Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, și Fondul Proprietatea (FP) au vrut să extragă, în calitate de acționari minoritari, dividende speciale masive din rezervele operatorilor de distribuție a energiei electrice deținuți în România de grupul italian Enel și aflați în curs de preluare de către grecii de la Public Power Corporation (PPC), însă s-au ″lovit″ de opoziția – previzibilă – a acționarului majoritar, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia au înregistrat anul trecut un profit net cumulat de 384,4 milioane lei, de peste 11 ori mai mare decât cel din 2021 (34,08 milioane lei). Defalcat, câștigurile nete au fost în 2022 de circa 59,9 milioane lei la Banat, 75,8 milioane lei la Dobrogea și 248,7 milioane lei la Muntenia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Operatorilor de distribuție a energiei electrice și celui de transport (Transelectrica) li s-a permis să capitalizeze în avans în mod trimestrial, adică să contabilizeze treptat la încasări înainte să le încaseze propriu-zis, sumele reprezentând majorări viitoare de tarife reglementate de distribuție pentru acoperirea creșterii costurilor cu achiziția de energie în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic (CPT), creștere cauzată de scumpirea galopantă a energiei angro de anul trecut.
SAPE (care deține 24,86% din E-Distribuție Banat, 24,9% din E-Distribuție Dobrogea și 10% din E-Distribuție Muntenia) și FP (24,12% - E-Distribuție Banat, 24,09% - E-Distribuție Dobrogea, 12% - E-Distribuție Muntenia) au solicitat în AGA ca operatorii să plătească sub formă de dividende suma totală de 1,38 miliarde lei, din care 347,2 milioane lei E-Distribuție Banat, 376,2 milioane lei E-Distribuție Dobrogea și 656,6 milioane lei E-Distribuție Muntenia.
Banii ceruți ca dividende nu proveneau însă din profiturile afișate pe anul trecut, semnificativ mai mici, ci din conturile de rezerve și de rezultat reportat ale companiilor.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed pune pauză majorărilor, dar avertizează că înăsprirea monetară va continuaÎn orice caz, solicitările minoritarilor au fost respinse prin votul decisiv al companiei-mamă Enel SpA, care deține câte 51% din capitalul E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea și 78% din acțiunile E-Distribuție Muntenia.
Cei de la Enel SpA au impus ca profiturile nete pe 2022 ale celor 3 distribuitori de energie să fie repartizate contabil în conturile de rezultat reportat ale acestora (circa 90%), iar restul – la rezerve aferente scutirii de impozit pe profitul reinvestit în echipamente tehnologice, conform legislației în vigoare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fiziceCel mai probabil, această formă de distribuire este prevăzută de înțelegerea cu PPC privind vânzarea companiilor Enel din România. Pe de altă parte, SAPE și Fondul Proprietatea erau datori față de proprii acționari să încerce măcar formal să obțină cât mai mulți bani ca dividende de la cei 3 operatori de distribuție.
Cum a anunțat Profit.ro, FP s-a înțeles deja cu PPC să-și cedeze toate participațiile deținute la societățile Enel România, în timp ce statul român a decis ca SAPE să rămână acționar.