dispoziția lui Fercală sau a colaboratorilor săi.

Boardul a mai completat dosarele pentru directorat ale celor care ar urma să fie alături de Moldovan, Radu Roșca și Cristian Răduță, iar o altă decizie privește obținerea unei liste a persoanelor care au acces la informațiile privilegiate.

Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7% CITEȘTE ȘI Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7%

Această decizie a boardului –  care include publicarea unei liste ce include litigiile în care societatea a fost implicată în timpul mandatului lui Fercală și care numără 14 procese -  a fost, însă, în van. Cu excepiția comunicării cu Bursa, unde ASF a pus piciorul în prag, mai nimic nu este îndeplinit întrucât, de facto, Fercală este înstăpânit pe sediu și are ascultarea personalului.

Lui Moldovan nici măcar nu i s-a permis accesul în sediu în prezența unui executor judecătoresc, acesta nefiind primul episod de acest tip, iar membrilor Consiliului de Supraveghere nu le-ar fi transmise documentele solicitate de către persoanele reponsabile. Boardul ia act că departamentele funcționale s-ar sustrage controlului ierarhic sau nu și-ar îndeplini atribuțiile legale, dar și că Fercală împreună cu colaboratorii săi ar avea o comunicare publică ce este de natură să inducă în eroare investitorii.

„Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania opinează că, în baza celor prezentate, nu sunt îndeplinite criteriile penru asigurarea unui flux informațional, în mod corect și legal, către investitorii și acționarii SIF Transilvania, în vederea asigurării unei piețe ordonate și funcționale de tranzacționare a acțiunilor emitentului SIF Transilvania”, spune raportul curent remis ieri către Bursă.

„Consiliul de Supraveghere consideră că până la aprobarea de către Autoritate a membrilor Directoratului SIF Transilvania, a căror documentație necesară aprobării se află în analiza ASF, nu vor fi îndeplinite condițiile legale din perspectiva realizării actelor de administrare a societății care să permită revenirea la tranzacționare a acțiunilor emitentului SIF Transilvania”, mai spune documentul citat și care stă la baza deciziei ASF de prelungire a suspendării de la tranzacționare a acțiunilor cu simbolul SIF3.

Nu este exclus ca majoritatea conturată recent în Consiliul de Supraveghere și unde de bază este omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă, prins într-un război de peste 7 ani cu fostul directorat, să aibă din nou câștig de cauză la ASF. Problema o reprezintă, însă, preluarea redutei fizice. De facto, septuagenarul Fercală este stăpân în sediul din Brașov al SIF-ului, are ștampilele, documentele și acces la personalul societății. Totul se întâmplă ca și când principalul său argument de a rămâne pe poziție este pentru că a fost primul acolo și locul este deja ocupat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan