Listat la sfârșitul lunii iulie, integratorul IT Arctic Stream vine cu rezultate slabe laS1. Bilanțul are însă perspective de a fi ameliorat printr-un contract în valoare de 24 milioane lei cu derulare pe o perioadă de 9 luni.
Arctic Stream (AST), firmă care își centrează dezvoltarea pe oferirea serviciilor de securitate cibernetică și data center, a realizat în primul semestru venituri din exploatare de 11,94 milioane lei, cu 54,62% mai mici decât cele de 26,31 milioane lei din perioada similară a anului trecut. în același interval de raportare, chetuielile de exploatare au fost tăiate cu 48,50%, la 10,98 milioane lei, de la 21,32 milioane lei.
Acesta este contextul în care profitul net s-a prăbușit de 4,5 ori, la aproximativ 924.000 de lei, de la 4,16 milioane lei la S1 2020. Premergător operațiunii de piață realizată în vederea listării, emitentul anticipa un business în scădere pentru anul în curs, de 33,30 milioane lei, dar un contract de 24 milioane lei, pentru o perioadă de 9 luni pentru o altă societate din domeniul IT, a ridicat proiecția cu 40%. Pe întreg anul 2020, Arctic Stream a raportat un profit net de 6,37 milioane lei și o cifră de afaceri de 43,95 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Duolingo, care deține cea mai populară aplicație pentru învațarea limbilor străine, a atras 521 milioane de dolari la IPO. Evaluare de 3,66 miliarde de dolari, peste așteptăriArctic Stream activează pe o piață IT care, în România, a crescut cu 23,4% în 2020 și vizează extinderea prin cooptarea de experți. Deși a depus prima dată bilanțuri în 2018, compania listată astăzi are o echipă cu experiență pe care o vrea completată inclusiv prin cumpărarea unor terțe firme din domeniu.
„Noi înțelegem că suntem o companie tânără și la început de drum. Nu vom face aceste achiziții și fuziuni nesăbuit; ne vom uita la companii care sunt conexe, complementare business-ului pe care noi îl avem”, declarase Dragoș Diaconu, fondator și director general al Arctic Stream la evenimentul de listare . „O să încercăm să evităm orice decizie emoțională în acest proces”, a adăugat acesta menționând că procesele vor fi realizate prin consultarea investitorilor și a unor profesioniști în domeniul financiar. Raportarea semestrială are consacrat, de asemenea, un subcapitol separat aspectului lărgirii echipei.
Activele totale ale Arctic Stream erau la data de 30 iunie de 20,48 mnilioane lei, cu doar 0,98% mai mari decât cele de 20,28 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același răstimp, datoriile totale au fost tăiate cu 16,50%, la 12,14 milioane lei, de la 14,54 milioane lei.
Compania vizează finanțarea prin piața de capital utilizând majorările de capital cu aport în numerar, însă în paralel va recompensa încrederea investitorilor printr-un mix de acordare de dividende și acțiuni gratuite, mai spune Diaconu, care deține 66,10% din titlurile societății.