Lipsa unui buget aprobat de Guvern a majorat profitul Salrom cu 9%, la peste 37 milioane lei

Lipsa unui buget aprobat de Guvern a majorat profitul Salrom cu 9%, la peste 37 milioane lei
scris 3 dec 2016

Societatea Națională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, a înregistrat un profit net de 37,62 milioane lei (8,4 milioane euro) în primele nouă luni ale acestui an, în creștere cu 9% față de aceeași perioadă din 2015, ca urmare a plafonării cheltuielilor, generată de lipsa unui buget aprobat de Guvern, potrivit datelor transmise de societate, în urma unei solicitări News.ro.

În primele trei trimestre ale anului trecut, Salrom a obținut un profit net de 34,38 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Creșterea profitului a fost generată de plafonarea cheltueililor companiei, ca urmare a lipsei unui buget de venituri și cheltuieli aprobat de către Guvern pentru acest an.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Rezultatul net în 2016 este superior celui realizat în 2015 și se datorează unei mai bune dimensionări a cheltuielilor, în condițiile în care legislația în vigoare permite efectuarea de cheltuieli în limita a maxim 90% din cheltuielile totale ale anului precedent, până la aprobarea prin Hotărâre de Guvern a bugetului de venituri și cheltuieli pe anul în curs", se arată în răspunsurile transmise de Salrom, la solicitarea News.ro.

Premierul Cioloș: Am apropiați care au oferit bani în spitale CITEȘTE ȘI Premierul Cioloș: Am apropiați care au oferit bani în spitale

Cifra de afaceri a Salrom a scăzut în primele nouă luni cu 7%, la 189,96 milioane lei, de la 204,06 milioane lei în primele nouă luni din 2015, din cauza "fluctuaților în producția și livrările de sare pentru deszăpezire dependente de factorii climatici", afirmă societatea.

Compania nu a precizat care a fost exact producția de sare în primele nouă luni, dar subliniază că este aproximativ egală cu cea realizată în primele nouă luni ale anului 2015.

"Producția anuală de sare (gemă, recristalizată, soluție), nemetalifere (calcar, tuf), microproducție etc se programează în baza unor date statistice estimative, a contractelor și comenzilor existente; deci activitatea de producție este interdependentă cu volumul de vânzare a produselor fabricate", se arată în răspunsul Salrom.

Din totalul producției pe primele nouă luni, cantitatea de sare exportată reprezintă circa 27%, arată datele societății.

Football Leakes: Cristiano Ronaldo a ascuns de fisc 150 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Football Leakes: Cristiano Ronaldo a ascuns de fisc 150 de milioane de euro

"Principalele piețe de export pentru SNS Salrom sunt: Ungaria (peste 300.000 tone), Slovacia (circa 100.000 tone), Bulgaria (circa 10.000 tone), Serbia (circa 8.000 tone), Republica Moldova (circa 1.200 tone)", a  precizat compania, care arată că exporturile s-au menținut aproape de nivelul e anul trecut.

Salrom este unul dintre primii zece producători de sare din Europa și singurul din România.

Compania este controlată de statul român, prin Ministerul Economiei, care deține 51% din acțiuni, restul acțiunilor fiind deținute de Fondul Proprietatea.

Salrom a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 301,5 milioane lei și un profit net de 15,8 milioane lei. Compania numără circa 1.700 de angajați.

UNSICAR: Aproape 150 brokeri au devenit asistenți de brokeraj după aplicarea noilor norme privind capitalul social CITEȘTE ȘI UNSICAR: Aproape 150 brokeri au devenit asistenți de brokeraj după aplicarea noilor norme privind capitalul social

Statul va putea cumpăra cu bani de la buget acțiuni la societăți comerciale, fie de pe burse, fie direct de la alți acționari, și va putea efectua schimburi de pachete de acțiuni cu alți acționari. Prevederile care interzic instituțiilor de stat să cumpere acțiuni sau active la societăți comerciale, să le aloce fonduri și să le acorde credite vor fi abrogate, potrivit unui proiect de OUG.

Proiectul a fost elaborat după ce, în septembrie Guvernul a aprobat păstrarea de către stat a pachetului majoritar de acțiuni la societăți de interes strategic, prin Memorandumul cu tema "Necesitatea valorificării unor pachete de acțiuni deținute de stat la societăți".

O situație aparte este cea a Salrom. În memorandumul din septembrie, Ministerul Economiei, acționarul majoritar al companiei, cu 51% din acțiuni, afirma că ia în calcul preluarea, integral sau parțial, a deținerii Fondului Proprietatea de 49% din capitalul monopolul românesc al exploatării sării, în contextul în care FP vrea să-și vândă pachetul de acțiuni deținut prin listare la Bursă, operațiune la care Ministerul Economiei se opune. La jumătatea anului, Fondul Proprietatea își evalua deținerea de 49% din acțiunile Salrom la valoarea de 177,4 milioane lei.

"În ceea ce privește cumpărarea de către statul român a acțiunilor deținute de către Fondul Proprietatea la Societatea Națională a Sării SA, în vederea consolidării poziției de acționar majoritar al statului, trebuie asigurat cadrul legal (act normativ cu putere de lege), pentru a permite statului român să achiziționeze pachete de acțiuni, inclusiv prin intermediul piețelor de capital, să deruleze operațiuni de preluare directă de la Fondul Proprietatea a unor pachete de acțiuni, prin cesionarea (totală sau parțială) a acestora și pentru asigurarea surselor de finanțare în acest sens", se menționa în memorandum.

viewscnt
Afla mai multe despre
societatea nationala a sarii
salrom
ministerul economiei
fondul proprietatea