Ministrul Economiei: Dacă instanța va constata că măsurile dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, vom lua măsurile în consecință

Ministrul Economiei: Dacă instanța va constata că măsurile dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, vom lua măsurile în consecință
scris 25 mai 2023

Ministerul Economiei va analiza și va dispune măsurile care se impun, în cazul în care instanța va da dreptate băncilor în disputa lor cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a afirmat ministrul de resort, Florin Spătaru, care a adăugat că are încredere în ANPC, în profesionalismul oamenilor de acolo, "care au evidențiat aceste practici anticoncurențiale".

"ANPC este în coordonarea Ministerul Economiei. Este un organism independent, acolo a fost făcut un proces verbal, s-au constatat anumite practici anticoncurențiale și urmează ca această solicitare a lor să fie analizată. Pe de altă parte, sunt niște proceduri legale care trebuie respectate. Eu, ca ministru, sau Ministerul Economiei nu poate interveni într-o acțiune de control pe care ANPC-ul o realizează. Deocamdată, eu n-am văzut nicio hârtie la Ministerul Economiei, probabil sunt declarații ale Asociației Băncilor. Vreau să văd acest document, să văd care sunt argumentele pe care cei din Asociația Băncilor le au și, în funcție de asta, să avem o discuție la Ministerul Economiei, dar, pe de altă parte, am încredere în ANPC, în profesionalismul oamenilor de acolo, care au făcut această analiză și care au evidențiat aceste practici anticoncurențiale. Bineînțeles, în situația în care instanța se va pronunța și va constata că acele măsuri dispuse de ANPC nu sunt fundamentate corespunzător, bineînțeles că vom analiza și vom lua măsurile în consecință, pentru că e normal să păstrăm această imagine a ANPC-ului ca o autoritate care respectă legea, pe de o parte, dar și drepturile consumatorilor", a afirmat Spătaru.

Tranzacție surpriză - Antonio Eram a vândut controlul Netopia către Innova Capital CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Antonio Eram a vândut controlul Netopia către Innova Capital
Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Economiei a participat la conferința "Concurența în actualul context economic - asigurarea funcționării piețelor", organizată de autoritatea de concurență, scrie Agerpres.

Asociația Română a Băncilor (ARB) a anunțat recent că se raliază demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenție încheiate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Reacția ARB vine după ce ANPC a amendat, în urmă cu câteva zile, 11 bănci de pe piața locală cu suma de 550.000 de lei, întrucât a identificat practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, iar astăzi a anunțat amendarea altor 8 bănci.

"Comunitatea bancară analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăți și tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar. Defăimarea instituțiilor de credit prin afirmații eronate și calomnioase reprezintă un abuz și apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spațiul public. În acest context, considerăm necesar ca instituțiile ierarhice superioare să intervină cu celeritate", se arată într-un comunicat al ARB.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Raiffeisen Bank International încearcă scindarea afacerii sale din Rusia CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank International încearcă scindarea afacerii sale din Rusia

Potrivit sursei citate, afirmațiile președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor "sunt false, exprimate cu rea credință și dezinformează consumatorii, comportamentul abuziv al acestuia conducând la afectarea nefondată a relațiilor și a încrederii consumatorilor în bănci".

"Acest tip de comportament și informațiile eronate lansate în spațiul public, care cataloghează drept 'practici comerciale înșelătoare' o metodă legală de calcul a dobânzii folosită în întreaga lume ridică semne de întrebare cu privire la profesionalismul unor angajați ai instituției publice. Atragem atenția, încă o dată, că băncile respectă prevederile legale specifice, atât în ceea ce privește informarea corectă și completă a consumatorilor, cât și în ceea ce privește modalitatea de rambursare a creditelor", se mai spune în comunicat.

Cele 11 bănci sancționate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
florin spătaru