Acțiunile care vor fi săgeată pentru bursa de la București ca piață emergentă în 2020 catalizează tranzacțiile și duc indicele BET pe un nou maxim post-criză

Acțiunile care vor fi săgeată pentru bursa de la București ca piață emergentă în 2020 catalizează tranzacțiile și duc indicele BET pe un nou maxim post-criză
scris 5 dec 2019

Bursa românească a avansat pe cel mai ridicat nivel al ultimilor 12 ani într-o sesiune în care activitatea de tranzacționare a fost concentrată pe cele 3 acțiuni care vor intra din luna septembrie a anului viitor în cadrul indicelui FTSE All Cap.

Ordinele de cumpărare nu sunt foarte consistente la Bursa de Valori București; pe de altă parte, nici vânzători nu sunt. Rezultatul este că piața înaintează ușor pe volume mai degrabă reduse. Sesiunea de astăzi este simptomatică pentru acest comportament. Creșterile medii, măsurate pe indicele BET Plus, au fost de 0,13%, iar rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 30,26 milioane lei (6,33 milioane euro), și acela concentrat în proporție de 68,66% pe cele 3 acțiuni selectate de agenția de evaluare financiară FTSE Russell, la decizia de promovare a bursei locale la statutul de piață emergentă, pentru a intra din septembrie 2020 în structura indicelui său All Cap.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au crescut cu 1,29%, până la prețul de 15,70 lei/acțiune, pe tranzacții de 8,14 milioane lei, iar cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat la prețul de 2,6000 lei/unitate, nivel care situează capitalizarea de piață a instituției de credit la 13,56 miliarde lei (2,84 miliarde de euro). Între cele 2 simboluri cu profil financiar, s-au intercalat, cu transferuri de 7,00 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au urcat cu 0,39%, până la prețul de 38,15 lei/acțiune, nu departe de maximele consemnate în piață de la listarea acestora în urmă cu 6 ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mesajul CEO-ului OMV Petrom: Suntem gata să investim în Neptun Deep odată ce Guvernul înlătură barierele CITEȘTE ȘI Mesajul CEO-ului OMV Petrom: Suntem gata să investim în Neptun Deep odată ce Guvernul înlătură barierele

Sunt mișcări care au dus indicele BET, cu un avans de 0,13%, pe un nou maxim post-criză de 9.961,05 puncte. Impulsul de creștere se arată drept unul consistent după ce indicele celor mai lichide acțiuni românești a testat media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), ce a funcționat ca suport dinamic. În ansamblu, așa cum a subliniat în repetate rânduri Profit.ro în ultimele luni, pornind de la argumente de ordin tehnic, trendul pozitiv este unul robust și coerent, confirmat atât de secvența maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, dar și de canalele ascendente destul de bine delimitate și care sunt evidențiate și  în graficul de mai jos.

Acțiunile care vor fi săgeată pentru bursa de la București ca piață emergentă în 2020 catalizează tranzacțiile și duc indicele BET pe un nou maxim post-criză

Evoluțiile au fost divergente pe segmentul energetic al cărui indice sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,23%. Astfel, dacă titlurile transportatorilor energetici Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN) au stațonat la prețurile de miercuri, de 20,00 lei/acțiune și, respectiiv 370,00 lei/acțiune, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,56%, până la prețul de 0,4400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,61 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut un salt de 3,24%, până la prețul de 14,66 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 1,80 milioane lei.

Achizițiile de titluri ale companei care operează centrala nuclear-electrică au fost catalizate și de o știre a Profit.ro potrivit căreia premierul Ludovic Orban, în urma unei întâlniri cu reprezentanți ai Fondului Proprietatea (FP), ia în calcul repartizarea de dividende suplimentare la companii de stat, inclusiv la Nuclearelectrica, unde deja există o solicitare în acest sens din partea Fondului, ca acționar minoritar.

Titlurile cu simbolul FP au închis astăzi în staționare, la prețul de 0,1950 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 1,42 milioane lei, inerția fiind mare și pe indicele financiar BET-FI, unde deține ponderea, și care a alunecat cu doar 0,04% sub referință, la nivelul de 46.671,10 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transelectrica