Guvernatorul Bundesbank respinge ideea adoptării unor măsuri suplimentare de stimulare a economiei zonei euro

Guvernatorul Bundesbank respinge ideea adoptării unor măsuri suplimentare de stimulare a economiei zonei euro
scris 13 iun 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să aibă răbdare ca actualele politici să-și facă efectul, politica sa monetară expansionistă fiind adecvată, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, respingând astfel cererile pentru noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro, transmite Reuters.

"Vreau să subliniez un aspect: definiția noastră privind stabilitatea prețurilor cere ca ținta de inflație să fie obținută pe termen mediu. Aceasta ne oferă suficient timp pentru a aștepta efectele pe care măsurile de politică monetară adoptate până acum le vor avea asupra prețurilor", a afirmat Jens Weidmann, care este și membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Urmărește-ne și pe Google News

Săptămâna trecută, BCE a demarat achizițiile de obligațiuni emise de companii, în dorința de a redresa economia zonei euro. În paralel, BCE cumpără lunar active în valoare de 80 de miliarde de euro, în principal titluri de stat, cel puțin până în luna martie 2017. Însă aceste achiziții nu au reușit să alimenteze inflația astfel că, recent, BCE a decis să își extindă gama de active achiziționate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-așteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), dar inflația rămâne mult sub ținta BCE, ușor sub 2%. Economiștii se așteaptă ca BCE să nu adopte noi măsuri de stimulare a economiei la următoarele ședințe de politică monetară.

"Actuala situație monetară nu necesită măsuri suplimentare de stimulare a economiei zonei euro", a declarat Jens Weidmann la o conferință desfășurată la Frankfurt.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a rămas în teritoriu negativ în mai, pentru a doua lună consecutiv, chiar dacă prețurile de consum s-au situat la minus 0,1%, față de minus 0,2% în aprilie. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bundesbank
zona euro