Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, dacă un bancher dă credit unei societăți cu capital negative, “nu este chiar penal, dar nici departe”, explicând că acest lucru înseamnă că dă bani cuiva care știe că nu are de unde să-i returneze, nu are nicio garanție.
Mugur Isărescu a declarat într-o conferință privind lansarea Raportului asupra stabilității financiare – decembrie 2022, că băncile din România au o capitalizare mai bună decât media europeană, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Noi am avut, în ceea ce privește rata fondurilor proprii, de la început, preocuparea de a cere băncilor să fie bine capitalizate pe fondurile proprii. Și suntem chiar cu o capitalizare mai bună decât media europeană, or fi țări europene cu o rata fondurilor proprii peste noi, dar suntem pe verde. Mare problemă, în special după criza din 2008 – 2009, au fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România. (…) Rezolvarea problemei creditelor neperformante în România a fost o evoluție pozitivă, care ne-a salvat de necazuri și stăm acum chiar mai bine decât media europeană”, a afirmat Isărescu.
El a mai declarat că dacă un bancher dă credit unei societăți cu capital negativ “nu e chiar penal, dar nici departe”.
“Haideți, domnule guvernator, că băncile astea din România suflă și în iaurt. Păi, ce să facă domnu’, i-am spus. Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Înseamnă că dă bani cuiva care știe de la început că nu are de unde să dea înapoi, nu are nicio garanție. Dar au și ei dreptate, cei care zic despre prietenii noștri, bancherii comerciali. (…) Dacă dai credite numai cu garanții imobiliare și nu reușești să îți creezi o echipă care să finanțeze businessul, garanție mai bună decât un business care să fie fluid, nu prea poți să găsești. Pentru credit pe bază de analiză bilanțieră și în baza planurilor de afaceri trebuie și expertiză, trebuie și încredere. Încrederea este esențială în sectorul bancar. Altfel, vine direcția noastră de supraveghere și îl trage de urechi. Pe ce bază ai dat creditul ăsta, mai ales dacă el devine neperformant”, a mai declarat guvernatorul BNR.