Agroland Business Systems a înregistrat un ușor declin la nivelul veniturilor în 2023. Compania reclamă scăderea puterii de cumpărare a românilor și șocul la nivelul fermierilor

Agroland Business Systems a înregistrat un ușor declin la nivelul veniturilor în 2023. Compania reclamă scăderea puterii de cumpărare a românilor și șocul la nivelul fermierilor

Horia Cardoș, director general Agroland

scris 23 feb 2024

Compania care operează lanțurile agro-alimentare Agroland a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 289,84 milioane lei, cu 3,38% mai mare decât cea de 280,36 milioane lei din 2021, însă contextul de piață a afectat marjele de profit.

Agroland Business System (AG) a obținut în anul 2023 venituri consolidate din exploatare de 295,56 milioane lei, în scădere cu 3,13% față de cele de 305,12 milioane lei din exercițiul financiar precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

În același interval de raportare, cheltuielile de exploatare au coborât cu 4,37%, la 284,38 milioane lei, de la 297,38 milioane lei. Astfel, societatea a înregistrat o majorare cu 41,64% la nivelul rezultatului net, la 4,66 milioane lei, de la 3,29 milioane lei, însă acesta este, în același timp, substanțial mai mic decât cel din anul premergător listării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
AAGES Târgu Mureș distribuie un dividend cu randament de 6% CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș distribuie un dividend cu randament de 6%

„Deși rata de creștere a inflației a decelerat în a doua jumătate a anului, scăzând sub pragul de 10%, nivelul rămâne unul ridicat. Acest fapt este accentuat și de majorările anterioare ale prețurilor, ceea ce face ca puterea de cumpărare reală a românilor să fie în continuare una redusă în comparație cu perioada pre-inflaționistă”, explică în raportarea anuală relativul impas directorul general Horia Cardoș, care este și acționar majoritar cu o participație de 68,25%. „La toate acestea se adaugă și situația sectorului agricol din 2023, care a traversat unul din cei mai dificili ani din istoria recentă. Incapacitatea fermierilor de a-și acoperi costurile ridicate de înființare a culturilor din 2022 prin vânzarea producției, în condițiile scăderii prețurilor cerealelor, a pus presiune pe toți membrii lanțului agricol, de la micii fermieri la producătorii de produse finite.”

Agroland și-a revizuit în scădere cifra de afaceri în luna septembrie, astfel încât este de văzut în ce măsură raportarea anuală preliminară va influența prețul acțiunilor. Grupul care a început să exporte ouă în Europa a vizat ameliorarea marjelor practicate. Este vorba în primul rând de operaționalizarea fabricii de furaje de la Ișalnița, investiție de 20 milioane lei, dar și prin inaugurarea fabricii de hrană pentru animale de companie, care completează modelul de afaceri.

EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova

Activele totale ale Agroland se ridicau la data de 31 decembrie 2023 la 193,78 milioane lei, fiind cu 0,71% mai mari decât cele de 192,40 milioane lei de la sfârșitul anului 2021. În aceeași perioadă, datoriile totale au fost reduse cu 1,28%, la 136,68 milioane lei, de la 138,45 milioane lei.

Agroland Business Systems s-a listat în prima parte a anului 2021 la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București unde, la ultimul preț al titlurilor sale, de 1,2000 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 107,97 milioane lei (21,70 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
agroland business system
bvb
bursa
horia cardos