Investitori și brokeri intervievați de Profit.ro anticipează un an 2022 în care va fi dificil de navigat la BVB. Deși indicatorii de evaluare fundamentală lasă spațiu de apreciere pentru mai multe acțiuni, jucătorii de pe bursa românească ar avea de surmontat etape de nervozitate antrenate de presiuni inflaționiste, scumpiri la energie, tensiuni geopolitice și șocuri sociale la încercarea de introducere a măsurilor anti-COVID. Pusee de vânzare vor genera oportunități majore de intrare într-o lume în care factorul politic pare a antrena noi probleme. „Pe lângă băncile centrale, încep să mă îndoiesc de puterea de discernământ a autorităților centrale europene”, spune un investitor.
Primele zile de tranzacționare au adus maxime atât la New York Stock Exchange, cât și la Bursa de Valori București, dar la americani a survenit și un șoc de vânzare care a dus la un declin de peste 100 de puncte al indicelui S&P500. Această notă a unor fluctuații puternice ar urma să fie o caracteristică a întregului an, spun brokeri și investitori experimentați. Cuvintele „volatil” și „volatilitate” au revenit de peste 10 ori în discuțiile acestora cu Profit.ro.
Pentru Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, aceste oscilații vor putea fi fructificate de investitorii care vor avea cash. El recomandă atenție față de contextul internațional și un potențial șoc la o mutare de politică monetară din partea Rezervei Federale Americane pentru contracararea inflației mari din SUA. Corelațiile sunt puternice și direcția va fi dată de piețele externe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Îl văd volatil”, spune despre anul bursier 2022 Sever Lupu, investitor cu aproape 20 de ani de experiență pe piața de capital românească. Afirmă că păstrează un „optimism moderat”, dar ia act că economia a revenit într-o paradigmă a inflației mari după 20-30 de ani și nu se știe ce poate genera acest climat. Cu datoriile suverane majorate în anii de pandemie, oricând poate apărea un eveniment neprevăzut – o așa-numită „lebădă neagră” – care să precipite scăderi bursiere.
Pentru Gabriel Iliescu, investitor experimentat și cu portofoliu relevant la BVB, piața dă semnale contradictorii. „Unele acțiuni cresc fără sens”, spune acesta adăugând că „euforia de Crăciun” a dus piața sus. Anul 2022 îl vede „plin de volatilitate și de multe surprize”, astfel încât are în vedere abordări tactice cu replieri periodice și reintrări la puseele de panică. Din punctul de vedere al construirii unor poziții pe termen lung, totul este îngreunat de o multitudine de lucruri ce au potențialul de a distorsiona piața. „Nu poți să îți faci un plan.”
CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să împrumute anul acesta 145,4 miliarde lei, cu mult peste ce a luat în 2021„Va fi un an greu”, spune Dragoș Mesaros, director de tranzacționare la SSIF Goldring din Târgu Mureș, care crede că indicele BET este puțin probabil să repete performanța anului trecut, când a avut o creștere de 33%. Cu randamentul titlurilor de stat tinzând către 5-6% la jumătatea anului, presiunile pe costurile de finanțare ale companiilor se vor resimți în bilanțurile acestora. Având în vedere și costurile energiei, unele dintre acestea literalmente se vor lupta pentru supraviețuire.
„Verde” la Comisia Europeană înseamnă „roșu” pe bursă
Este motivul pentru care Șerdean de la IFB Finwest recomandă atenție la rezultatele la T1 care vor avea impact mare asupra bursei și care vor arăta cum pășesc societățile listate în noul climat cu dobânzi mari și prețuri ridicate ale energiei. Caracterizându-le drept „alarmante”, el spune că vor avea efecte asupra rezultatelor emitenților. „Noi nu avem o piață care să fie scumpă din punctul de vedere al indicatorilor, dar vedem că lucrurile acestea vor avea efecte în rezultatele companiilor”, afirmă brokerul.
Scumpirile la energie au prima victimă majoră în compania Alro Slatina (ALR) care a anunțat tăierea producției cu 60% și închiderea unor cuve de electroliză. Liderul de sindicat Constantin Popescu a menționat pentru Profit.ro analize interne care spuneau că pierderile ar urma până la 500 milioane de dolari fără opriri ale unor linii de producție.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Moștenitorul misteriosului investitor nonagenar de la BVB, ce deține aproape 17% din Oil Terminal, vrea ca participația statului la operatorul petrolier portuar constănțean să scadă sub 50%Pentru Sever Lupu mai dezarmant este că nu se întrevede un orizont de ieșire din această criză artificial precipitată de programul Green Deal al Uniunii Europene. „Încep să îmi pierd încrederea nu numai în băncile centrale, dar și în autoritățile europene”, spune acesta inclusiv cu experiența de manager de risc pe care a ocupat-o într-o corporație multinațională. „Mie mi se pare că oamenii ăștia nu mai văd realitatea... Nu se uită la impact...”
