Subsidiara din România a grupului austriac de asigurări Grawe a anunțat luni că a început încă din luna martie să vândă asigurări de răspundere civilă auto RCA, devenind astfel al nouălea jucător pe această piață, având deja 2.000 de polițe în portofoliu, și estimează că va comercializa 15.000 de polițe în acest an, în condițiile în care mai sunt cinci săptămâni până la expirarea perioadei de plafonare a tarifelor RCA.
În luna august 2016, la puțin timp după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat solicitatea firmei de asigurări, Grawe România anunțase că va începe să vândă primele asigurări RCA în luna octombrie a anului trecut, iar obiectivul era atingerea unui număr de 50.000 de clienți la finalul lui 2020.
Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanță de Urgență (OUG) care impune înghețarea prețurilor RCA pentru șase luni, prin fixarea unor prețuri maxime de către ASF. Perioada de plafonare a început în 18 noiembrie 2016 și va expira în 18 mai.
CITEȘTE ȘI Tariful de referință la RCA face un pas înainte. ASF caută actuar pentru calcularea prețurilorDin luna martie, Grawe România a început vânzarea de polițe RCA cu vânzătorii proprii și cu unul dintre partenerii din piața de brokeraj în asigurări – Otto Broker. Potrivit reprezentanților companiei, în prezent au loc discuții pentru începerea vânzării asigurărilor auto și cu alți brokeri cu care Grawe are în derulare parteneriate anterioare. La data de 31 martie existau deja șapte avizări de daună pentru polițe RCA, dintre care două deja achitate.
În 2016, Grawe România a înregistrat un volum al primele brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață de 44,4 milioane lei (9,9 milioane euro), având o cotă de piață de 2,7%, potrivit datelor ASF. În privința profitului, compania a comunicat că acest indicator a atins 2,07 milioane de lei la finele anului trecut.
În ceea ce privește daunele plătite clienților în cursul anului 2016 pentru ambele segmente de asigurări (viață și generale), acestea însumează 2,23 milioane leei, iar pentru contractele de asigurare de viață ajunse la final compania a achitat suma de 8,6 milioane lei, potrivit Grawe Romania.
Potrivit ASF, Polițele de tip RCA constituie mai mult de jumătate, aproximativ 54%, din totalul pieței asigurărilor.
Piața a fost zguduită de scandaluri după declanșarea falimentului în cazul Astra și Carpatica. În prezent, pe această piață activează opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama și Uniqa. Alte două companii, Euro Insurance DAC și DallBogg, au primit avizul ASF pentru a vinde asigurări pe piață, pe baza pașaportului european. Cele două companii nu au subsidiară în România și, potrivit surselor News.ro, nu sunt încă active pe piața românească.
Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creșterii primei medii, iar liderul pieței a devenit Euroins, potrivit datelor autorității de reglementare.