Creditarea companiilor din zona euro a încetinit în februarie, pentru a patra lună consecutiv, din cauza majorării dobânzilor și a perspectivelor economice sumbre, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
În ultimele luni, creditarea s-a atenuat semnificativ, pe fondul dificultăților economice și al dobânzilor ridicate, iar recentele turbulențe din sectorul bancar global vor afecta împrumuturile împrumuturile acordate companiilor și gospodăriilor în următoarele luni, avertizează analiștii.
Împrumuturile acordate în februarie companiilor au urcat cu 5,7%, după un avans de 6,1% luna precedentă, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 3,2%, după o expansiune de 3,6%, scrie Agerpres.
Un studiu recent al BCE a arătat că în trimestrul patru din 2022 băncile au înăsprit accesul la împrumuturi cel mai mult de la criza datoriilor din zona euro, în urmă cu un deceniu, iar previziunile indică politici de creditare chiar mai restrictive în primele trei luni din 2023.
Fluxul lunar de împrumuturi către companii a fost negativ - 2,6 miliarde de euro în februarie - față de nivelul de minus 1,4 miliarde de euro luna precedentă.
În iulie, Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflația record, iar aceste evoluții au descurajat împrumuturile de la bănci, care au crescut mai lent dobânzile la credite.
Anul trecut, creșterea creditării a fost robustă, chiar dacă băncile au înăsprit accesul la fonduri, ceea ce reflectă parțial nevoia crescută de lichidități a firmelor pentru a acoperi costurile ridicate cu energia.
Creșterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activității economice, a încetinit la 2,9% în februarie, de la 3,5% luna precedentă, sub estimările analiștilor intervievați de Reuters care mizau pe o creștere de 3,2%.
Analiștii previzionează că zona euro va evita recesiunea și, cel puțin pe termen scurt, economia regiunii rezistă turbulențelor, ceea ce ar putea determina BCE să continue înăsprirea politicii monetare. Dar încrederea rămâne fragilă, după problemele din sectorul bancar european și american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.