Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) menționează îndeplinirea unui număr de 15 obiective asumate prin programul pentru obținerea statutului de piață emergentă de către BVB, cunoscut sub numele STEAM.
Modificările realizate la nivelul cadrului de reglementare în vederea obținerii de către Bursa de Valori București a statutului de piață reglementată arată că am fi dincolo de jumătatea drumului necesar.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) raportează îndeplinirea a nu mai puțin de 15 obiective asumate prin programul STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) care țintește părăsirea de către România a statutului de piață de frontieră. Anunțul a fost făcut astăzi de către Valentin Ionescu, Director Strategie și Stabilitate Financiară în cadrul Autorității, la conferința Romania Invetors' Day, organizată de BVB în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.
Reducerea tarifelor aplicate de ASF, separarea cadrului de tranzacționare de cel post-tranzacționare, decontarea tranzacțiilor în T+2, simplificarea procedurilor de deschidere a unui cont pentru investitorii străini, sistemul centralizat de plată a dividendelor prin Depozitarul Central sunt elemente menționate la categoria obiectivelor îndeplinite.
Deși a creat nemulțumiri majore în rândul micilor investitori de portofoliu, clarificarea statutului pieței Rasdaq este, de asemenea, considerată o țintă atinsă. Simplificarea procedurilor privind exercitarea unor drepturi în AGA, îmbunătățirea sistemului contabil al entităților autorizate de ASF prin alinierea la IFRS și crerea unei secțiuni pentru educarea investitorilor pe portalul Autorității sunt, iarăși, puncte bifate din programul STEAM.
Sistemul RoClear al Depozitarului Central a fost evaluat pentru trecerea la sistemul european de decontare Target2 Securities. Lansarea în program pilot a titlurilor de stat pentru populație, eficientizarea operațiunilor de împrumut a instrumentelor financiare în vederea realizării tranzacțiilor de vânzare în lipsă și autorizarea certificatelor de depozit (GDR) în vederea listărilor secundare pe piețele externe a companiilor românești reprezintă pașii făcuți de ASF în vederea introducerii de noi instrumente financiare.
Ce este pe lista de așteptare pentru 2016
În contextul în care ar urma să fie votate până la finalul acestui an, trei proiecte de legi vor primi din partea Autorității reglementările secundare. Este vorba despre legea privind piețele de instrumente financiare, legea privind fondurile de investiții financiare și legea privind emitenții de instrumente financiare și operațiunile de piață.
Pentru 2016 este programată și reautorizarea Depozitarului Central în conformitate cu prevederile Regulamentului UE nr. 909/2014. De asemenea, patru directive europene - privind fondurile de investiții, prezentarea informațiilor nefinanciare, piețele instrumentelor financiare și abuzul de piață - au termene de transpunere pentru anul viitor.
ASF mai vizează stimularea emisiunilor de obligațiuni realizate de societățile listate pe piața de capital, creșterea gradului de implementare a principiilor de guvernanță corporativă și extinderea programelor educaționale organizate de Autoritate. Instituția mai analizează posibilitatea instituirii unui regim de facilități pentru emitenți de tipul IMM-urilor, dar și autorizarea administratorilor de fonduri alternative de investiții.
Fuziunea BVB-Sibex, o idee dezgropată de ASF
Valetin Ionescu a indicat și măsuri complementare care ar urma să însoțească programul STEAM. Fuziunea celor doi operatori BVB și Sibex este încurajată de reglementator, precum și înființarea unei contrapărți centrale. Aici există un proiect pentru un CCP regional în care să fie implicată Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). ASF este preocupată și de diversificarea instrumentelor financiare oferite investitorilor, spre exemplu certificate de depozit având la bază acțiuni cu lichiditate sporită.