Fantoma certificatului COVID nu a dispărut cu totul în decembrie
Gabriel Iliescu este atent și la un eventual șoc asupra pieței muncii, chiar dacă este încurajat că la sfârșitul anului trecut majoritatea parlamentară a dat înapoi în ceea ce privește „certificatul verde”. „Habar nu am ce au de gând”, este totuși circumspect investitorul față de potențialele dislocări la reluarea subiectului.
CITEȘTE ȘI BCR Pensii plasează din nou bani ai viitorilor pensionari în operatorul KFC, Pizza Hut și Taco Bell„Dacă apare certificatul vor fi probleme mari pentru firme pentru că 50-60% din angajați nu sunt vaccinați”, spune acesta fiind conștient că firmele nu au cum să îi înlocuiască. „Un proces de producție nu are cum să funcționeze normal dacă lucrătorii sunt concediați sau nu lucrează.” El nu se așteaptă ca sub impactul suspendării contractelor de muncă oamenii să se vaccineze. „Eu cred că va fi rezistență pur și simplu; nu vor ceda oamenii”, spune Iliescu ce are temeri legate și de tulburări sociale cu efecte pe bursă. „Când o să ajungă cuțitul mai tare la os, o să apară niște reacții mai puternice.”
Ce motor de creștere mai reprezintă dividendele?
Volatilitatea peste an, spune Lupu, va fi adusă pe de o parte de impactul pandemiei și de presiunile recesioniste ca urmare a inflației, iar pe de altă parte de stimulente precum cele din Europa ce vor contracara tendințele negative. „Un echilibru s-ar putea stabili...”, mai spune investitorul care are, însă așteptări pentru un debut de an mai slab.
„Nu văd un an care să înceapă neapărat cu corecții”, afirmă în contrapondere Șerdean care vede din nou susținere la cumpărare dinspre povestea repartizărilor de profituri ale emitenților de la BVB. „Eu spun că dacă o să avem un randament mediu al dividendului mediu de 6-7%, ar trebui să fim foarte bucuroși.”
CITEȘTE ȘI GRAFIC Puls de la BVB: presiunea pentru majorarea dobânzilor s-a temperat momentanNiveluri apropiate indică și Mesaros de la Goldring și nu este exclus ca acestea să aducă un impuls de creștere în perioada februarie-mai. Maximele ar urma însă să fie mai timide, cu potențial de corecție peste vară. Mai mult decât atât, este probabil ca indicele BET să închidă 2022 sub valoarea de la sfârșitul lui 2021. „Nu mai văd niciun an chiar așa de victorios din punctul de vedere al listărilor, cum am avut 2021”, a adăugat brokerul de la Târgu Mureș.
Randamentul mediu al dividendelor pentru companiile din structura indicelui BET ar urma să fie chiar mai mic, în opinia lui Lupu, care întrevede un ianuarie plat, urmat de schimbări de direcție abia după rezultatele financiare anuale preliminare. Cum maniera de tranzacționare arată că instituționalii ar fi realizat rebalansările de portofolii dorite în ultimele luni, nici factori catalizatori interni nu ar mai fi. „Nu cred că vom avea cine știe ce mișcări de trupe”, rezumă investitorul.
Atenție la lichiditate!
Fără a fi neapărat că un șoc ar veni în 2022, Șerdean recomandă o regândire a portofliilor pentru investitorii individuali care au expuneri foarte pe mari pe titluri cu lichiditate redusă. „Dacă au acțiuni la companii care au un volum mic de tranzacționare, dacă la un moment dat vor vrea să vândă, s-ar putea să nu găsească contraparte”, afirmă brokerul de la Deva amintind de anul 2008, când în condiții de stres financiar anumite acțiuni erau doborâte cu 10-15% cu ordine de numai câteva sute de lei. Este cazul acțiunilor de pe piața AeRO, inclusiv pentru numele listate în 2021.
