GetBack, prezentă în România de 4 ani, are mari probleme. S&P i-a retrogradat ratingul la minimum posibil. Compania voia să listeze obligațiuni de 100 milioane lei la BVB

GetBack, prezentă în România de 4 ani, are mari probleme. S&P i-a retrogradat ratingul la minimum posibil. Compania voia să listeze obligațiuni de 100 milioane lei la BVB
scris 21 mai 2018

Agenția S&P a retrogradat ratingul acordat companiei poloneze de recuperare a creanțelor GetBack la D/D, minimul posibil, ceea ce înseamnă că recuperatorul, unul dintre pricipalii jucători de pe piața de profil din Polonia, se află în incapacitate de plată. GetBack anunțase, la începutul anului, că pregătește o emisiune de obligațiuni în valoare de 100 de milioane de lei, pe care dorește să o listeze la Bursa de Valori București (BVB). Planul companiei a fost blocat însă de autoritățile poloneze din domeniul financiar.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anterior, GetBack avea din partea S&P un rating B/B, care a fost suspendat la finele lunii aprilie, când compania a reușit să își plătească anumite datorii scadente.

Urmărește-ne și pe Google News

"Notăm faptul că promptitudinea unui posibil acord de restructurare s-ar putea dovedi crucială pentru supraviețuirea GetBack, având în vedere posibila deteriorare rapidă a valorii activelor sale principale, datorii deteriorate", afirmă S&P.

La finele lunii trecute, GetBack nu a reușit să răscumpere obligațiuni ajunse la scadență, în valoare de 25 de milioane de dolari, ceea ce a creat îngrijorări în piață legate de capacitatea companiei de a își onora obligațiile legate de restul datoriilor, care depășesc 700 de milioane de dolari. Totodată, compania este investigată în Polonia în legătură cu acuratețea raportărilor financiare.

Afacerile primilor cinci jucători telecom din România. Telefonia fixă scade, internetul mobil crește CITEȘTE ȘI Afacerile primilor cinci jucători telecom din România. Telefonia fixă scade, internetul mobil crește

Planul companiei, intrată pe piața locală în urmă cu 4 ani, de a căuta finanțare pe piața românescă printr-o emisiune de obligațiuni în valoare nominală de 100 de milioane de lei, anunțat în premieră de Profit.ro la începutul anului, a fost blocat, în aprilie, de Autoritătea poloneză de Supraveghere Financiară.

În replică, compania poloneză a anunțat că va cere direct Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din România admiterea obligațiunilor la tranzacționare la bursa locală după ce își va prezenta rezultatele financiare pe anul trecut. Anunțarea rezultatelor a fost amânată pe fondul problemelor cu care se confruntă recuperatorul de creanțe.

Compania a cumpărat, în anii anteriori, portofolii de credite de proastă calitate la prețuri mai mari decât competitorii săi, mizând pe evoluția pozitivă a economiei poloneze și pe șomajul redus. Achiziția datoriilor a fost finanțată, în general, prin obligațiuni pe termen scurt.

EXCLUSIV NN Pensii reduce cu o treime comisionul de administrare aplicat contribuțiilor clienților. Operațiunea taie 15% din veniturile administratorului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV NN Pensii reduce cu o treime comisionul de administrare aplicat contribuțiilor clienților. Operațiunea taie 15% din veniturile administratorului

GetBack este prezentă pe piața românească din 2014, prin GetBack Recovery SRL. Din 2015, GeckRecovey este membru observator al Asociației de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC).

AMCC are 17 companii membre, care reprezintă cea mai mare parte din piața locală de colectare a creanțelor.

În 2016, compania poloneză GetBack a fost cumpărată de fondul de investiții Abris Capital de la miliardarul polonez Leszek Czarnecki, proprietarul Idea Bank, bancă prezentă și pe piața locală.

Afacerile GetBack în România au însumat, în 2016, 14,2 milioane de lei, compania raportând o pierdere de 6 milioane de lei.

EXCLUSIV Banca Transilvania a semnat actele finale pentru cumpărarea Bancpost și începe integrarea acesteia în structura sa CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Banca Transilvania a semnat actele finale pentru cumpărarea Bancpost și începe integrarea acesteia în structura sa

Compania poloneză este listată, din vara anului trecut, pe bursa de la Varșovia. În urma Ofertei Publice Inițiale (IPO), GetBack a atras 740 de milioane de zloți, echivalentul a circa 170 de milioane de euro.

Fondul de private equity Abris Capital deține, în prezent, 60% din capitalul GetBack, prin intermediul DNLD Holdings.

Abris Capital Partners mai controlează în România companii ca Urgent Cargus, Pehart Grup sau Green Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
getback
recuperator
obligatiuni
s&p
rating
plonia
polonezi
getback recovery
datorii
faliment