Într-o sesiune cu tendință preponderent pozitivă, cele mai mari schimburi s-au consumat pe titlurile companiei care operează RCS%&RDS și care, de regulă, înregistrează volume mai mici.
Tendința de vânzare s-a accelerat pe marile burse ale lumii, după venirea datelor din SUA privind inflația. Indicele Dow Jones Industrial Average de la New York Stock Exchange a coborât sub reperul de 33.400 de puncte și indicele DAX40 de la Frankfurt a ajuns în zona de 14.600 de puncte, la minimele ultimelor 7 luni.
În pofida acestui impuls negativ, bursa românească a consemnat o nouă sesiune pozitivă, în care indicele reprezentativ BET a câștigat 0,29%, până la nivelul de 14.257,84 de puncte, păstrând din punct de vedere tehnic perspectiva atacării maximelor istorice atinse luna trecută.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca și în alte etape de de turbulențe pe piețele internaționale comportamentul investitorilor de la BVB a fost de retragere de la „butoane” (în detrimentul unor vânzări agresive). Rulajul pieței de acțiuni a fost de 55,32 milioane lei (11,13 milioane euro), mult sub media din această toamnă.
Acesta fiind asigurat în proporție de 41,378% de transferurile în valoare de 22,89 milioane lei, realizate pe titlurile Digi Communications (DIGI) care au avut un salt de 3,32%, până la prețul de 37,30 lei/acțiune. Este pentru a 2-a ședință consecutiv în care titlurile companiei care controlează operatorul telecom RCS&RDS au fost pe primul loc în clasamentul lichdiității.
Acestea au fost urmate, cu o activitate de 6,85 milioane lei, de titlurile Romgaz (SNG) ce s-au corectat cu 0,64%, până la prețul de 46,30 lei/acțiune. Celălalt producător de gaze naturale, OMV Petrom (SNP), a avut un declin apropiat la nivelul capitalizării bursiere, de 0,63%, titlurile sale închizând la prețul de 0,5495 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 4,12 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Fondurile de pensii din România au o expunere de 90 milioane euro față de BII, aflată sub sancțiuni SUA, iar fondurile mutuale și companiile de asigurări - alte 40 milioane euroLa același capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,10%, titlurile Hidroelectrica (H2O) au crescut cu 1,11%, până la prețul de 118,00 lei/acțiune.
Pe segmentul financiar, cele mai lichide acțiuni au avut aprecieri pe linie. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,34%, până la prețul de 0,4900 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,72 milioane lei, trăgând în sus indicele de profil BET-FI care a închis cu 0,36% peste referință, la nivelul de 55.513,27 de puncte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii români au de așteptat pentru sutele de milioane de lei pe care le avea de plată în octombrie banca rusească BII, aflată sub sancțiuni SUA. Un termen de plată a fost depășit, altă scadență va fi ratată aziDe asemenea, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,18%, până l aprețul de 21,90 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,38 milioane lei, și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au câștigat 1,64%, până la prețul de 16,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,19 milioane lei.
În contextul oscilațiilor puternice și atingerea unor repere minime în piața americană de acțiuni și pe segmentul certificatelor de la BVB a fost o activitate sprită, în echivalent 9,35 milioane lei (1,88 milioane euro). Peste jumătate din aceasta a fost adusă de 2 produse de tip turbo având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average emise de BRK Financial group și care ambele au însumat transferuri apropiate de reperul de 3 milioane lei.