Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat de 743,5 milioane de euro, aproximativ 3,66 miliarde de lei echivalent, în piața internă, la dobânzi duble față de primăvara acestui an. În august 2021 lua un împrumut similar la dobânzi negative.
Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare și Philip Morris România, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Finanțele au împrumutat 394,4 milioane de lei pe 12 luni, ușor sub prospectul de 400 de milioane de euro și față de o cerere de 490,3 milioane de euro. Randamentul mediu a fost de 2,87% și cel maxim mai piperat, la 3%.
O altă emisiune pe 3 ani a atras oferte de 405,3 milioane de euro la un prospect de 400 de milioane de euro. Pe această tranșă, MFP a împrumutat în cele din urmă 349,3 milioane de euro la un randament mediu de 4,13% și unul maxim de 4,3%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aprilie anul curent, o emisiune în valută tot pe 3 ani de 259,5 milioane de euro era plasată la 1,94%, în timp ce în august 2021 statul lua 176,3 milioane de euro din piața internă pe 27 de luni la un randament de -0,04%.
Spre comparație, randamentele la lei pe titlurile cu scadența la 3 ani din piața secundară 7,62%, în scădere de la un vârf de 9,6% atins în urmă cu o lună.
Guvernul își acoperă nevoile de finanțare în valută în principal din împrumuturi externe, licitațiile în piața internă fiind relativ rare și de valoare redusă. În septembrie guvernul a luat 1,35 de miliarde de euro de pe piața externă pe 4 și 7 ani, la un randament de 4 puncte procentuale respectiv 2,5 pp peste midswap. Din iarna trecută au început să intre și împrumuturi din PNRR, cu un cumul de circa 2,7 miliarde de euro.
Cheltuielile statului cu dobânzile sunt estimate la aproape 28 de miliarde de lei în acest an, un nivel nominal record. De asemenea, ponderea acestora în produsul intern brut ar putea ajunge la 2%, de asemenea cel mai ridicat nivel de după 1989 cel puțin. În 2015-2019 cheltuielile cu dobânzile au reprezentat circa 1,1-1,3% din PIB.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Începutul de decembrie poate să aducă niște fluctuații pentru piața petroluluiRandamentul titlurilor în lei pe 10 ani a scăzut sub 8% vineri, pentru prima oară de la jumătatea lunii septembrie, beneficiind de reevaluarea activelor din regiune de către investitori.