Indicii bursieri europeni au închis marți la niveluri record, susținuți de datele economice solide, investitorii fiind tot mai optimiști în privința perspectivelor de redresare economică a regiunii, după criza coronavirusului, transmite CNBC.
Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în urcare cu 0,8%, iar în timpul tranzacțiilor a atins un nou maxim istoric. Componenta resurselor naturale a avansat cu 2,9%, iar majoritatea sectoarelor și burselor majore au fost în teritoriu pozitiv, scrie News.ro
Majoritatea acțiunilor din regiunea Asia-Pacific au evoluat marți în sens pozitiv, investitorii reacționând la indicele privind intențiiile de achiziții ale managerilor din sectorul productiv, de 52 în luna mai, depășind așteptările de 51,9.
Și pe Wall Street indicii importanți au crescut, susținuți de acțiunile din sectorul călătoriilor și cel energetic, pe fondul redeschiderii activităților.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 0,95%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,66%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,82%.
Luni, indicii europeni majori au închis în scădere, influențați de datele referitoare la inflație din Germania și Spania, pe fondul unei ședințe liniștite, piețele britanice și americane fiind închise pentru sărbători.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteDate finale publicate marți au arătat că indicele PMI al IHS Markit a atins un maxim record de 63,1, în creștere de la 62,9 în aprilie și peste estimările inițiale de 62,8.
În Marea Britanie indicele privind activitățile fabricilor a urcat în mai la 65,6, de la 60,9 în aprilie, consemnând cea mai mare creștere de la înregistrarea datelor de acest tip.
Comisia Europeană a propus luni ca turiștii vaccinați să fie exceptați de la testarea obligatorie sau de la carantină, atunci când călătoresc între statele UE, cerând o relaxare treptată a restricțiilor de călătorie.
Între timp, UE este pregătită să atragă 750 de miliarde de euro de pe piețele publice și să susțină economiile celor 27 de state membre, după criza coronavirusului.