Dogecoin, o criptomonedă creată cu mai bine de un deceniu în urmă pentru a parodia creșterea fulminantă a prețurilor crypto, a ajuns la acest moment să valoreze, raportat la valoarea totală a monedelor, mai mult decât companii celebre, precum Ford sau HP, arată Business Insider.
Potrivit ultimelor date, valoarea totală a monedelor virtuale dogecoin aflate în circulație se ridică la 55,6 de miliarde de dolari, scrie Hotnews.ro.
În același timp, Ford, o companie cu o istorie de 121 de ani care a generat venituri de 176 de miliarde de dolari în 2023, avea miercuri o capitalizare pe bursă de 44,1 miliarde de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dogecoin a ajuns să valoreze mai mult și decât numeroase alte companii americane cunoscute, ca de exemplu Delta Airlines (41,33 miliarde), Kraft Heinz (38,69 miliarde), Sysco (37,96 miliarde), HP (35,75 miliarde), eBay (29,45 miliarde), Kellogg’s (27,93 miliarde) sau Warner Bros. Discovery (22,19 miliarde).
Prețul dogecoin a crescut cu peste 150% de când Donald Trump a fost ales pentru un nou mandat de președinte al SUA marțea trecută, pe fondul așteptărilor că viitorul său cabinet va relaxa reglementările tot mai stricte impuse sectorului crypto în timpul administrației democrate precedente.
Criptomonedele, pe un val de entuziasm uriaș după alegerile din SUA
Trump, care a anunțat în august că își lansează propria platformă crypto, s-a poziționat recent ca un campion neașteptat al criptomonedelor, pe care anterior le-a numit o „escrocherie”.
Prețul criptomonedelor a început să crească rapid încă de la începutul lunii noiembrie, când casele de pariuri l-au dat din nou pe candidatul republican favorit să câștige scrutinul prezidențial din SUA. Însă confirmarea rezultatului la votul ce a avut loc pe 5 noiembrie a dus la o creștere fulminantă a pieței crypto, bitcoin spulberând record după record și apropiindu-se în premieră de pragul de 90.000 de dolari pentru o singură monedă digitală.
CITEȘTE ȘI FOTO Prima Sport și Cinemaraton, premiate la Gala Premiilor TV ManiaCreșteri asemănătoare au fost înregistrate pe linie în întregul sector.
Entuziasmul față de dogecoin este cu atât mai mare încât Trump a anunțat că îl va include în administrația sa pe Elon Musk, cel mai cunoscut susținător al criptomonedei. Musk și omul de afaceri Vivek Ramaswamy vor conduce împreună un nou departament, care va avea rolul de „a desființa birocrația guvernamentală” și de „a reduce reglementările în exces”.
Elon Musk aduce „Doge” în guvernul american
Biroul se va numi „Department of Government Efficiency”, sau Doge, ca acronim – exact numele sub care criptomoneda este cunoscută printre susținătorii săi.
Trump a declarat că noul departament va îndeplini o veche dorință a republicanilor și „va oferi consultanță și îndrumare din afara guvernului”, semnalând că rolurile lui Musk și Ramaswamy vor fi informale, fără a necesita aprobarea Senatului.
Bazată pe meme-ul „Doge” care s-a viralizat la sfârșitul anului 2013, criptomoneda a fost creată de către inginerii software Billy Markus și Jackson Palmer, care au vrut ca aceasta să fie o alternativă rapidă dar ieftină și „distractivă” la bitcoin.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Colapsul Guvernului german ar putea fi o veste bună pentru piețele financiare europeneAtât Markus, cât și Palmer, au criticat ulterior excesele sectorului crypto și au declarat că nu se așteptau ca numeroase persoane să își investească banii într-o criptomonedă pe care au creat-o în esență în glumă.
Acest lucru este ilustrat și de numărul uriaș de monede dogecoini lansate: peste 146,7 miliarde. Prețul unui singur dogecoin este în prezent de aproximativ 0,38 dolari, foarte mic comparativ cu cel al altor active crypto.
Capitalizarea sa totală de peste 50 de miliarde de dolari este dată de numărul uriaș de dogecoini tranzacționați pe platformele crypto.