Guvernul intenționează să mai atragă în acest an, de pe piețele externe, încă 1,25 miliarde euro

Guvernul intenționează să mai atragă în acest an, de pe piețele externe, încă 1,25 miliarde euro
scris 4 apr 2019

Guvernul intenționează să mai atragă în acest an, de pe piețele externe, încă 1,25 miliarde euro, după împrumutul de 3 miliarde euro contractat recent prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, cea mai mare sumă luată până acum la o singură ieșire pe piețele externe. 

Cele 3 miliarde euro sunt prezentate de Ministerul Finanțelor ca asigurând rezerva în lei și în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanțare al anului.

Urmărește-ne și pe Google News

"Avem în vedere menținerea în continuare a prezenței României pe piețele externe în vederea completării planului de finanțare previzionat pentru anul în curs și, în situația unor condiții de piață favorabile, chiar prefinanțarea nevoilor planificate pentru anul următor", spune ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fitch a revizuit în creștere perspectiva de rating a BCR și BRD, după modificarea Ordonanței 114/2018 CITEȘTE ȘI Fitch a revizuit în creștere perspectiva de rating a BCR și BRD, după modificarea Ordonanței 114/2018

Emisiunea a fost realizată în trei tranșe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani lung, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5% și 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani și dobânda de 4,625%. Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 2,5 ori, un număr de 450 investitori participând în tranzacție și fiind remarcată prezența substanțială a investitorilor din SUA, mare parte fiind investitori instituționali.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri pentru toate cele trei tranșe și a calității investitorilor care au plasat ordinele, care a atins un nivel maxim de aproximativ 9 miliarde euro. Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele trei tranșe, costurile au fost reduse gradual cu 20-25 puncte de bază, obținându-se în final niveluri foarte reduse ale primelor de emisiune raportat la nivelul cotațiilor din piața secundară, și anume: 7 ani – prima de emisiune 5 puncte de bază, 15 ani – prima de emisiune 10 puncte de bază și 30 ani – prima de emisiune 10 puncte de bază. Emisiunea a fost intermediată de către JP Morgan Securities plc, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV și Societe Generale.

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2019. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2019, valoarea sumelor planificate a fi atrase în 2019 de pe piețele externe este estimată la un nivel de circa 4,25 miliarde euro. Decizia Ministerului Finanțelor Publice de a emite un volum de 3 miliarde euro, se înscrie în strategia de a asigurare resurselor necesare de pe piețele externe în prima parte a anului, urmând ca în cea de a doua partea anului să procedeze, în mod similar, cu acțiunile întreprinse de alte agenții de datorie din Uniunea Europeană, la prefinanțarea necesităților aferente anului următor, funcție de condițiile de piață.

Distribuția pe investitori și pe zone geografice pentru cele trei tranșe se prezintă astfel:

Guvernul intenționează să mai atragă în acest an, de pe piețele externe, încă 1,25 miliarde euro

viewscnt
Afla mai multe despre
euroobligațiuni
trezoreria statului