Acțiunile băncilor italiene sunt în scădere puternică luni, din cauza amplificării îngrijorării provocate de impactul pe care referendumul constituțional care va avea loc duminică în Italia îl poate avea asupra stabilității instituțiilor financiare din țară, transmite Bloomberg.
Evoluțiile negative ale indicilor bursieri europeni pun capăt creșterilor din ultimelor trei săptămâni, scrie News.ro.
Titlurile UniCredit și Banca Monte dei Paschi di Siena au scăzut luni cu peste 3,8%, după ce Financial Times a relatat că până la opt bănci italiene vor fi în pericol să se prăbușească dacă premierul Matteo Renzi va pierde referendumul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Indicele FTSE MIB al bursei din Milano este în declin cu 1,4%, înregistrând una dintre cele mai slabe performanțe în rândul piețelor de capital occidentale.
Indicele Stoxx Europe 600 este în coborâre cu 0,6% la bursa din Londra, după o scădere de până la 1% pe parcursul tranzacțiilor. Volumul tranzacțiilor este cu 14% sub media ultimelor 30 de zile.
Stoxx 600 a revenit pe scădere după o creștere de 4,2%, de la un minim atins pe 4 noiembrie, pe fondul speculațiilor că alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite va duce la cheltuieli publice mai mari.
”Este o piață nervoasă, într-o perioadă în care lichiditatea nu este grozavă. Există multe incertitudini politice și economice care trebuie rezolvate. Putem doar specula unde se vor duce prețurile petrolului, iar oamenii sunt îngrijorați de impactul unui vid de putere în Italia asupra necesarului de refinanțare al băncilor”, a declarat Kevin Lilley, manager de fonduri din zona euro la Old Mutual Global Investors în Londra.
După votul britanicilor pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană și victoria neașteptată a lui Trump în alegerile din SUA, investitorii se tem de perspectiva instabilității politice și economice în Italia, dacă Renzi va pierde referendumul din 4 decembrie.
CITEȘTE ȘI FOTO Therme București a extins zona pentru familii, investiție de peste 10 milioane euroIndicele acțiunilor bănclilor italiene a coborât luni la cel mai redus nivel din ultimele peste trei luni, ducând declinul din acest an la 51%.
În afara Italiei, acțiunile Royal Bank of Scotland au scăzut cu 2,8%, în urma informației că ar putea avea dificultăți la vânzarea diviziei Williams & Glyn.
Piețele de capital sunt influențate negativ și de scepticismul investitorilor privind capacitatea statelor din OPEC de a ajunge la un acord de reducere a producției, la reuniunea care va avea loc miercuri la Viena.
Acțiunile Eni și Tullow Oil au scăzut cu peste 1%, în timp ce cotațiile petrolului au coborât sub 46 de dolari pe baril.
Indicele FTSE 100 al bursei din Londra este în declin cu 0,67%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,96%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,83%. La Madrid, indicele IBEX 35 este în coborâre cu 0,35%.