Lira libaneză s-a depreciat la cel mai mic nivel față de dolarul american - pe piața neagră -, o depreciere care coincide cu închiderea băncilor, după o multiplicare, în ultimele zile, a clienților nemulțumiți care iau ostatici în bănci, relatează AFP.
Potrivit unor site-uri care monitorizează cursul de schimb, un dolar valora luni 38.500 de lire libaneze, scrie News.ro.
Începând din 2019, Libanul se află într-o criză socio-economică fără precedent, din cauza corupției și nepăsării clasei conducătoare, neschimbatp de zeci de ani.
Moneda locală, al cărei nivel a fost stabilit în 1997 la 1.500 de lire dolarul, s-a depreciat cu 95% în doi ani.
De la sfârșitul lui 2019, băncile impun restricții fără precedent prin care îi împioedică pe cei care au economisit să-și retragă banii, mai ales în devize străine.
Clienți care nu au putut retrage bani, au luat ostatici pentru a-și cere economiile. Mai mulți au făcut acest lucru în aceeași zi, săptămâna trecută.
Asociația Băncilor din Liban a dispus să fie închise toate sucursalele, timp de trei zile, începând de luni.
Patru din cinci libanezi trăiesc în prezent sub pragul sărăciei, potrivit ONU, o pauperizare accelerată de un nivel al inflației cu trei cifre.
Prețul carburanților și mai multor produse de primă necesitate - care nu mai sunt subvenționate de către autorități - cresc în mod neîncetat.
În pofida declinului social și economic din Liban, clasa de la conducere a continuat să blocheze reforme de care donatori internțaionali și-au condiționat ajutorul.
O delegația a Fondului Monetar Internațional (FMI) era așteptată luni în Liban, în urma unui acord preliminar ce prevede un ajutor în valoare de trei miliarde de dolari, eșalonat pe o perioadă de patru ani.