Acționarii SIF Banat Crișana vor avea pe masă 2 propuneri de repartizare a profitului obținut anul trecut

Acționarii SIF Banat Crișana vor avea pe masă 2 propuneri de repartizare a profitului obținut anul trecut
scris 20 mar 2018

Conducerea administrativă a SIF Banat Crișana aduce în fața acționarilor atât propunerea pentru distribuirea unui dividend brut de 0,10 lei/acțiune, cât și o variantă de utilizare a câștigurilor obținute anul trecut pentru un program de răscumpărări de 3,36% din acțiunile proprii în vederea reducerii capitalului social.

Acționarii SIF Banat Crișana (SIF1) vor trebui să decidă la Adunările Generale ale Acționarilor din 26-27 aprilie cum vor putea să intre parțial în posesia profitului net de 69,55 milioane lei al exercițiului financiar. În convocatorul publicat după închiderea ședinței de tranzacționare de ieri figurează atât distribuirea de dividende, cât și disponibilizarea unor sume pentru derularea unor programe de răscumpărări.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: decizia acționarilor ar urma să arate în ce măsură investitorii activi la Bursa de Valori București preferă să încaseze dividende, așa cum a fost politica tradițională în piața de capital românească, sau cât teren au câștigat programele de răscumpărări, urmate de reduceri de capital social, un model promovat începând cu anul 2011 de Fondul Proprietatea (FP).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai este interesant: potențialul de reducere a discountului prin răscumpărări ar putea fi limitat în cazul SIF Banat Crișana după ce emitentul nu a reușit în vara anului trecut să obțină decât o rată de subscriere de 3% în oferta de buy-back derulată pentru 20,00 milioane de acțiuni proprii. Piața a avut dreptate să aștepte întrucât cotația este în prezent 12,00% peste prețul de 2,5000 lei/acțiune al ofertei închisă la finele lunii septembrie. În cadrul acesteia au fost răscumpărate cu puțin sub 0,10% din acțiunile SIF Banat Crișana, suma plătită de emitent fiind de 1,35 milioane lei.

EXCLUSIV Operatorul magazinelor Cellini vine în 1-2 luni cu obligațiuni pe bursa din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operatorul magazinelor Cellini vine în 1-2 luni cu obligațiuni pe bursa din București

Prima variantă este aceea a distribuirii sumei de 51,74 milioane lei, reprezentând 74,39% din câștigul net obținut în anul 2017, sub formă de dividende. Valoarea dividendului brut propus este de 0,10 lei/acțiune, care raportat la ultimul preț de piață de 2,8000 lei/acțiune și calculat la nivel net oferă un acționarilor un randament de 3,57%.

O a 2-a variantă prevede repartizarea întregului profit net la capitolul „Alte rezerve” de unde cash-ul ar urma să fie folosit în cadrul unui program de răscumpărare care vizează achiziția a 17,46 milioane acțiuni proprii, echivalentul a 3,36% din capitalul social, în vederea reducerii acestuia. Prețurile răscumpărărilor propuse ar urma să fie de minimum 1,0000 lei/acțiune și 4,8100 lei/acțiune, însă la ultima cotație, valoarea pachetului țintă de achiziționat s-ar ridica la 48,89 milioane lei (10,48 milioane euro).

Va funcționa? Unul din scopurile declarate ale emitenților care au derulat programe de răscumpărare, inclusiv SIF Banat Crișana, este acela de a reduce discountul cu care acțiunile se tranzacționează în raport cu valoarea unitară a activelor nete (VUAN). Deși a realizat achiziții proprii, SIF Banat Crișana a raportat unul dintre cele mai ridicate discounturi dintre fondurile închise de investiții, respectiv 41,79%, rezultat din diferența între prețul de piață și VUAN-ul de de 4,8103 lei/acțiune, aferent ultimului activ net 2,49 miliarde lei prins în bilanțul de la sfârșitul lunii februarie.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor figurează și propunerea pentru răscumpărarea a alte 1,40 milioane titluri în vederea oferirii acestora în cadrul unei scheme de recompensare a conducerii și salariaților. O astfel de propunere a fost rău privită în piață în anul 2016, în măsura în care această componentă prevedea distribuirea acțiunilor cu titlu gratuit. Atunci, Victor Savu, investitor cu peste 20 de ani de experiență pe piața de capital românească făcea un calcul pentru Profit.ro că distribuția medie din profitul firmei către adminstratori, directori și angajați era în echivalent care investitorii de portofoliu l-ar fi putut obține sub formă de dividende doar din dețineri de 612.000 de titluri cu simbolul SIF1, echivalentul la prețurile de atunci a unei investiții de 933.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
bvb
bursa
dividende
rascumparari