Acțiunile Purcari nu au avut nevoie de proptea

Acțiunile Purcari nu au avut nevoie de proptea

Domeniile Purcari Sursa foto: Eugeniu Frimu / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 mar 2018

Perioada programului de stabilizare pentru acțiunile Purcari Wineries s-a încheiat astăzi, iar managerul acestuia, Raiffeisen Bank, a notificat piața că nu a încheiat nicio tranzacție. Chiar și fără această susținere la cumpărare, titlurile producătorului de vinuri din Republica Moldova au rezistat peste prețul de 19,00 lei/acțiune al ofertei care a dus emitent la cota bursei în urmă cu o lună.

Raiffeisen Bank, managerul programului de stabilizare al acțiunilor Purcari Wineries (WINE), a notificat astăzi piața că, săptămâna trecută, perioada de derulare a acestuia s-a încheiat și că în acest răstimp în contul său nu a fost efectuată nicio tranzacție.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: faptul că acțiunile Purcari au rezistat peste prețul ofertei publice de de listare de 19,00 lei/acțiune în prima lună de tranzacționare, fără ajutorul programului de stablizare, arată o robustețe a emitentului în piață.

OMV vrea să-și refinanțeze datoria, răscumpărând obligațiuni de 750 milioane euro și pregătind o nouă emisiune de 500 milioane euro CITEȘTE ȘI OMV vrea să-și refinanțeze datoria, răscumpărând obligațiuni de 750 milioane euro și pregătind o nouă emisiune de 500 milioane euro

Deși închiderea tranzacției de listare a fost efectuată pe nivelul minim al intervalului de cotare al operațiunii de piață, ceea ce a fost interpretat ca un semn de slăbiciune, ulterior în piața secundară s-a văzut că acest reper este unul sustenabil în piață.

Mai este interesant: în acest răstimp, cotația a fost susținută și de raportarea financiară anuală preliminară care a indicat obținerea în 2017 de către producătorul de vinuri din Republica Moldova a unui profit de 31,7 milioane lei, cu 37% mai mare decât cel din exercițiul financiar precedent.

Interesul pentru emitent a fost, totuși, moderat, o analiză a Profit.ro indicând faptul că rulajul mai mic de 3% din free-float pentru acțiunile Purcari este cel mai mic din cele 6 companii listate recent la cota Bursei de Valori București, așa cum se vede pe tabelul atașat afrerent primelor 7 sesiuni de tranzacționare.

Acțiunile Purcari nu au avut nevoie de proptea

Cu excepția sesiunii de tranzacționare din 6 martie, când transferurile pe acest emitent s-au ridicat la 2,72 milioane lei, tendința a fost de diminuare a volumelor, activitatea de tranzacționare având echivalentul a doar câteva zeci de mii de lei pe sesiuni.

Ce urmează: dispariția plasei de siguranțe a programului de stabilizare ar urma să nu aibă implicații majore asupra prețului în măsura în care piața s-a acomodat cu tranzacționarea acestor titluri în jurul reperului de 19,00 lei/acțiune, iar în prezent bursa românească traversează o etapă favorabilă, cu indicii principali în zona maximelor post-criză.

În măsura în care Purcari va confirma creșterea companiei din ultimii ani și în 2018, există spațiu de apreciere a acțiunilor producătorului de vinuri în piață. Adrian Rotaru, investitor cu peste 20 de ani de experiență și portofoliu relevant la BVB, declara pentru Profit.ro încă din preziua listării că că se așteaptă la atingerea unui preț de 23-24 lei/acțiune, sau chiar un preț de 25 lei/acțiune pe termen scurt, însemnând câteva luni sau maxim un an. Argumentul său este că la actualele cotații, prețul este echitabil chiar și în condițiile în care Purcari și-a înjumătăți sau șiar reduce la o treime ratele de creștere din anii precedenți.

Așteptări pozitive avea și Marius Motogna, investitor experimentat din Cluj-Napoca ce a și cumpărat acțiuni Purcari în cadrul ofertei. „Nu mă aștept ca prețurile să facă cine știe ce galop”, spunea acesta. „Sunt optimist, dar nu foarte entuziast. Mai degrabă moderat.”

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari wineries
bvb
bursa
raiffeisen bank