McKinsey: Aproape 60% din băncile globale - nepregătite pentru o recesiune, 35% probabil nu ar supraviețui

McKinsey: Aproape 60% din băncile globale - nepregătite pentru o recesiune, 35% probabil nu ar supraviețui
scris 23 oct 2019

Aproape 60% din băncile existente la nivel global ar întâmpina probleme majore în cazul unei recesiuni și trebuie să acționeze cât mai repede în direcția schimbării modelului de business, tăierii costurilor și consolidării, potrivit unui raport al de firmei de consultanță McKinsey.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Potrivit raportului, 56% dintre bănci au randamente ale capitalurilor proprii (ROE-return on equity) sub costurile aferente acestor capitaluri (COE-cost of equity).

Urmărește-ne și pe Google News

"Industria per ansamblu nu este într-o stare bună de sănătate, 60% dintre bănci nu au randamente peste costul capitalului. Ce explică diferența dintre cele 40% care creează valoare și 60% care o distrug? Pe scurt, poziționarea geografică, dimensiunile, diferențierea și modelul de business", spun autorii raportului.

McKinsey: Aproape 60% din băncile globale - nepregătite pentru o recesiune, 35% probabil nu ar supraviețui

Pentru 35% din băncile din sistem, singura șansă de supraviețuire în cazul unei recesiuni sau încetiniri economice puternice pare să să fie vânzarea de alți jucători sau fuziunea cu instituții aflate în situații similare.

"Circa 35% din băncile globale sunt subdimensionate și operează pe piețe nefavorabile. Modelele lor de business sunt nepotrivite și necesitatea de a acționa este urgentă și acută. Pantru a supraviețui unei recesiuni, fuziunea cu bănci similare sau vânzare către un cumpărător mai puternic cu un model complementar ar putea fi singura opțiune dacă reinventarea nu este fezabilă", afirmă autorii raportului McKinsey.

Per ansamblu, firma de consultanță recomandă băncilor să ia măsuri ca inovația tehnologică, reducerea costurilor, inclusiv prin externalizarea anumitor operațiuni, și consolidarea prin fuziuni, achizții sau chiar parteneriate.

"Suntem de părere că ne aflăm intr-o fază târzie a ciclului economic, iar băncile trebuie să ia decizii curajoase acum pentru nu sunt într-o formă foarte bună. În această fază nimeni nu își permite să se culce pe o ureche", afirmă Kausik Rajgopal, unul dintre autorii studiului, citat de Bloomberg.

Viitorul băncilor este amenințat de jucătorii noi de pe piață care remodelează comportamentul consumatorilor. În acest context, sistemul bancar trebuie să se adapteze la era digitală.

În deceniul de la criza financiară încoace am asistat la un val de inovații în sectorul seviciilor financiare, băncile intrând în competiție cu startup-uri fintech și chiar giganți ai tehnologiei  precum Apple sau Alphabet.

Băncile alocă doar aproximativ 35% din bugetele IT pentru inovare, în timp ce în cazul fintech-urilor procentul depășește 70%, potrivit McKinsey.

Situația este nefavorabilă pentru "vechea gardă", cu atât mai mult cu cât jucătorii noi de pe piață au tendința de a se axa pe segmentele cele mai profitabile pentru bănci, cum sunt cardurile de credit.

"Metode de analiză avansate și inteligența artificială generează deja instrumente de gestionare a riscului noi și eficiente; băncile ar trebui să adopte aceste instrumente și creeze altele noi", se mai arată în raportul citat.

În ceea ce privește costurile, o metodă prin care bănncile pot reduce povara acestor este externalizarea anumitor operațiuni. O altă cale: creșterea prin fuziuni și parteneriate startegice.

"Având în vedere avantajele competitive generate de dimensiune, multe bănci constată că achizițiile și fuziunile, alături de parteneriatele strategice, sunt o cale eficientă pentru atingerea ambițiilor legate de creștere și pentru reinventarea modelelor de business. Într-adevăr, terenul pentru fuziuni, achizții și parteneriate este fertil. În primul rând, există o dispersie mare în ceea ce privește valoarea și nivelul de capital în sistemul bancar, ceea ce creează un mediu propice pentru creștere anorganică. În al doilea rând, în condițiile în care riscurile sistemice sunt reduse prin acumulările de capital și lichiditate post-criză, iar sectorul bancare este puternic fragmentat și întâmpină probleme de rentabilitate pe multe piețe, autoritățile de reglementare sunt predispuse să sprijine consolidarea. În al treilea rând, nevoia pentru investoiții majore în transformarea digitală, combinată cu creșterea organică slabă, împinge M&A pe prima pagină a agendele Consiliilor de Administrație", se arată în raportul McKinsey.

viewscnt
Afla mai multe despre
mckinsey
raport banci mckinsey
sistem bancar
era digitala
tehnologie banci
fintech