FOTO & VIDEO Aurul BNR, la Muzeul Tezaurului de la Tismana

scris 26 iul 2016

Mugur Isărescu a fost decorat marți, la Mănăstirea Tismana, cu ordinul Sfântul Nicodim Clasa I de către mitropolitul Irineu al Olteniei pentru contribuția sa la susținerea culturii și cultelor în regiunea sa natală, Oltenia.

Guvernatorul BNR participă la deschiderea Muzeului Tezaurului de la Mănăstirea Tismana.

Urmărește-ne și pe Google News

Aproape 180 de tone de aur al BNR și 2,7 tone de aur polonez au fost depozitate, în perioada septembrie 1944 - ianuarie 1947, într-o peșteră de lângă Mănăstirea Tismana.

Transportul aurului la Tismana a fost realizat prin operațiunea secretă Neptun, la care a participat BNR, Armata Română și Biserica.

"Dacă sovieticii ar fi descoperit tezaurul înainte de semnarea armistițiului, aproape sigur ar fi devenit captură de război. Ulterior armistițiului însemna confiscare, nu mai era captură", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la simpozionul "Odiseea aurului BNR. Tismana 1944-1947".

VIDEO Televiziuni rusești prezintă o luptă între un american, presupus spion CIA, și un polițist rus pe scările ambasadei SUA din Moscova CITEȘTE ȘI VIDEO Televiziuni rusești prezintă o luptă între un american, presupus spion CIA, și un polițist rus pe scările ambasadei SUA din Moscova

La Tismana a fost depozitat aproape tot aurul BNR din țară și tot aurul polonez păstrat în perioada războiului, între 1939 si 1947, de către BNR.

Ulterior, o mare parte a aurului a fost folosită, după război, pentru plata despăgubirilor de război impuse României, a precizat Isărescu.

În 1944, BNR deținea circa 47 de tone de aur în străinătate, în Elveția și Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
muzeu tezurului
aur tismana