CITEȘTE ȘI Oil Terminal a semnat 2 contracte, cu Oscar Downstream și Lukoil, reprezentând jumătate din cifra sa de afaceri anualăMulți investitori se lasă furați de strălucirea de moment a unor atfel de firme ale căror acțiuni chiar au capacitatea la un moment dat de a genera volume. Expunerea pe acești emitenți trebuie, însă, dimensionată în acord cu un eventual șoc și contrabalansată de investiții în acțiuni purtătoare de dividend, companii care au trecut testul timpului, care au fost testate și la momentele grele din 2008. „Este foarte important să te poziționezi bine”, a mai spus Șerdean, completând și că dacă creșterile vor mai dura este esențial să poți ieși.
Risc și recompensă în sectorul bancar și cel energetic
Mesaroș vede creșteri punctuale pe companii precum Transilvania Broker de Asigurare (TBK). Majorarea prin reglementare a tarifelor nu are cum să nu se răsfrângă favorabil în bilanțul companiei. Trendul de apreciere ar putea continua pe acțiunile Nuclearelectrica (SNN), după cum Romgaz Mediaș (SNG) ar urma să-și suplimenteze veniturile de la jumătatea anului când este programată inaugurarea centralei pe gaze naturale de la Iernut, cu o capacitate de 430 MWh. Băncile vin după profituri istorice și au de unde să distribuie dividende, însă potențialul nu mai este la fel de ridicat. „Nu cred că o să mai vedem rezultatele acestea”, spune Mesaros.
CITEȘTE ȘI Guvernul Ciucă vrea să emită obligațiuni "verzi" și cere ajutorul Bruxelles-uluiSever Lupu are o viziune în oglindă, cu un portofoli poziționat pe creșterea acțiunilor Băncii Transilvania (TLV). „Mizez în continuare pe sectorul bancar; nu neapărat pentru anul 2022, ci în general pentru că există spațiu de creștere”, a afirmat acesta în discuția cu Profit.ro. Argumentul său este că economia încă are un avans peste media europeană, iar sistemul bancar încă este subdimensionat.
Prin contrast, după aprecierile furibunde din anul precedent, producătorii de energie OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica și Romgaz sunt apreciați că ar urma să nu mai poată susține acest trend care este posibil să primească și vânt din față. „Riscul de reglementare este mare. Eu nu cred că statul îi va lăsa să se îmbogățească la nesfârșit pe seama tuturor...”, spune investitorul. „Mă aștept la niște măsuri de reglementare dure în sectorul acesta.”
CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac Pensii Private a plasat bani ai viitorilor pensionari în acțiuni ale proprietarului Mega ImageLimite Mesaros anticipează pentru acțiunile Transgaz (TGN), Electrica (EL), și Transelectrica (TEL): „Nu le văd de unde ar putea să crească.” Pentru orice punct de slăbiciune, Șerdean afirmă, însă, că investitorii ar trebui să se gândească la o intrare pe transportatorii naționali de energie, toți având monopol, celor de energie și gaze naturale, adăugându-li-se cel de țiței Conpet Ploiești (COTE).
Este panică? Atunci cumpără!
Gabriel Iliescu are o abordare în care trebuie să fie iute de picior într-un an pe care îl anticipează a unor oscilații puternice. „Aștept ocazii și intru atunci când piața e foarte pesimistă și prețurile evoluează în plaje iraționale”, spune investitorul. „Mă aștept la panică, mă aștept la momente de emotivitate crescută și cred că atunci ar trebui să intri.”
Orice corecții creează oportunități, spune Șerdean de la IFB Finwest care amintește că dacă pentru 95% din investitori deprecierile bursiere sunt negative, există undeva 5% din jucători care așteaptă să intre sau chiar vin după etape de marcare a profiturilor. „Cred că este important ca oamenii să aibă și o rezervă de cash”, mai spune brokerul de la IFB Finwest.
Piața AeRO. Ce se va întâmpla după anul cu multe nunți?
Lupu urmărește cu atenție piața AeRO, unde sunt companii cu potențial important, dar care momentan i se pare supraevaluată și pentru care se așteaptă la o continuare a corecțiilor. Pe acest segment în 2021 au ajuns 20 de emitenți și mai mult de jumătate din aceștia se aflau la final de an sub prețul operațiunilor de listare.
Șerdean de la Deva urmărește confirmări în timp ale noilor emitenți, dincolo de poveștile de creștere și bilanțurile cu care au venit în fața investitorilor la exercițiile primare. „Când fata se mărită, o spălăm, o facem frumoasă, o machiem, îi dăm o rochie frumoasă, dar trebuie să fie frumoasă și după luna de miere”, spune brokerul de la Deva. „Dacă doar o spoim și o coafăm doar pentru nuntă, nu e o treabă bună...”