OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022, un rezultat determinat în principal de creșterea costului total al riscului, a anunțat banca.
"Profitul operațional în primele șase luni ale anului 2022 a ajuns la 86 milioane lei, dublându-se față de același interval din 2021, un efect pozitiv în urma unei creșteri dinamice de 22% a veniturilor totale, parțial diminuate de o creștere cu +10% a cheltuielilor operaționale", potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Venitul net din dobânzi a crescut cu 35% pe an, iar taxele și comisioanele nete s-au majorat cu 9%, în timp ce pentru cheltuielile de exploatare creșterea se datorează în principal investițiilor realizate în cadrul strategiei de creștere a băncii, care a determinat avansul cheltuielilor pentru zona IT, o creștere cu 2% a numărului mediu de angajați și o contribuție mai mare plătită în 2022 către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și Fondul de Rezoluție, scrie Agerpres.
"Prima jumătate a acestui an a impus, din nou, condiții extraordinare pentru întreaga economie, cu un context macroeconomic și geopolitic în constantă schimbare. Am menținut contactul direct cu piața și am urmărit îndeaproape evoluția sectorului bancar, pentru a oferi cele mai bune servicii și o ofertă atractivă pentru clienții noștri. Prin urmare, pentru OTP Bank au fost șase luni de dezvoltare, investiții constante și transformare organizațională, care, la rândul lor, au adus îmbunătățiri semnificative în operațiunile noastre și la capitolul rezultate. Toate investițiile planificate sunt în curs de implementare și suntem angajați în proiectele noastre de dezvoltare, atât pentru creșterea echipei, cât și pentru îmbunătățirea operațională", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.
În primele șase luni, costul total al riscului s-a ridicat la -93 milioane lei, alimentat de un cost al riscului de credit de -59 milioane lei, ca urmare a creșterii portofoliului de credite, dar și a perspectivelor economice în scădere pentru anumite sectoare.
Potrivit băncii, volumul creditelor performante a crescut cu 23% de la an la an în prima jumătate din 2022, fiind susținut în principal de o creștere a creditelor corporate, în timp ce creditele ipotecare au crescut cu 17%. Creșterea cu 111% a creditelor corporate este o consecință a modificării definiției segmentelor corporate și IMM în trimestrul al treilea din 2021.
"Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 2% față de al doilea trimestru al anului trecut. Creșterea cu 66% a depozitelor corporate este o consecință a modificării definiției segmentelor corporate și IMM în Q3 2021. Raportul net credite/depozite a crescut cu 23 puncte procentuale de la an la an, la 137% (+12 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent)", se precizează în comunicat.
În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,78 miliarde lei, în creștere cu 24% față de nivelul consemnat în luna iunie 2021.
"Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 20,02% (-2,13 pp de la an la an), pe fondul creșterii activelor. În primele șase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 251 miliarde HUF (3.306 milioane lei) în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 43 miliarde HUF (562 milioane lei)", se mai spune în comunicat.
OTP Bank România este subsidiara OTP Group. Banca ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors și Fundația OTP Bank România.