ASF a luat în trecut decizii „pătimașe, discreționare și revanșarde”, spune chiar un oficial al instituției

ASF a luat în trecut decizii „pătimașe, discreționare și revanșarde”, spune chiar un oficial al instituției

Vicepreședintele ASF Mircea ursache spune că instituția pe care o reprezintă a aruncat "vremuri negre" peste piețele supravegheate.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 iun 2018

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară Mircea Ursache afirmă că instituția are, în prezent, un comportament corect față de piață, dar prin felul cum a făcut afirmația a admis că, în trecut, ASF a luat decizii abuzive față de actori din piață.

O asigurare către piață cât o autoincriminare. Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache a vorbit despre faptul că instituția pe care o reprezintă are un comportament echitabil față de entitățile și persoanele aflate sub supravegherea sa, însă din exprimarea sa reiese că acesta admite că Autoritatea a avut în anii precedenți decizii abitrare sau chiar pe bază de răzbunare.

Urmărește-ne și pe Google News

„Vremurile negre, cu decizii pătimașe, discreționare și revanșarde, au trecut”, a declarat Ursache în cadrul unui eveniment privind piețele de capital. Este formularea prin care șeful instituției admite că au fost etape în activitatea instituției în care comportamentul a fost unul incorect față de cei suppravegheați.

Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele CITEȘTE ȘI Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele

Nu este primul caz în care Ursache, fost șef al Autorității de Administrate a Activelor Statului (AVAS) în anii 2000, se pronunță în defavoarea instituției al cărei vicepreședinte este. În urmă cu un an și jumătate, el afirma că ASF ar trebui să se desființeze, o idee întărită și la începutul anului 2017.

Ursache susținea că la nivel european sunt 3 entități care supraveghează cele 3 piețe financiare  nebancare (asigurări, fonduri de pensii și piață de capital), iar faptul că România a decis integrarea acestor instituții nu a fost de bun augur. „Nu am înțeles de ce noi am inventat și am înființat această entitate în 3”, afirma vicepreședintele Autorității, care, la o întrebare a Profit.ro pentru lămurirea nuanțelor, chiar a afirmat că ar fi bine ca ASF să se desființeze.

Ce fel de vremuri anunță „ciorile negre” pentru bursa românească CITEȘTE ȘI Ce fel de vremuri anunță „ciorile negre” pentru bursa românească

Una dintre cele mai dure sancțiuni pe care ASF le-a luat nu demult a fost amenda aplicată NN Pensii private și excluderea din branșă a șefei entității Raluca Țintoiu. Aceasta a inițiat un litigiu în justiție prin care cere anularea amenzii, reautorizarea ca director general al companiei și obligarea ASF la plata a 1.000 de euro ca daune morale.

De asemenea, Ursache, care acum spune că Autoritatea de Supraveghere Financiară a aruncat „vremuri negre” peste piețele supravegheate, afirma în septembrie 2016 că dezastrul din piața asigurărilor de tip RCA cade în sarcina reglementatorului pieței. „Au fost erori manageriale la nivelul conducerii ASF”, declara atunci Ursache.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mircea ursache
nn pensii
raluca tintoiu