Doi investitori au dat în judecată Tesla și pe directorul general al companiei, Elon Musk, acuzând o “schemă frauduloasă” pusă la cale de aceștia pentru “a decima” vânzătorii în lipsă, printre argumentele citate fiind și mesajele de pe Twitter prin care Musk a anunțat că se gândește să delisteze producătorul auto de la bursă.
Cei doi investitori, Kalman Isaacs și William Chamberlain, au intentat două procese separate la un tribunal din California vineri, la câteva zile după ce Musk a surprins piețele, anunțând, pe Twitter, că analizează delistarea Tesla la un preț de 420 dolari pe acțiune, sau aproximativ 72 miliarde de dolari excluzând datoriile, o sumă record pentru transformarea unei companii publice într-una privată.
Inițial, mesajul a fost primit cu neîncredere, mulți analiști considerând că este vorba de o glumă, în special având în vedere prețul pe acțiune oferit. În afară că depășește cu aproape 23% cotația la care au închis acțiunile Tesla luni, cu o zi înaintea anunțului lui Musk, numărul ales, 420, reprezintă un cod folosit preponderent în cultura americană pentru a indica consumul de cannabis.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful Tesla a reiterat informația la scurt timp, publicând pe blogul companiei o scrisoare adresată angajaților, în care explică, pe scurt, planurile sale în legătură cu delistarea producătorului auto. Potrivit lui Musk, operațiunea, pentru care ar fi găsit deja finanțatori nespecificați, presupune păstrarea unui număr cât mai mare de acționari existenți. Aceștia ar urma să aibă posibilitatea ca, periodic, să transfere titlurile deținute la companie, după un model folosit deja de Musk la SpaceX.
Acțiunile Tesla au închis la prețul de 379,57 dolari în ziua anunțului, cu 10,99% peste referință. Creșterea i-a afectat negativ pe vânzătorii în lipsă care pariaseră pe deprecierea cotațiilor, compania auto fiind una dintre țintele preferate de investitori pentru acest tip de operațiune.
Într-unul dintre procesele intentate vineri, Isaacs acuză că mesajele lui Musk au fost false și înșelătoare și, alături eșecul Tesla de a le corecta, au reprezentat “un atac nuclear” menit să “decimeze total” vânzătorii în lipsă, potrivit Reuters.
Isaacs și Chamberlain susțin, de asemenea, că Musk și Tesla s-ar face vinovați de umflarea artificială a prețului acțiunilor și de încălcarea legilor federale.
CITEȘTE ȘI Isărescu pregătește piața: limitarea gradului de îndatorare la creditele acordate populației va intra în vigoare curând. BNR discută „procentele”Vânzarea în lipsă (eng. short selling) implică împrumutarea acțiunilor de la un broker și vânzarea lor, urmând ca ulterior, vânzătorul să cumpere acțiunile din piață și să le restituie brokerului. Operațiunea este profitabilă atunci când prețul acțiunilor scade raportat la prețul din momentul împrumutului. Dacă prețul crește, investitorul trebuie să acopere diferența din fondurile proprii.
Potrivit plângerilor înaintate de cei doi investitori, mesajele lui Musk de pe Twitter și inacțiunea Tesla au cauzat o volatilitate ridicată la nivelul prețului acțiunilor companiei, acesta crescând cu până la 13% pe parcursul ședinței de tranzacționare de marți.
Conform acestora, vânzătorii în lipsă au fost nevoiți să scoată din buzunare sute de milioane de dolari pentru a-și acoperi pozițiile, iar toți ceilalți investitori care au cumpărat titluri la companie au plătit prețuri umflate artificial.
Acțiunile Tesla au pierdut între timp mare parte din câștigurile înregistrate marți, inclusiv pe fondul informațiilor potrivit cărora comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) analizează anunțului lui Musk și felul în care a fost adus la cunoștința publicului.
Vineri, titlurile companiei au închis la 355,49 dolari pe unitate, cu 6,3% sub referința de marți.